| |

Guide til Roms rioni

Kom med på en anderledes tur gennem Rom.

I denne artikel får du et overblik over Roms inddeling i de såkaldte rioni og hvad der ligger af interessante seværdigheder i områderne. I dag er Rom inddelt i 22 områder.

Den italienske hovedstad er inddelt i bydele – rioni.

Roms yderområder er opdelt i kvarterer. I disse områder står der et “Q” på gadeskiltene.

Rione er et romersk ord, der stammer fra det latinske regio.

Allerede i det sjette århundrede før Kristus inddelte Kong Servius Tullius byen i fire rioni.

Regio I, Suburana

Regio II, Esquilina

Regio III, Collina

Regio IV, Palatina

Det er den samme konge, der gav navn til Roms første bymur – Servius-muren.

ROMS BYMURE: Læs mere her

I år 7 før Kristus inddelte Kejser August byen i 14 rioni. Sidenhen er nogle af dem blevet opdelt i takt med befolkningstilvæksten, således at der i dag er 22 rioni. 19 er øst for floden Tiberen, der løber gennem den evige stad. De sidste 3 er på den vestre flodbred.

På gadeskiltene af marmor kan du den dag i dag se, hvilken rione, du er gået ind i. Udover navnet kan du også se kvarterets våbenskjold på skiltene.

Oversigt over de 22 rioni i Rom
Monti – rione I

Rione I – Monti

Monti er den første og dermed ældste rione i Rom. Bydelen dækker de fem høje Quirinale, Esquirinale, Celio, Oppio og Viminale. Rionen ligger mellem Esquilino og Trevi.

Her i området findes flere interessante kirker, Basilica Santa Maria Maggiore, Santa Prassede, San Clemente, San Giovanni in Laterano, og San Pietro in Vincoli. Hovedvejen mellem Colosseum og Piazza Venezia, Via dei Fori Imperiali ligger også i området. Her ligger bl.a. Foro di Cesare, Foro di Traiano og Foro di Nerva. Museet Palazzo delle Esposizioni ved Via Nazionale ligger også i Monti-området.

Rione II – Trevi

Det ligger næsten i navnet, at en af Roms største trækplastre findes her – nemlig Trevifontænen på Piazza di Trevi. Herudover findes to markante paladser, Palazzo Barberini og den italienske præsidents bolig, Palazzo del Quirinale. Tritone-fontænen ligger også i området på Piazza Barberini.

Colonna – rione III i Rom

Rione III – Colonna

Piazza Colonna med statuen af Marcus Aurelius lægger navn til den tredje rione. Det er den italienske landspolitiske højborg.

På pladsen ligger Palazzo Chigi, hvor den italienske premierminister holder til. Tæt ved ligger Palazzo Montecitorio, der siden 1871 har huset det italienske deputeretkammer. Bygningen er tegnet af ingen ringede end Giovanni Lorenzo Bernini.

Sydligst i området ligger Hadrians gamle tempel med de 11 karakteristiske søjler.

Campo Marzio – regione IV i Rom

Rione IV – Campo Marzio

Campo Marzio er en del af Roms historiske centrum. Her er store oplevelser som Piazza di Spagna med Den Spanske Trappe. Tæt herved ligger Villa Medici. Nordligst i rione Campo Marzio ligger Piazza del Popolo op mod den Aurelianske Mur. Tæt ved Tiber-floden i den vestlige del af området ligger monumentet Ara Pacis lige ved siden af Augustus’ mausoleum.

Rione V – Ponte

Her er vi stadig i Roms historiske centrum langs Tiberen. I området findes fire broer, der fører i retningen af Vatikanstaten på den vestlige side af floden.

Den mest kendte af de fire broer er nok Ponte Sant’Angelo, der fører over til en af byens store seværdigheder, nemlig Castel Sant’Angelo. Vest for ligger Ponte Umberto I, der fører direkte til Piazza dei Tribunali, der indeholder Justitsministeriet. Området er fyldt med hyggelige smalle gader, hvor du rigtig kan nyde den italienske hovedstad.

Parione – rione VI

Rione VI – Parione

I Parione-rionen finder vi Roms officielle udestue Piazza Navona. På den ovale plads findes ikke mindre end 3 fontæner. Som i rione Ponte ligger også her flere små hyggelige gader. Den største kirke her i områder er Chiesa Nuova.

Rione VII – Regola

Her er den syvende rione med markedspladsen Campo de´Fiori, som det største trækplaster. Tæt ved ligger Piazza Farnese med paladset af samme navn samt Palazzo Spada. Lige ved Spada starter den skønne gade, Via Giulia.

