Santa Maria in Aracoeli ligger lige i Roms hjerte ved Piazza Venezia bag det enorme Emanuele-monument og Piazza Campidoglio, hvor Roms rådhus ligger. Den er derfor meget passende officiel kirke for bystyret i den evige stad.

Basilicaen er beliggende på det højeste punkt på Capitolhøjen, der er en af Roms 7 høje. Facaden ser ikke ud af meget fra gadeniveau, men læs her hvorfor, den er et besøg værd.

Basilica Santa Maria in Aracoeli i Rom
124 stejle trin fører dig op til “lysekrone-kirken”

3 grunde til at besøge kirken

  • Bestig de 124 stejle trin op til kirken – og vind i lotto (ifølge legenden!)
  • Træskulpturen af Jesusbarnet “Il Bambino”
  • Ikke mindre end 54 lysekroner pryder kirkerummet

Trappen

Hvis du tager de 124 trin op af trappen på knæene siges det, at du får større chancer for at vinde i lotto. Når du når toppen skal du endvidere påkalde de 3 vise mænd fra Østerland. Trappen med de stejle trin blev bygget i 1348.

Basilicaer i Rom
View ned i kirken

Kirken

Den nuværende kirke er bygget af franciskanere i 1285-87. Oprindeligt lå der et kloster ved siden af kirken, men det måtte lade livet da man byggede Emanuele-monumentet.

Den første kirke på stedet blev bygget i det 6. århundrede og siden 1300-tallet har det været ejet af franciskanerordenen, der blev stiftet af Frans af Assisi. Her lå oprindeligt et romersk tempel for Juno.

Den enorme facade er bygget af teglsten.

Paladset på Piazza Venezia – læs om Palazzo Venezia her

Ara Coeli

Kirken siges, ifølge legenden, at ligge det sted, hvor den tiburtinske sibylle profeterede Kristi fødsel for kejser Augustus. Denne besked gjorde, at Augustus viede et alter “ara coeli”, et himmelalter til Guds søn. Derfor kan vi kalde kirken “Den hellige Maria af Himmelaltret”.

Il Bambino (Wikimedia Commons)
Il Bambino (Wikimedia Commons)

Træskulpturen af Jesusbarnet i et kapel oppe til venstre for højaltret, er en kopi af den oprindelige, der blev stjålet i 1994. Den oprindelige udgave fra 1500-tallet af “Il bambino” eller “Santo Bambinello” blev efter legenden udskåret af en franciskanermunk i et stykke oliventræ fra Getsemane have. Den oprindelige figur kom til kirken i 1647. Il bambino blev ofte bragt ud af kirken til trøst for syge mennesker.

Bemærk også den byzantiske madonna fra det 12. århundrede der er centralt i kirkens højalter. Den var hende, der blev båret rundt i Roms gader da pesten truede i 1347.

De mange lysekroner

Kirken har intet mindre end 54 lysekroner. Der er 11 kroner i hver side i kirkeskibet. I de 2 runde buer foran altret er der 15 kroner rundt i hver bue. De sidste 2 er på begge sider af altret.

Kirker på Capitolhøjen i Rom
Kirkens indre med de prægtige lysekroner

Der er 11 antikke søjler i hver side af det store kirkerum. De stammer fra oprindelige bygninger på Forum Romanum og Palatinerhøjen. Det kassetteformede loft og mosaikgulvet er også værd at betragte her.

Når du så kommer ned af de 124 trin kan du passende gå til venstre og tage trapperne op til Capitolpladsen :-)
Når du så kommer ned af de 124 trin kan du passende gå til venstre og tage trapperne op til Capitolpladsen 🙂

KIRKESAFARI i Rom: Læs mine guides til flere kirker i Rom

Følg med på bloggen – få mit nyhedsbrev

Få inspiration til oplevelser – køb mine e-bøger >>

Booking.com
Print Friendly, PDF & Email

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.