Basilica Santa Maria Maggiore

 

 

Basilica Santa Maria Maggiore på toppen af Esquilinerhøjen, er efter min mening en af de kirker, der skal opleves under opholdet i den Italienske hovedstad. Se billedgalleri nederst i artiklen.

Bagsiden af Santa Maria Maggiore
Bagsiden af Santa Maria Maggiore

5 grunde til at se Santa Maria Maggiore

  • Den største af Roms kirker til ære for Jomfru Maria
  • Krybben fra Bethlehem
  • Kirkens imponerende loft
  • Gian Lorenzo Berninis gravsted
  • Roms højeste klokketårn

Beliggenhed
Basilicaen ligger på Piazza Santa Maria Maggiore på Esquilino-højen. Følg Via Cavour fra Stazione Termini til Piazza Esquilino hvor du møder obelisken foran kirkens meget flotte bagside.

 

Ristorante Le Tavernelle ligger lige i nærheden.

 

Kort om historien
Santa Maria Maggiore er den vigtigste og bedst bevarede af Roms kirker, dedikeret til Jomfru Maria.

 

Kirken ligger navn til pladsen
Kirken ligger navn til pladsen

 

Ifølge legenden dedikerede Giovanni og hans kone, der ikke havde børn, kirken til Jomfru Maria, der viste sig for dem om natten mellem den 4. og 5. august 352. I synet fortalte Jomfruen, at et mirakel ville vise dem, hvor de skulle bygge kirken.

Legenden fortæller videre, at Pave Liberius havde samme drøm. Da han den 5. august ankom til Esquilino-højen, skete miraklet. Det havde sneet, hvilket er en sensation på et tidspunkt, hvor der normalt er meget varmt i den Italienske hovedstad. Slutteligt fortælles det, at Giovanni og hustruen financierede byggeriet.

 

Santa Maria Maggiore 2015
Santa Maria Maggiore 5. august 2015

 

Man har senere fundet ud af, at Santa Maria Maggiore faktisk blev bygget under pave Sisto den III i perioden 432-440. Derfor må ægteparrets og Liberius’ kirke ligge et andet sted.

Den 5. august er der hvert år festmesse for at fejre kirken.

 

KIRKESAFARI I ROM ?: Klik og læs beskrivelser til en lang række kirker i Rom

 

Kirken
Du ser straks det betagende, kassetteformede loft, når du træder ind i kirken. Her er 21 rækker med 5 kassetter i hver, altså ialt 105. Guldloftet er ifølge legenden belagt med det første guld, der blev hentet i Amerika.

En trappe foran hovedalteret fører ned i krypten, hvor man møder en knælende pave Pius 9. foran relikvieskrinet, der siges at indeholde stykker af gammelt træ fra Jesu krybbe i Betlehem.

 

Den knælende pave Pius

 

Til højre for alteret under en diskret flise hviler kunstneren Gian Lorenzo Bernini under en ganske simpel marmorplade. Se billedet i galleriet nederst. Hele familiens gravsted. Den store kunstner blev 82 år gammel.

Kirken har også sin hellige dør, Porta Santa, der kun åbnes i Jubelårene. Den er til venstre for indgangen.

Den Hellige Dør -åben i Jubelåret 2016

Klokketårnet der er 75 meter høj, er det højeste af sin slags i Rom. Der er 5 klokker i tårnet, der ringer hver aften kl. 21.00.

 

Piazza Santa Maria Maggiore

På pladsen Piazza Santa Maria Maggiore foran kirken finder vi obelisken med en bronzestatue af Jomfru Maria på toppen. Den er 18,78 meter høj. Lige foran obelisken står fontænen, hvor der er mulighed for at smage på Roms rene vand. Måske i kamp med fuglene :-).

 

Mere viden

Tag en tur: Virtuel tur i Santa Maria Maggiore

Billedgalleri
Egne billeder fra kirken og pladsen

 

Har du oplevet Rom med en åben bus ?

Det er en nem og afslappende måde at se Roms seværdigheder – mens du hviler de trætte ben. Der er flere af den slags busselskaber i Rom.

Her vil jeg anbefale BigBus Rome, der tilbyder 10% rabat, hvis du køber billetten online. Her kan du hoppe af og på bussen, så længe billetten gælder. Hvis du køber billetten via linket til BigBus Rome sparer du 10 % – samtidig giver dit køb en lille provision til driften af denne blog. Din billet bliver ikke dyrere (REKLAMELINK).

Smukt aftenmotiv af Santa Maria Maggiore

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.