Basilica Santa Maria Maggiore på toppen af Esquilinerhøjen. Det er efter min mening en af de kirker, der bare skal opleves under et ophold i den italienske hovedstad.

Kirken der i 16 århundreder har domineret i Rom, er et af mine faste holdepunkter når jeg besøger Rom.

Basilica Santa Maria Maggiore i Rom
Basilica Santa Maria Maggiore

Santa Maria Maggiore er en af de fire hovedkirker i Rom. De tre andre er (naturligvis) Peterskirken, Santa Giovanni in Laterano og Pauluskirken. Santa Maria Maggiore og San Giovanni in Laterano er forbundet af vejen Via Merulano.

Bagsiden af Santa Maria Maggiore
Bagsiden af Santa Maria Maggiore

Mine 5 grunde til at se Santa Maria Maggiore

  • Den største af Roms kirker til ære for Jomfru Maria
  • Trærester af krybben fra Betlehem
  • Kirkens imponerende loft
  • Gian Lorenzo Berninis gravsted
  • Roms højeste klokketårn

Beliggenhed

Basilicaen ligger på Piazza Santa Maria Maggiore på Esquilino-højen. Følg Via Cavour fra Stazione Termini til Piazza Esquilino hvor du på din venstre hånd møder obelisken foran kirkens meget flotte bagside.

TIP: Ristorante Le Tavernelle i Via Panisperna

Kort om historien

Santa Maria Maggiore er den vigtigste og bedst bevarede af Roms kirker, dedikeret til Jomfru Maria.

Kirken ligger navn til pladsen
Kirken ligger navn til pladsen

Giovanni og Pave Liberius

Ifølge legenden dedikerede Giovanni og hans kone, der ikke havde børn, kirken til Jomfru Maria, der viste sig for dem om natten mellem den 4. og 5. august 352. I synet fortalte Jomfruen, at et mirakel ville vise dem, hvor de skulle bygge kirken.

TIP: Læs min artikel om guidet tur samt pavelig is i Santa Maria Maggiore

Legenden fortæller videre, at Pave Liberius havde samme drøm. Da han den 5. august ankom til Esquilino-højen, skete miraklet. Det havde sneet, hvilket er en sensation på et tidspunkt, hvor der normalt er meget varmt i den Italienske hovedstad. Slutteligt fortælles det, at Giovanni og hustruen financierede byggeriet.

Santa Maria Maggiore 2015
Santa Maria Maggiore 5. august 2015 – markering af legenden

Man har senere fundet ud af, at Santa Maria Maggiore faktisk blev bygget under pave Sisto III i perioden 432-440. Derfor må ægteparrets og Liberius’ kirke ligge et andet sted.

Den 5. august er der hvert år festmesse for at fejre kirken og legenden om miraklet med sneen. Billedet herover er fra denne fejring i 2015.

KIRKESAFARI I ROM ?: Klik og læs beskrivelser til en lang række kirker i Rom

Kirken

Kirkens smukke facade er skabt af Ferdinando Fuga i 1741. Der er fem indgange i gadeplan. Døren længst til venstre er kirkens hellige dør, Porta Santa. Den er kun åben i Jubelårene.

Der er tre åbninger i facaden oven over kirkens portico. Bemærk her mosaikkerne i loggiaen fra det 13. århundrede, der fortæller om kirkens fødsel med Jomfru Maria, Pave Liberius samt Giovanni og hans hustru.

Du ser straks det betagende, kassetteformede loft, når du træder ind i kirken. Her er 21 rækker med 5 kassetter i hver, altså ialt 105. Guldloftet er ifølge legenden belagt med det første guld, der blev hentet af Columbus i Amerika.

Roms største kirker
Kirkerummet i Santa Maria Maggiore

Kirkens indre

I kirkens venstre side er tre kapeller. Det første er tilhørende Cesi, dernæst Sforza og øverst Borghese-kapellet, som er utrolig smukt.

I kirkens højre side ligger først Baptisteriet. Dernæst kapellet til ære for San Michele og efterfølgende er Hellig Kors-kapellet. Fra de to sidstnævnte findes vejen til basilicaens museum. Her skal man først uden for kirken og dernæst ned af nogle trapper inden du er på museet.

Vi fortsætter i kirkens højre side og kommer til det imponerende Sixtinske Kapel. Her er to pavegrave – for Sixtus V og Pius V. Fra kapellet er der adgang ned til krypten med Arnolfo di Cambio.

Vigtigste kapeller og krypten

Borghese-kapellet i venstre side og Det Sixtinske i højre side er kirkens to vigtigste kapeller. Derfor deres placering øverst i kirken. Det er deres kupler, du kan se på billedet af kirkens bagside oven for i dette blogindlæg.

En trappe foran hovedalteret fører ned i krypten, hvor du møder en knælende Pave Pius 9. foran relikvieskrinet, der siges at indeholde stykker af gammelt træ fra Jesu krybbe i Betlehem.

Den knælende pave Pius

Ferdinando Fuga er også manden bag kirkens baldakin over altret. Den stammer fra omkring 1740 og holdes oppe af fire søjler i rød porfyr.

Til højre for alteret under en diskret flise hviler kunstneren Gian Lorenzo Bernini under en ganske simpel marmorplade. Hele familiens gravsted. Den store kunstner blev 82 år gammel. Foran er et andet gravsted med Kardinal Gonsalvo Rodriquez.

Bernini-familiens flise i kirken

Kirken har også sin hellige dør, Porta Santa, der kun åbnes i Jubelårene. Den er længst til venstre for hovedindgangen.

Den Hellige Dør – fra Jubelåret i 2016

Klokketårnet der er 75 meter høj, er det højeste af sin slags i Rom. Der er 5 klokker i tårnet, der ringer hver aften kl. 21.00.

Piazza Santa Maria Maggiore

På pladsen Piazza Santa Maria Maggiore foran kirken finder vi obelisken med en bronzestatue af Jomfru Maria på toppen. Den er 18,78 meter høj.

Lige foran obelisken står fontænen, hvor der er mulighed for at smage på Roms rene vand. Måske i kamp med fuglene :-).

TIP

Meget tæt på Santa Maria Maggiore ligger en meget gammel kirke. Den er nærmest gemt væk og det er virkelig en skam. Kig mod nordøst når du står ude på Piazza Santa Maria Maggiore. Fint Via di Santa Prassede og kirken af samme navn – læs mere om Santa Prassede.

Guidet tur i Santa Maria Maggiore – læs mere her.

Har du oplevet Rom med en åben bus ?

Det er en nem og afslappende måde at se Roms seværdigheder – mens du hviler de trætte ben. Der er flere af den slags busselskaber i Rom.

Her vil jeg anbefale BigBus Rome. Her kan du hoppe af og på bussen, så længe billetten gælder. Hvis du køber billetten via linket til BigBus Rome giver dit køb en mindre provision til driften af min blog. Din billet bliver ikke dyrere (REKLAMELINK).

Smukt aftenmotiv af Santa Maria Maggiore

Følg med på bloggen – få mit nyhedsbrev her >>

rom fiumicino og ciampino lufthavnstransfer

Flere oplevelser på din ferie i Rom – køb mine e-bøger her

Print Friendly, PDF & Email

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.