Santa Maria in Traspontina er en kirke i Rom, man let overser, fordi øjnene skuer mod Peterspladsen og Peterskirken for enden af Via della Conciliazione, Forsoningsgaden. Derfor er der ikke mange turister der besøger denne kirke, der ligger omtrent midtvejs.

2 højdepunkter i kirken

Specielt to ting gør denne kirke værd at besøge. Knud den Hellige samt søjlerne, som Peter og Paulus ifølge legenden var lænket til, inden de led martyrdøden.

Den oprindelige kirke lå ud for Ponte Sant’ Angelo. Kirkens navn “Traspontina” kommer af det latinske “trans pontem”, der betyder på den anden side af broen. Altså på den anden side af Tiberen set fra Marsmarken. Dens historie kan føres tilbage til det 12. århundrede.

I forbindelse med en udbygning af Castel Sant’ Angelo blev kirken revet ned. Da den nye kirke blev opført omkring 500 meter fra den oprindelige overtog den navnet. I forbindelse med opførelsen sikrede man sig, at kirkens kuppel ikke blev højere end Castel Sant’Angelo, da det ville have svækket udsynet ved affyring af kanonkugler fra fæstningen.

Kirkens indre

Det tog godt 100 år at bygge kirken, inden den stod færdig omkring 1670. Kirkens facade er bygget op af travertinblokke, som blev hentet ved Colosseum. Inden for har det centrale hovedskib en længde på 56 meter og en bredde på næsten 14 meter.

Kapellet der er viet til Kong Knud

Det første kapel i kirkens højre side er opført til ære for Santa Barbara. Hun er skytshelgen for artillerister, fyrværkerimagere, stenhuggere og minearbejdere.

Knud den Hellige

Det andet kapel på højre side i kirken er dedikeret til Knud den Hellige – Cappella di S. Canuto. Alterbilledet forestiller mordet på Knud foran altret i Albani kirke i Odense den 10. juli 1086. Han var konge af Danmark fra 1080 til 1086. Det var en anden dansker, Kristian Payngk, der i 1640 fik kapellet dedikeret til den danske martyrkonge. Han læste teologi i Rom og blev sidenhen præst for de danske katolikker i den evige stad. Kapellet blev indviet den 7. januar 1640.

Kong Christian den X og dronning Alexandrine besøgte kirken i 1920, hvor de lagde en krans med de danske farver på Knuds alter. De skænkede ligeledes kirken en skriftestol, der står i koret. Den bærer indskriften Christianus X Rex Danorum – Regina Alexandrine XV. XII. MCMXX. De skænkede ligeledes kirken 24 stolerader.

Kirkens baldakin over højaltret er tegnet af Carlo Fontana i 1674.

Kirkerummet
Kirkerummet

I det 3. kapel i kirkens venstre side står de 2 søjler, som Peter og Paulus siges at have været lænket til inden de led martyrdøden. Altermaleriet på billedet herunder viser netop de 2 tilfangetagne apostle. Søjlerne ses i venstre og højre side af billedet.

LÆS OGSÅ: Her var Peter og Paulus fængslet i Rom

Søjlerne hvor Peter og Paulus var lænket
Søjlerne hvor Peter og Paulus var lænket

Kvarteret ændrede sig

Tidligere lå Santa Maria in Traspontina i et malerisk kvarter med gamle huse og små gyder. Midt i 1930’erne besluttede det fascistiske styre at anlægge paradegaden Via della Conciliazione. Gaden sås også som minde om Lateranaftalen fra 1929, der bilagde næsten 60 års fjendskab mellem Vatikanet og den italienske stat. Gaden var først færdig til endelig indvielse ved Jubelåret i 1950. Her var initiativtageren Mussolini ikke med, da han blev skudt i 1945.

KIRKESAFARI I ROM: Læs masser af guides til kirker i Rom

Uden for kirken kan du gå af “Vicolo del Campanile”. Så kommer du til Via dei Corridori Borgo San Angelo, som er den gamle passage mellem Vatikanet og Castel Sant’ Angelo, som paven benyttede.

Følg med på bloggen – få mit nyhedsbrev

Køb mine e-bøg og få flere oplevelser i Rom

Print Friendly, PDF & Email