Rione VIII – San Eustachio

Den ottende rione har sit navn fra en legende om en soldat, der så en hvid kronhjort. Den ses iøvrigt ovenpå kirken Chiesa Sant’Eustachio. Tæt ved kirken ligger den berømte café Sant’ Eustachio. I området ligger også Palazzo Madame og Largo di Torre Argentina, som er rester af gamle templer og et teater.

Rione IX – Pigna

Roms hjerte ligger i Pigna – her ligger nemlig Piazza Venezia, et enormt knudepunkt i den italienske hovedstad. Flere rioni grænser naturligt også op til Piazza Venezia.

Pantheon hører også til i dette område ligesom området huser flere hovedsæder for munkeordener. To kirker i området er tilegnet Jesuiterordenen, nemlig Chiesa del Gesù og San Ignazio di Loyola.

MUSSOLINI STYREDE FRA ROMS HJERTE: LÆS OM PALAZZO VENEZIA

Rione X – Campitelli

Campitelli er nabo til Piga. Vittoriano-monumentet ud mod Piazza Venezia hører til i denne rione. Bag ved det enorme monument ligger Foro Romano og Basilica Santa Maria in Aracoeli til den anden side. Ved siden af kirken oppe på Capitolhøjen ligger Roms rådhus flankeret af Musei Capitolini.

Foro Romano fylder over halvdelen i dette områder. Rionen er måske en af de mest kendte fordi der i området er så meget, der relaterer sig til Roms historie.

FREMRAGENDE UDSIGT: SE FRA FRA TOPPEN AF VITTORIANO

San Angelo – rione XI

Rione XI – San Angelo

San Angelo er en meget lille rione, et gammelt kvarter med Roms ghetto og Marcellus-teatret, som kejser Augstus lod opføre. Her findes også Portico di Ottavia. Fra San Angelo kan man gå over broen Ponte Fabrizio til Isola Tiberina (Ripa-rionen), øen, der ligger i Tiberen.

Tiberøen i Rom ligger i rione Ripa-området

Rione XII – Ripa

Denne rione er hjemstedet for den gamle havn, Ripa Grande. I dag ligger pladsen Piazza Bocca della Verità med “sandhedens mund”. Her ligger også kirken Basilica di Santa Maria in Cosmedin. Bag ved kirken ligger Circo Massimo – det lange og smalle grønne område, der bruges til mange arrangementer, fx. koncerter. I antikken var her væddeløb med heste og vogne.

I den sydvestlige del af rione Ripa, oppe på Aventinerhøjen ligger Piazza Cavalieri di Malta med det berømte nøglehulskig til Peterskirken. En oplagt vej derop er via den hyggelige vej, Via Clivo di Rocca Savella. Gå også en tur i Parco Savello.

Piazzale Giuseppe Garibaldi i rione Trastevere i Rom

Rione XIII – Trastevere

Trastevere ligger langs den vestlige bred af Tiberen syd for Borgo og Prati. De eneste tre rioni på den side af floden, der løber gennem den italienske hovedstad.

Trastevere-området er et meget populært mål for en god restaurant. Her er mange gode spisesteder i de maleriske omgivelser.

Tre kirker skal også nævnes, Santa Maria in Trastevere, Santa Cecilia og San Francesco a Ripa, der er tilegnet Frans af Assisi, som Pave Frans har taget sit pavenavn fra. Tæt ved kirken ligger Porta Portese med italiens største loppemarked.

Over området troner Gianicolo-højen med flere interessante oplevelser. Øverst ligger Piazzale Giuseppe Garibaldi med statuen af ham selv til hest. Fin udsigt over byen fra pladsen. Heroppe findes også fyrtårnet Faro al Gianicolo og Den Botaniske Have.

Rione XIV Borgo

Rione XIV – Borgo

Borgo grænser op til Prati-rionen mod nord. Syd for Borgo ligger Trastevere. Det er de eneste tre rioni, der ligger vest for floden Tiberen. Mod vest grænser Borgo op mod Vatikanstatens mure.

Engelsborgen eller Castel Sant’Angelo er en markant bygning i rionens østlige område. Via della Conciliazione forbinder Engelsborgen med Vatikanstaten. De 500 meters vej blev anlagt af Benito Mussolini. På vejen mod Peterskirken ligger en interessant kirke på højre hånd, Santa Maria in Traspontina.

