Santa Cecilia er en smuk kirke i den østlige del af Trastevere-området i Rom. Kirken er en såkaldt titulær kirke. Det vil sige, at der på dette sted oprindeligt var en kirke med en kristen menighed i et privat hjem.

Cecilia

Basilicaen er dedikeret til Cecilia – en ung kristen romerinde, der led martyrdøden ved halshugning i år 117. Hun sang mens hun led, hvorfor hun ifølge legenden blev gjort til skytshelgen for alle musikere.

Den hyggelige gårdhaven og kirke
Den hyggelige gårdhave og kirke

BESØG OGSÅ: Frans af Assisis kirke i Trastevere

Fra Piazza Santa Cecilia kommer man gennem Ferdinando Fugas barokportal fra 1700-tallet og ind i den meget hyggelige gårdhave. Midt på pladsen står en antik vase.

Fra haven går man via forhallen (porticoen) direkte ind i basilicaen, der oprindeligt stammer fra det 5. århundrede, men som er ombygget mange gange siden da.

Klokketårnet og det tilhørende kloster stammer fra 12-1300 tallet.

Inden for i kirken
Kirkerummet

Kirkens orgel stammer fra 1903.

Den Liggende Cecilia

Under højaltret ses Stefano Madernos smukke marmorstatue af “Den Liggende Cecilia” fra omkring 1600. Hun er fremstillet på samme måde, som hun blev fundet i San Callisto katakomberen – mirakuløst og svøbt i et hvidt klæde, siger legenden.

I et lille kapel i kirkens højre sideskib findes rester af et antikt badeværelse. Det menes at stamme fra en antik villa. Det kan have været Cecilia og hendes mand Valerianus’ beboelseshus.

Som nævnt tidligere var Cecilia en kristen kvinde, der lagde alle hendes kræfter i at hjælpe fattige og syge. Tidens skik var, at forældre skulle udpege datterens livsledsager. Det faldt på en patricier af hedensk oprindelse – hans navn var Valerianus. Han blev senere omvendt.

Da der udbrød jordskælv i Lilleasien udbrød der forfølgelser af de kristne, som fik skylden for alle ulykkerne. Cecilia fastholdt hendes arbejde og hendes tro. Ifølge legenden blev hun straffet med tre døgn i en kogende damp uden at hendes krop led skade. Herefter blev hun halshugget. Cecilia legeme blev lagt i en cypreskiste.

Piazza Santa Cecilia in Trastevere
Piazza Santa Cecilia in Trastevere

Herover ses Ferdinando Fugas barokportal fra 1700-tallet – kirken kan anes inde bag.

Den Hellige Cecilia bliver mindet i kirken hvert år den 22. november. I 2011 udgav den kendte romerske musiker Antonelli Venditti albummet Unica, hvor nummeret Cecilia er dedikeret til skytshelgenen.

KIRKESAFARI i Rom: Læs mine små guides til en lang rækker kirker her

Følg med på bloggen – få mit nyhedsbrev

Få endnu flere oplevelser i Rom – køb mine e-bøger >>

Print Friendly, PDF & Email