Chiesa San Francesco a Ripa

 

Franciskanerkirken i den sydlige del af Trastevere-området i Rom er opført i 1231 – 5 år efter Frans af Assisis død. Her holdt han til i klostret under sine besøg i Den evige stad, hvor han besøgte paven.

Kirkens facade
Kirkens facade

Vi er ikke langt fra Porta Portese – måske mest kendt for Roms- og Italiens største marked om søndagen. Her på Piazza San Francesco d’Assisi findes Roms første franciskanerkirke.

Kirkens barok-facade er fremstillet af Mattia de Rossi i 1682. Kirkens klokketårn blev tilføjet i 1734 – det erstattede et fra middelalderen.

MERE OM DEN HELLIGE FRANS: Guide til Assisi i Umrien

Inde i kirken finder man den fine træ-statue af Frans ved højaltret. Omkring ham ses nogle engle.  Den stammer fra 1588 og er produceret af Diego da Careri. Den ses på billedet herunder.

Højaltret med statuen af Den hellige Frans.
Højaltret med statuen af Den hellige Frans.

Kirken er også kendt for sin liggende figur i marmor af den salige Ludovica Albertoni fra 1674 – et af Gian Lorenzo Berninis sidste værker. Figuren er 188 cm lang. Du finder figuren i Cappella Altieri. Bernini levede i perioden 1598 – 1680. Han er mest kendt for hans arbejde som bygmester i mere end 50 år i Peterskirken. Han ligger begravet i Basilica Santa Maria Maggiore, i et familiegravsted, der er markeret med en enkel flise i gulvet.

I klostret ved siden af kirken, hvor der stadig bor munke, kan man se hvor Den hellige Frans boede under sine ophold i Rom.

Kirken er åben for besøg hver dag kl. 8-13 og 14-19.30. Undtaget er dog dage med kirkelige handlinger.

Kirkerummet
Kirkerummet

Efter besøget her vil det være oplagt at gå ad Via San Francesco a Ripa indtil en af Roms smukkeste kirker, Santa Maria in Trastevere, der ligger på pladsen af samme navn.

FLERE KIRKER i ROM: Læs mine guides til andre kirker i Rom

 

Print Friendly, PDF & Email