| | | |

Necropolis Via Triumphalis og Vatikanhaverne i Rom

Vatikanmuseerne i Rom tilbyder en guidet tur i Vatikanhaverne bag Peterskirken samt et besøg under jorden i nekropolen under den antikke vej, Via Triumphalis. I dette blogindlæg kan du få et indtryk af den 3 timer lange tur, der kun kan opleves med en officiel godkendt guide fra Vatikanet.

Necropolis Via Triumphalis

Necropolis betyder egentlig død by på græsk. Necros betyder død og polis betyder by. Dødebyen.

Via Triumphalis forbandt Rom med den etruskiske by Veio.

Romersk lov forbød kremering og begravelse af de døde inde i byen på grund af sikkerhed og af hygiejnemæssige grunde. Derfor blev begravelsespladserne placeret uden for byen. Så en nekropol er en gammel romersk gravplads.

Tilbage i 1956-58 viste udgravninger nekropolen under etablering af et garageanlæg.

Santa Rosa 2003

Da man så i 2003 var igang med konstruering af parkeringspladsen Santa Rosa på nabogrunden opdagede man fortsættelsen af nekropolen. Området blev udgravet fra 2009-2011 og de to områder er nu samlet i et område.

Fra en gangbro rundt i rummet kommer du helt tæt på gravpladserne. På rundvisningen bliver der også vist en video om etableringen af stedet.

Der er meget forskellige typer af gravpladser, både individuelle og kollektive gravpladser. Nogle er nærmest små bygninger med motiver på væggene og mosaik på gulvene. Der er også nedsatte urner. Samlet set er der omkring 250 gravsteder.

Vatikanhaverne

Efter rundvisningen under jorden var det tid til en tur rundt i Vatikanhaverne på en dejlig varm og solrig dag i Vatikanstaten, der er verdens mindste stat med sine 44 hektar. Haverne ligger bag ved Peterskirken og Vatikanmuseerne.

Vatikanhaverne har været et sted for ro og meditation for paverne siden Nicholas III i 1279 flyttede sin residens tilbage til Vatikanet fra Lateranpaladset.

Tilbage i tiden blev haverne anvendt til at forsyne det pavelige køkken. Her var både krydderurter, grøntsager og frugttræer. Siden da har de dog udviklet sig til et enormt parkanlæg.

Fontana della Galera

Fontana della Galera

Inden vi gik ind i haverne stoppede vi ved Fontana della Galera. En imponerende fontæne med et lige så elegant skib. Fontænen har siden 2013 været tilgængelig efter at have gennemgået en gennemgribende restaurering.

Fontænen der er produceret af Giovanni Fantini, stammer fra 1621. Den blev leveret til Pave Gregorio den 15. Senere under Pave Pius 1779-1781 blev den restaureret og sat sammen med fontænen i Vatikanstaten.

Herefter gik vi gennem den ældste del af parken og derefter i den nyere del af parken.

Lourdes-grotten

Lourdes-grotten ligger på parkens højeste punkt, 71 meter over havet. Det er parkens spirituelle hjerte. Frankrig donerede grotten til Pave Leo XIII i 1902. Til højre ses den hvide statue af Vor Frue. Altret blev doneret til Pave John XXII.

Den siddende pave plejer at komme her i slutningen af maj for at bede for troende, der har gået turen op til højen med korset, på samme måde som Kristus.

Bag ved den Franske Have ligger Vatikanets egen helikopter landingsbane, bygget under Pave Paul VI i 1963-1978.

Videre kommer du forbi den store klokke, der blev sat op i anledningen af Jubelåret i 2000.

Jubilæumsklokken fra 2000

Fra den Italienske Have er der den smukkeste udsigt til kuplen over Peterskirken. Tæt herved ligger Collegio Etiopico.

Kuplen med Den Italienske Have i forgrunden

Undervejs på turen fik vi et kig ned til Vatikanets egen banegård, Stazione Ferroviaria, Palazzo del Governatorato der har sæde for den pavelige kommision og Vatikanets postvæsen.

Vi så også den tidlige pave Benedikts nuværende bolig, der ligger inde i parken.

Videre på rundturen kom vi til Fontana dell’Aquilone og statuen af San Pietro og Casa de Giardiniere.

Til slut så vi det imponerende Casina di Pio IV.

Undervejs så vi flere biler køre rundt i parken med Vatikanstatens kendingsbogstaver SCV foran de fem tal på nummerpladen. SCV betyder “Stato della Città del Vaticano”.

Casina di Pio IV

 

Alt det praktiske om den guidede tur

Vi valgte at købe billetten hjemmefra for at være sikker på at komme med på turen. Der er deltagerbegrænsning og den gennemføres ikke hver dag.

Klik på linket herunder for at se, hvornår turen gennemføres. Som regel gennemføres den to gange om ugen.

Udskriv voucheren/billetten og tag den med til Rom.

Sørg for at tage afsted så du har god tid. Mødestedet er samme sted som indgangen til Vatikanmuseerne.

Når du har købt billetten inden kan du vælge køen for gæster, der har billet. Køen for gæster der ikke har booket kan være uendelig lang, så jeg opfordrer dig igen til at booke på forhånd.

Når du kommer inden for skal du gennem security-tjek. Herefter går du op af trapperne til venstre i bygningen, hvor du finder desk 15. Her viser du din voucher, der bliver byttet til din billet. Det er samtidig i dette område du bliver mødt af guiden. Man opfordres til at være her 20 minutter før den guidede tur starter.

Turen varer 3 timer og kan bookes med engelsk guide, der er autoriseret af Vatikanet. Max. 25 deltagere på hver tur. Guiden fortalte, at der er ca. 200 af den slags ture hvert år, så det er en ret unik tur, hvis du vælger at få denne oplevelse.

Vi købte turen hvori der også var inkluderet et besøg i Vatikanmuseerne efter den guidede tur. Turen i museerne er på egen hånd. Hele pakken kostede 38 euro.

Den guidede tur er desværre fjernet fra hjemmesiden. Jeg har derfor fjernet link, der ikke førte nogen steder hen. Der kan fortsat bookes tid til en guidet tur i Vatikanhaverne. (Henrik, ForzaItalia 29.01.2023)

Tips til andre aktiviteter på din tur til Rom

Viator tilbyder et stort udvalg af aktiviteter på din ferie i Rom. De tilbyder guidede ture til Vatikanmuseerne, Galleria Borghese, sejlture på Tiberen og meget andet.

Klik på linket og se, om du kan finde inspiration hos Viator.  Hvis du køber en aktivitet via mit link, giver dit køb en lille provision til driften af denne blog. Dit køb bliver ikke dyrere.

Følg med på bloggen – få mit nyhedsbrev >>

Få flere tips til din ferie i Rom – køb mine e-bøger >>

Print Friendly, PDF & Email

Similar Posts

2 Comments

  1. Hej Majbritt
   Mange tak for at gøre mig opmærksom på dette link. Jeg var på denne tur for et par år siden. Den fremgår ikke længere
   over Vatikanets ture – faktisk skrev jeg til dem for et par uger siden for at høre, men har ikke fået svar.
   Vh. Henrik
   ForzaItalia.dk

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.