| | | |

Roms 7 pilgrimskirker

Rom har syv valfartskirker. De kaldes også pilgrimskirker. Kirkerne relaterer sig til den pilgrimsfærd, der har fundet sted fra kristendommens første år.

De fire største kirker kaldes for pavelige basilicaer.

I dette blogindlæg kigger jeg nærmere på de syv kirker, deres kendetegn samt historien bag.

De 7 valfartskirker

De syv pilgrimskirker ligger på en rundstrækning af ca. 20 kilometer. Det tager en pilgrim ca. 2 dage, at besøge alle kirker. Oprindelig fandtes en pilgrimsrute (De syv kirkers vej), der forbandt de 7 kirker, men den er der ikke meget tilbage af i dag.

De 4 pavelige basilicaer

De første fire kirker herunder er de pavelige basilicaer. De rangerer højest i den romersk-katolske kirke. De har bla. en Porta Santa, en hellig dør, der kun er åben i Jubelårene samt et alter, hvorfra kun paven må celebrere messen.

1

Peterskirken – San Pietro in Vaticano i Vatikanet, Città del Vaticano i Rom er verdens største kristne kirke. Kirken er indviet til ære for apostlen Peter. Han var Roms første biskop og den første pave.

Peter var den første, der mødte den opstandne Kristus. Det har givet ham høj status i den katolske verden. Kristus gav Peter navnet Kefas, der betyder klippesten. Peter er altså klippen, hvorpå Jesu Kristi kirke skal bygges. Det var Kristus, der symbolsk overlod Peter nøglerne til himmerriget. Således symboliseret i Vatikanstatens flag. Foran Peterskirken er der en statue af Peter og Paulus. Peter står her med nøglerne til himmeriget.

Læs mere: Peterskirken og Peterspladsen

Peterskirken

2

Pauluskirken – San Paulo fuori le mura var verdens største kristne kirke indtil Peterskirken blev bygget. Kirken er dedikeret til apostlen Paulus, der som apostlen Peter led martyrdøden i Rom.

Paulus hed oprindelig Saul og var en stor modstander af de kristne, indtil han mødte den opstandne Kristus.

Læs mere: Pauluskirken uden for murene

3

Laterankirken – San Giovanni in Laterano er Roms biskopkirke.

Kejser Konstantin skænkede kirken til apostlen Peter, der blev den første pave. Når der er valgt en ny pave, går hans første tur uden for Vatikanet altid hertil, som det første sted.

Laterankirkens facade minder om en mini Peterskirke. Inden for finder du de 12 imponerende statuer af de 12 apostle.

Læs mere: Laterankirken

San Giovanni in Laterano

4

Basilica Santa Maria Maggiore – Roms vigtigste Maria-kirke.

Kirken på toppen af Esquilinerhøjen er den største og vigtigste af Roms kirker, dedikeret til Jomfru Maria. Kirkens vigtigste relikvie findes i krypten. Det er et stykke træ, der siges at stamme fra Jesu krybbe i Jerusalem.

Læs mere: Santa Maria Maggiore

5

San Lorenzo fuori le mura – lige uden for Roms bymur, øst for Termini.

Kirken er oprindelig opført af kejser Konstantin i 330. Den er opført til minde om Sankt Laurentius, martyr og katolsk helgen.

Den nuværende kirke består egentlig af to kirker i en.

Læs mere: San Lorenzo Fuori le mura

6

Santa Croce in Gerusalemme

Kirken er opført til ære for Sankt Helena, mor til kejser Konstantin. Helena er helgen i den katolske kirke.

Kirken indeholder 3 relikvier, som Sankt Helena siges at have medbragt fra Jesu kors i Jerusalem – deraf kirkens navn. De tre genstande, der opbevares i kirkens reliviekapel, er en rest af Jesu tornekrone, træ fra korset samt en nagle fra korset.

Læs mere: Santa Croce in Gerusalemme

Santa Croce in Gerusalemme

7

Basilica San Sebastiano fuori le mura

Det siges, at de kristne i Rom gemte apostelene Peter og Paulus’ jordiske rester her under kristenforfølgelserne.

Kirken ligger i umiddelbar forbindelse med San Sebastiano-katakomberne ved Appia Antica.

Læs mere: San Sebastiano fuori le mura

..

Traditionelt er det disse kirker, der er de 7 valfarts- og pilgrimskirker.

I forbindelse med Jubelåret i 2000 erstattede pave Johannes Paul II kirken med Santuario della Madonna del Divino Amore. Den er i dag er den syvende kirke på listen.

Kirken ligger som den eneste af de 7 uden for Roms store GRA-omfartsvej, der går hele vejen uden om den italienske hovedstad. Den ligger i den sydlige del i området Castel di Leva, sydvest for Ciampino-lufthavnen.

Santuario Divino Amore: Læs om kirken her

Følg med på bloggen – få mit nyhedsbrev >>

Læs endnu mere om Rom – køb min e-bøger her >>

Tips til andre aktiviteter på din tur til Rom

Viator tilbyder et stort udvalg af oplevelser til din ferie i Rom. De tilbyder guidede ture til Vatikanmuseerne, Galleria Borghese, sejlture på Tiberen og meget andet.

Klik på linket og se, om du kan finde inspiration hos Viator.  Når du køber en tur via mit link, giver dit køb en lille provision til driften af min blog. Dit køb bliver ikke dyrere.

 
Print Friendly, PDF & Email

Similar Posts

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.