Rione Esquilino i Rom

Rione XV – Esquilino

Nordligst i rionen ligger Roms hovedbanegård Termini på Piazza Cinquecento. Midt i Esquilino ligger Piazza Vittorio Emanuele II og ikke langt herfra i Via Principe Eugenio ligger det populære ishus Palazzo del Freddo, der bestemt er et besøg værd. I området ligger også kirken Santa Croce in Gerusalemme. Kirkens relikvier siges at være rester fra Jesu kors på Golgata og så er kirken også en af Roms syv valfartskirker.

Rione XVI – Ludovisi

Det er ikke et område med de store oplevelser i dag. Vi skal nogle år tilbage til 1960’erne, da Via Vittorio Veneto var datidens Hollywood. Vejen forbinder Piazza Barberini med Piazzale del Brasile lige ved parken Villa Borghese.

Rione XVII – Sallustiano

Sallustiano ligger som nabo syd for Ludovisi-området. Områdets oplevelse ligger i den nordøstlige del, som en del af Den Aurelianske Bymur, Porta Pia. Porten fortæller historien om de italienske tropper, der brød muren til Pavestaten den 20. september 1870. Det er netop derfor, at vejen fra Porta Pia til Piazza Quirinale med præsidentpaladset hedder Via XX. Settembre.

Via Montebello i Castro Pretorio-rionen ved Termini i Rom

Rione XVIII – Castro Pretorio

Castro Pretorio er området mellem Sallustiano-rionen og Stazione Termini. I den sydlige del af området ligger Piazza Repubblica med kirken Santa Maria degli Angeli.

Lige modsat Termini ligger Terme di Diocleziano, der var de største termer i antikkens Rom. I området findes også operaen, Teatro dell’Opera.

Ikke mange finder op i dette område, hvis ikke det var for hovedbanegården Termini. I mine tyve år i Rom har jeg dog altid boet i Castro Pretorio og vil lige nævne to restauranter. I Via Gata 66 ligger La Famiglia – et sted jeg er kommet gennem alle år og hvor mange lokale også spiser. Den anden er Monte Arci, der ligger i Via Castelfidardo 33.

Rione XIX – Celio

Højdepunktet i Celio-området er uden tvivl amfiteatret Colosseum. Lige ved siden af ligger Konstantinbuen, der blev rejst efter Slaget ved Ponte Milvio. Vejen Via San Giovanni in Laterano forbinder Colosseum med Roms domkirke San Giovanni in Laterano. I Celio-området ligger også kirken Basilica dei Santi Giovanni e Paolo, der er tilegnet de to apostle.

Piazza Testaccio i rionen af samme navn

Rione XX – Testaccio

Testaccio og S. Saba-områderne er de to sydligste af de 22 rioni i Rom. Testaccio er et boligområde med Piazza Testaccio og Monte Testaccio som højdepunkterne. Neden for den kunstige høj findes to interessante kirkegårde, del af vejen Via Nicola Zabaglia. På den vestlige side af vejen ligger den britiske kirkegård med faldne under anden verdenskrig. På den østlige side af vejen ligger Den Ikke-katolske kirkegård.

Rione XXI – San Saba

San Saba ligger op mod Viale Aventino i den vestlige del af rionen. Mod nord løber området langs Viale delle Terme Caracalla. Termerne er meget passende områdets største oplevelse. Om sommeren er der mange koncerter og forestillinger i de gamle termer.

Shoppegaden i Prati-rionen – XXII

Rione XXII – Prati

Prati ligger længst mod nordvest af de 22 rioni. Lige syd for ligger rione Borgo og sydligst ligger Trastevere. De eneste tre rioni der ligger vest for Tiberen.

Hovedstrøget i Prati-området er uden tvivl Via Cola di Rienzo, som billedet herover stammer fra. Her er masser af spændende butikker. Gaden løber mellem Piazza Risorgimento og Piazza della Libertà ved Ponte Margherita.

Bag ved Justitsministeriet ligger Piazza Cavour til minde om italiens første statsminister Camillo Cavour.

Følg med på bloggen – få mit nyhedsbrev

Læs endnu mere om Rom – køb mine e-bøger >>

Tips til andre aktiviteter på din tur til Rom

Viator tilbyder et stort udvalg af aktiviteter på din ferie i Rom. De tilbyder guidede ture til Vatikanmuseerne, Galleria Borghese, sejlture på Tiberen og meget andet.

Klik på linket og se, om du kan finde inspiration hos Viator.  Hvis du køber en aktivitet via mit link, giver dit køb en lille provision til driften af denne blog. Dit køb bliver ikke dyrere.

Print Friendly, PDF & Email

Similar Posts

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.