Basilica Santa Prassede i Rom ligger godt gemt. Blot få skridt fra en af byens største kirker Santa Maria Maggiore samt en anden gammel kirke Santa Pudenziana.

Ikke mange kommer forbi Santa Prassede. Det er virkelig en skam. Der er dokumenteret kirke helt tilbage til slutningen af det fjerde århundrede. Kirkens mosaikker og San Zenon kapellet er de absolutte højdepunkter.

Portalen over indgangen til kirken

Kirkens historie

Legenden fortæller, at kirken er bygget over en villa, der tilhørte en kristen kvinde ved navn Praxedis/Prassede. Hun skulle ifølge legenden være datter af Pudens – en romersk senator som er omtalt i Bibelen, i 2. Timotheusbrev, kapitel 4 vers 21. Andre steder fortælles, at hun var en gavmild giver til kirken eller gav hendes jord til opførelse af kirken.

Udover Prassede havde Pudens en datter mere, Pudenziana og en søn ved navn Timotheus. Der er også en kirke til hendes minde i Via Urbana, Santa Pudenziana. Den ældste kirke blev opført oven på ruinerne af Prassedes villa i slutningen af det 5. århundrede.

Kristendommens start

Basilicaen knytter sig til kristendommens start i Rom. Den oprindelige kirke var en Titulus Prassede. Altså et privat hus med en kristen menighed. Den fungerede som kirke oprettet af Prassede i år 491. Der er flere af den slags kirker i Rom.

Under kristenforfølgelserne skjulte Prassede og hendes søster nogle af de forfulgte. De hjalp dem med mad og penge. Til sidst kunne hun ikke længere udholde de pinsler, som de kristne blev udsat for og bad Gud om at måtte dø. Det skete den 21. juli og derfor fejres hun på denne dag hvert år. Andre steder fortælles det, at hun led martyrdøden.

I 822 blev kirken restaureret og udbygget til en treskibet basilica på opfordring fra pave Pasqualis I.

I forbindelse med projektet indviede Pasqualis to kapeller i kirken. Et kapel for Johannes Døberen i kirkens venstre side samt i højre side et kapel til ære for San Zenon. Han var præst i Rom og døde som martyr.

Kirkens apsis

Mosaikken i apsisbuen forestiller de to søstre Pudenziana og Praxedis på hver sin side af Kristus. Legenden siger, at de modtog apostlen Peter i deres hus. Som tak herfor blev de modtaget af Peter og Paulus i Himmelen og bragt til Kristus.

San Zenon kapellet

Lige over indgangen til kapellet ses et gittervindue. Foran vinduet står en antik urne. Uden om er en fantastisk mosaik. Her ses personer fra Bibelen i to rækker, formet som et hestesko. Yderst ses Kristus øverst med seks disciple på hver sin side. Inderst ses Maria med barnet, flankeret af to mænd. Dernæst følger Praxedis og Pudenziana med 3 kvindelige helgener under sig hver. Øverst i mosaikken ses Moses og Elias.

Indgangen til kapellet

På guldloftet inde i kapellet ses fire engle der holder en cirkel med den opstandne Kristus, der er hævet over kapellet. Rundt omkring i kapellet ses kendte personer fra Ny Testamente, Maria, Johannes Døberen, Peter, Paulus, Johannes, Andreas og Jakob. Herudover ses de to søstre Praxedis og Pudentiana.

Det imponerende loft i kapellet

I kapellets venstre side ses en frise med fire kvinder. Over dem ses et lam (Kristus) på en forhøjning (Golgata). Ud fra højen løber de fire floder, der havde deres udspring i Edens Have, Pisjon, Gihon, Hiddekel og Frat.

KIRKESAFARI i ROM: Læs beskrivelser af flere af byens kirker her

I kapellets højre side står en rest af en søjle – “Colonna della flagellazione di gesù”. Legenden fortæller, at Jesus var bundet til søjlen, mens han blev pisket af de romerske soldater hos Pilatus.

Over gittervinduet ved kapellets udgang ses Kristi tronstol flankeret af apostlene Peter og Paulus.

Den gamle kirke ligger med indgang i Via di Santa Prassede 9. Her kommer du ind i kirken fra siden.

Kirken er almindeligvis åben 10-12 og 16-18.

Følg med på bloggen – få mit nyhedsbrev >>

Få 50 oplevelser i Rom – køb min e-bog her >>

Print Friendly, PDF & Email