Franciskanerkirken ligger i den i den sydlige del af Trastevere-området i Rom, ikke langt fra Porta Portese, hvor italiens største loppemarked holder til.

Chiesa San Francesco a Ripa hed oprindelig San Biagio. 1229 – 3 år efter Frans’ død fik franciskanerne overdraget kirken. Året forinden var Frans blevet kanoniseret og kirken skiftede navn. “A Ripa” henleder til den gamle Tiberhavn, Ripa Grande.

Il poverello di Dio

Ved siden af kirken var et kloster. Her opholdt Frans sig under sine besøg i Den Evige Stad.

“Il poverello di Dio” – Guds lille fattigmand. Det er historien om manden, der voksede op i en rig familie, men valgte at leve i fattigdom. Den nuværende Pave Frans har taget sit navn fra netop Frans af Assisi.

Kirkens facade
Kirkens facade

Kirkens barok-facade er fremstillet af Mattia de Rossi i 1682. Kirkens klokketårn blev tilføjet i 1734 – det erstattede et fra middelalderen.

MERE OM DEN HELLIGE FRANS: Guide til Assisi i Umbrien

Inde i kirken finder man den fine træ-statue af Frans ved højaltret. Omkring ham ses nogle engle. Den stammer fra 1588 og er produceret af Diego da Careri. Den ses på billedet herunder.

Til venstre for højaltret er en korridor, der fører til kirkens sakristi. Herfra fører en trappe til den celle, hvor Frans skal have boet første gang han var i Rom. Her er i dag et kapel.

Højaltret med statuen af Den hellige Frans.
Højaltret med statuen af Den hellige Frans.

Kirken er også kendt for en anden seværdighed.

I det fjerde kapel i kirkens venstre side, Cappella Altieri, er den liggende figur i marmor af den salige Ludovica Albertoni fra 1674 – et af Gian Lorenzo Berninis sidste værker. Det forestiller Ludovicas dødskamp – hun ligger på sit dødsleje og prøver at rejse sig. Hun kan næsten ikke åbnene øjnene. Der er en lighed med Berninis statue af Den Hellige Teresa i kirken Santa Maria della Vittoria.

Berninis gravsted

Bernini levede i perioden 1598 – 1680. Han er mest kendt for hans arbejde som bygmester i mere end 50 år i Peterskirken. Han ligger begravet i Basilica Santa Maria Maggiore, i et familiegravsted, der er markeret med en enkel flise i gulvet.

Kirken er åben for besøg hver dag kl. 8-13 og 14-19.30. Undtaget er dog dage med kirkelige handlinger.

Kirkerummet
Kirkerummet

Efter besøget her vil det være oplagt at gå ad Via San Francesco a Ripa indtil en af Roms smukkeste kirker, Santa Maria in Trastevere, der ligger på pladsen af samme navn.

FLERE KIRKER i ROM: Læs mine guides til andre kirker i Rom

Adresse: San Francesco a Ripa, Piazza San Francesco d’Assisi i Trastevere.

Følg med på bloggen – få mit nyhedsbrev >>

Få flere unikke oplevelser i Rom – køb mine e-bøger her >>

Print Friendly, PDF & Email