9 ting du måske ikke vidste om Pantheon i Rom

Pantheon er en af Roms største seværdigheder. Du finder den på Piazza della Rotonda centralt i Roms historiske centrum. I dette blogindlæg får du 9 facts om Pantheon, der er den bedst bevarede bygning i Rom fra antikken.

Pantheon blev bygget af kejser Hadrian omkring år 120 efter Kristus. Den oprindelige tempelbygning blev bygget af Marcus Agrippa i år 27 før Kristus.

1

Over indgangen i porticoen fremgår indskriptionen M.AGRIPPA.L.F.COS.TERTIUM.FECIT. Oversat til dansk betyder det “Marcus Agrippa, søn af Lucius, konsul for tredje gang, lod dette bygge.”

Selvom Hadrian ombyggede Pantheon mange år efter Agrippas død forblev inskriptionen.

2

De 16 enorme søjler i arkaden ved ingangen er transporteret hertil fra Egygten. De vejer 60 tons hver.

3

Oprindeligt var Pantheon et hedensk tempel dedikeret til alle romerske guder.

4

I år 608 gav kejser Fokas Pantheon til pave Bonifacius IV, der indviede bygningen som kristen kirke med navnet Santa Maria ad Martyres. Den kaldes også Santa Maria della Rotonda.

5

Pantheon har et oculus – et cirkulært hul i taget. Diameteren er 8,3 meter. Det betyder, at der kan regne ind men det er ikke noget problem, på grund af de skjulte drænhuller i gulvet. Længden mellem gulv og loft er den samme som Pantheons diameter, nemlig 43,2 meter.

6

Hvert år på pinsedag daler der en regn af røde rosenblade ned gennem taget på Pantheon. Det sker ved afslutningen af gudstjenesten, hvor nogle brandmænd har opgaven. Rosenbladene ender med at danne et flot rødt lag på gulvet.

Pinsesøndag kaldes for “La Domenica delle Rose” – rosernes dag. Handlingen symboliserer Helligåndens nedstigen til jord. Traditionen går måske helt tilbage fra omkring 600 e. Kristus.

7

Med næsten 7,4 millioner besøgende i 2016 var Pantheon det meste besøgte seværdighed i Italien.

8

Der er flere gravsteder i Pantheon. Italiens to første konger er begravet her – Vittorio Emanuele II og Umberto I. Maleren Raffaello Santi er også begravet her

9

Juni 2018 bliver en mærkemåned i Pantheons historie. Fra juni skal der nemlig betales entré, for at komme inden for. Prisen bliver 2 euro pr. person. Under gudstjenester og andre arrangementer vil der fortsat være gratis adgang – her er Pantheon så til gengæld lukket for publikum. I september 2018 var entreen dog ikke indført endnu.

Print Friendly, PDF & Email

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.