Santa Croce in Gerusalemme er en af Roms 7 valfarts og- pilgrimskirker.

Du finder den tæt ved Porta Maggiore og Laterankirken. Hellig Kors kirken siges at indeholde rester fra Jesu kors på Golgata, uden for Jerusalem.

Santa Croce in Gerusalemme
Santa Croce in Gerusalemme

Kirken blev bygget i det 4. århundrede til minde om Sankt Helena af hendes søn kejser Konstantin. Hun siges, at have medbragt 3 rester af Jesu kors fra Jerusalem i år 325 – grunden til kirkens navn. Disse genstande (en del af tornekronen, træ fra korset og en nagle) er opbevaret i relikviekapellet, “Cappella delle Reliquie” i kirkens venstre side.

De 3 korsrelikvier er indsat i et kors, udført af den italienske arkitekt Giuseppe Valadier.

Relikviekapellet i kirkens venstre side
Relikviekapellet i kirkens venstre side

Sankt Helena, der blev kristen længe inden hendes søn, er helgen i den katolske kirke. Hun har grundlagt flere kirker.

I det 12. århundrede blev kirken ombygget i romansk stil under pave Lucius II til en treskibet søjlebasilika. Senere blev den også ombygget i det 16. århundrede.

Kirkens nuværende udseende stammer fra 1741-44, hvor Pave Benedikt XIV lod den ombygge til en barokkirke. Opgaven var lagt i hænderne på arkitekterne Domenico Gregorini og Pietro Passalaqua. Det romanske kirketårn blev bevaret. Over facaden troner statuer af Helena og Konstantin flankeret af de fire evangelister, Matthæus, Markus, Lukas og Johannes.

Kirkerummet
Kirkerummet

I kirkens apsis ses en række fresker, der viser Helenas fund af korset under opførelsen af gravkirken i Jerusalem. Lige over ses Kristus. Bag apsis er der i højre side adgang til Sankt Helenas kapel. Her kan man under en glasplade se jord, som Helene medbragte fra Golgata.

ROM HAR FLERE HUNDREDE KIRKER: Læs miniguides til flere her

Følg med på bloggen

50 unikke oplevelser i Rom – køb min e-bog

Print Friendly, PDF & Email