Pompeji eller Pompei er byen, der blev glemt og senere udgravet – byen der forsvandt over få timer efter vulkanen Vesuvs vilde udbrud i år 79.

Se flere billeder fra Pompeji nederst i denne miniguide.

Indgangen til Pompeji - Porta Marina
Indgangen til Pompeji – Porta Marina

Byens oprindelige historie

Det er svært at forestille sig. En aktiv og driftig handelsby på 12 kvadratkilometer med ca. 20.000 indbyggere blive dækket af aske og pimpsten i løbet af kort tid. Inden for 5-6 timer blev alt dræbt inden for en radius af 15 kilometer fra vulkanen.

Havnebyen Pompei blev formentlig grundlagt af grækerne for mere end 3000 år siden. Senere indtaget af romerne. Byen lå op til en farbar kanal, hvor der var anlagt en havn, Porta Marina.

Byen var omgivet af en fæstningsmur med 7 porte. Byen havde masser af værksteder og specialbutikker. Der var flere parker, hele 26 bordeller og 5 bade-anstalter/termer i byen – den i nr. 24 er særdeles godt bevaret. Fundet 30 bagerier i byen indtil videre. Og så havde byen naturligvis et Amfiteater og et Forum, den centrale plads i byen som netop er kendetegnet for en gammel romersk by.

BESØG OGSÅ NAPOLI PÅ DIN TUR: Guide til sydItaliens største by

Vi betalte 11 Euro pr. person
Vi betalte 11 Euro pr. person

År 79

Byen blev begravet den 24. august i år 79 e. Kr. omkring kl. 13. Nogle ting indikerer dog, at det kan have fundet sted senere på året.

Asken fra Vesuv blev kastet op til 40 km. op i luften. Det regnede med aske og pimpsten – 15 cm i timen – byen blev dækket med ca 6 meter pimpsten. Det var således ikke lavaen, der dækkede byen. 3 dage inden udbruddet smagte vandet i byen grimt. Man mener, at Vesuv var dobbelt så høj inden udbruddet i 79.

Forum - byens centrale plads
Forum – byens centrale plads

Udgravningerne

Arbejdet startede i 1748 – altså først næsten 1700 år efter udbruddet. Men der var egentlig først i perioden 1924 til 1961 under ledelse af den napolitanske arkæolog Amadeo Maiuri, der skete de markante udgravninger, der viser det Pompei, vi ser i dag. 1/4-del af byen mangler fortsat at blive udgravet og spørgsmålet er om byen nogensinde bliver det.

Mange mennesker omkom, da de blev begravet af aske og pimpsten. I de huller der opstod, efter at de menneskelige kroppe var forgået, har man fyldt med gips og dermed lavet afstøbninger, der blev kørt gennem en CT-scanner, så man i dag kan lære mere om den situation, de blev fanget i på deres sidste levedag.

LÆS MERE OM VESUV: Aktiv vulkan i Europa

Mere viden

BLIV ENDNU KLOGERE PÅ POMPEI: Den officielle hjemmeside om byen

Jeg vil anbefale at købe en detaljeret guide, som du kan bruge rundt i Pompei. En mulighed er at hyre en erfaren guide, I kan tage med på turen.

Hertil vil jeg anbefale to fremragende bøger. Mary Beards bog “Pompeji” samt Henning Andersens “Vesuv – en udødelig vulkan”. Du kan finde begge bøger hos Saxo, hvis du klikker på linket her. Hvis du køber via mit link får jeg en mindre provision, der går til at udvikle bloggen til gavn for dig som læser.

I 1997 kom Pompeji på Unescos verdensarvsliste, som du kan læse om her.

Udstillinger på Moesgaard Museum ved Aarhus om Colosseum og Pompeji.

Flere billeder

Følg med på bloggen – få mit nyhedsbrev her >>

Print Friendly, PDF & Email

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.