Castel Sant’Angelo kendes også på dansk som Engelsborg. Beliggende helt ud til floden Tiberen, øst for Peterspladsen er dette monster af en bygning svært at komme uden om på et besøg i den evige stad.

Der er entré for at komme inden for murene.

Den mægtige fæstning
Den mægtige fæstning

Monumentets lange historie går fra gravmæle over borgfæstning og fængsel til i dag at fungere som museum. Det er bestemt en god oplevelse at komme inden for murene. Og så er der en rigtig skøn udsigt over byen fra øverste niveau.

Det siges, at pave Gregor Den Store så en engel på toppen af monumentet under en procession i 590. Englen var i gang med at stikke et sværd i skeden, som tegn på, at pest-epidemien ville ophøre. Angelo = engel. Derfor blev der i forbindelse med navngivningen opsat en statue af ærkeenglen Michael med sværdet, som du kan se på toppen af monumentet.

Ærkeenglen Michael på toppen af Engelsborg
Ærkeenglen Michael på toppen af Engelsborg

Historien kort

Castel Sant’Angelo er oprindelig opført som gravmæle og mausoleum for kejser Hadrian og hans slægt. Efterfølgende er det ændret mange gange i middelalderen og renæssancen. Det enorme bygningsværk på 65 meter i diameter blev opført mellem 125-139 e. Kr. Det var også Hadrian der opførte Pantheon i dens nuværende form.

Kejser Aurelian var den første der brugte Engelsborg som fæstning – en tradition der efterfølgende blev brugt af paverne i mange år. Han lod endvidere fæstningen indgå som en del af den aurelianske mur.

Castel Sant’Angelo blev erobret af Orsini-slægten i 1259 og med valget af en Orsini til pave i 1277, Nikolaus III overgik fæstningen til pavestolen, der bevarede den helt indtil Italiens samling i 1870.

Fæstningen blev brugt som fængsel helt frem til 1901. Giordano Bruno, som du finder en statue af på Campo de Fiori, sad bl.a. indespærret her.

Udsigt til Peterskirken fra Castel Sant'Angelo
Udsigt til Peterskirken fra Castel Sant’Angelo

Inden for murene

Engelsborg fungerer i dag som museum, hvor du kan opleve de pavelige gemakker. Her er især rådssalen “Sala Paolina” en stor oplevelse med dens smukke freskoer. Det er bare et af de mere end 100 rum, der findes her. Herudover er der våbensamlinger og en del af det gamle fængsel er åben, så der er mulighed for at se cellerne.

Sidste akt af Giacomo Puccunis verdenskendte opera “Tosca” er optaget her. Monumentet indgår også i Dan Browns “Engle og Dæmoner”.

Castel Sant'Angelo set fra Ponte Vittorio Emanule II i Rom
Castel Sant’Angelo – set fra Ponte Vittorio Emanule II

Har du styr på transporten fra lufthavnen ?

Jeg har brugt Terravision gennem mange år. Klik på linket herunder og spar ved at købe online. Hvis du køber via mit link får jeg en mindre provision, som jeg bruger til at udvikle bloggen – din pris bliver ikke dyrere.

rom fiumicino og ciampino lufthavnstransfer

Il Passetto

Mellem Peterskirken og Castel Sant’Angelo findes forbindelsesgangen, den hemmelige 800 meter lange korridor, Il passetto. Den blev brugt af paverne, når de følte sig truet i Peterskirken og fandt sikkerhed i byens fæstning, som Castel Sant’Angelo fungerede som. Bygget i 852.

Du kan følge passagen på vejen Via dei Corridori Borgo Sant’ Angelo, der løber parallelt med Via della Conciliazione mellem Vatikanet og Engelsborgen.

Broen Ponte Sant'Angelo
Broen Ponte Sant’Angelo

Ponte Sant’Angelo

Broen over Tiberen lige foran Sant’Angelo hedder Ponte Sant’Angelo og er udsmykket med de 10 englefigurer af Bernini. Oprindeligt hed broen Pons Aelius efter Hadrian-slægten – blev bygget for at skabe forbindelse mellem byen og gravmælet. Navnet blev ændret i forbindelse forskønnelsen af de 10 engle mellem 1667-69.

Følg med på bloggen – få mit nyhedsbrev

Få flere unikke tips til din tur til Rom – køb mine e-bøger her >>

Andre af mine artikler om Rom

Clivo di Rocca Savella – smuk tur til Aventinerhøjen

Garbatella – guidet tur til et område i det sydlige Rom

Roms katakombere

Historien under Piazza Navona

På tur i Akvæduktparken

Tips til andre aktiviteter på din tur til Rom

Viator tilbyder et stort udvalg af aktiviteter på din ferie i Rom. De tilbyder guidede ture til Vatikanmuseerne, Galleria Borghese, sejlture på Tiberen og meget andet.

Klik på linket og se, om du kan finde inspiration hos Viator.  Hvis du køber via mit link, giver dit køb en lille provision til driften af denne blog. Dit køb bliver ikke dyrere.

Print Friendly, PDF & Email