Basilica Santa Prassede

 

Basilica Santa Prassede ligger godt gemt kun få skridt fra en af byens største kirker Santa Maria Maggiore. Ikke mange kommer forbi denne gamle kirke og det er en skam. Der er dokumenteret kirke her helt tilbage til slutningen af det femte århundrede. San Zenon kapellet er kirkens højdepunkt.

Portalen over indgangen til kirken

Kirkens historie

Legenden fortæller, at kirken er bygget over en villa, der tilhørte en kristen kvinde ved navn Praxedis. Hun skulle være datter at Pudens – en romersk senator som er omtalt i Bibelen, i 2. Timotheusbrev, kapitel 4 vers 21. Udover Praxedis havde han en datter mere, Pudentiana og en søn ved navn Timotheus.

Den ældste kirke blev opført oven på ruinerne af Praxedis’ villa i slutningen af det 5. århundrede.

I 822 blev kirken restaureret og udbygget til en treskibet basilica på opfordring fra pave Pasqualis I.

I forbindelse med projektet indviede Pasqualis to kapeller i kirken. Et kapel for Johannes Døberen i kirkens venstre side samt i højre side et kapel til ære for San Zenon. Han var præst i Rom og døde som martyr.

1198 kom kirken i Benediktinernes besiddelse.

Kirkens apsis

Apsismosaikken forestiller de to søstre Pudentiana og Praxedis. Legenden siger, at de modtog apostlen Peter i deres hus. Som tak derfor blev de modtaget af Peter og Paulus i Himmelen og bragt til Kristus. Til venstre ses kirkens bygherre Paschalis I og til højre Den Hellige Zenon.

 

San Zenon kapellet

Lige over indgangen til kapellet ses et gittervindue. Foran vinduet står en antik urne. Uden om er en fantastisk mosaik. Her ses personer fra Bibelen i to rækker, formet som et hestesko. Yders ses Kristus øverst med seks disciple på hver sin side. Inderst ses Maria med barnet, flankeret af to mænd. Dernæst følger Praxedis og Pudentiana med 3 kvindelige helgener under sig hver. Øverst i mosaikken ses Moses og Elias.

Indgangen til kapellet

 

På guldloftet inde i kapellet ses fire engle der holder en cirkel med den opstandne Kristus, der er hævet over kapellet. Rundt omkring i kapellet ses kendte personer fra Ny Testamente, Maria, Johannes Døberen, Peter, Paulus, Johannes, Andreas og Jakob. Herudover ses de to søstre Praxedis og Pudentiana.

 

Det imponerende loft i kapellet

 

I kapellets venstre side ses en frise med fire kvinder. Over dem ses et lam (Kristus) på en forhøjning (Golgata). Ud fra højen løber de fire floder, der havde deres udspring i Edens Have, Pisjon, Gihon, Hiddekel og Frat.

KIRKESAFARI i ROM: Læs beskrivelser af flere af byens kirker her

I kapellets højre side står en rest af en søjle – “Colonna della flagellazione di gesù”. Legenden fortæller, at Jesus var bundet til søjlen, mens han blev pisket af de romerske soldater.

Over gittervinduet ved kapellets udgang ses Kristi tronstol flankeret af apostlene Peter og Paulus.

Den gamle kirke ligger med indgang i Via di Santa Prassede 9. Her kommer du ind i kirken fra siden.

Kirken er åben 7-12 og 16-18.30

 

Print Friendly, PDF & Email