Kom med på rundtur i Villa Borghese

Villa Borghese er en skøn oase. Roms næst-største park i den nord-østlige del har masser af oplevelser at byde på. Den ligger i direkte forbindelse med byen og let at komme til.

Om Villa Borghese

Parken blev opført mellem 1613 og 1616 og er omkring 80 hektar. Den blev opført af Borghese-familien, som således lægger navn til parken. Det var kardinal Scipione Borghese der opførte parken.

1901 købte den italiensk stat parken af Borghese-familien. 1903 blev den overtaget af Rom kommune og efterfølgende åbnet for offentligheden.

Parken har indgange i mange gader og pladser: Via Aldrovandi, Via Raimondi (2 indgange), Via Pinciana (2 indgange), Piazzale San Paolo del Brasile, Piazzale Flaminio, Piazzale Cervantes, Piazzale Pablo Picasso (via di Valle Giulia).

Parken indeholder bygninger, skulpturer, monumenter, springvand, og værker af berømte kunstnere omgivet af århundreder gamle træer, damme, haver og store frie rum. 

Parken er altid åben og den er gratis at besøge.

Husket transfer fra lufthavnen ? køb online og spar

rom fiumicino og ciampino lufthavnstransfer

Oplevelser i Villa Borghese

Vi besøgte parken søndag, hvor der var masser af liv. Folk på cykler, el-cykler, mooncars, gående, løbende, folk der sad på bænkene, nogle lå på tæpper rundt i parken.

Vi gik ind i parken fra Viale della Trinità dei Monti nord for Den Spanske Trappe. Herfra gik vi højre rundt i parken og endte på Pincio-højen med den smukke udsigt over Piazza del Popolo og det øvrige Rom.

Der er masser af holdepunkter rundt i den store park. Her skriver jeg om dem vi gjorde stop ved på vores rundtur.

Cinema dei Piccoli

Første stop var biografen Cinema del Piccolo, der med sine 63 siddepladser er et af de mindste i verden. Den dukkehuse-lignende bygning har et biografrum og et konferencelokale.

Videre ad Viale San Paolo del Brasile til Goethe-monumentet på Viale Goethe. Det er en gave fra kejser William II og blev indviet i 1904.

I den modsatte ende af Viale Goethe ligger Edicola delle Musa. Bygningen er opført mellem 1834 og 1842. Den kvindelige statue har ikke længere noget ansigt.

Tempietto di Diana

Via Viale della Casina di Raffaello kommer vi til Tempietto di Diana. Det lille cirkulære tempel blev bygget af Antonio Asprucci i 1789. Oprindeligt stod der en statue af Diana i det smukke tempel. Det blev restaureret af Vincenzo Pacetti og statuen har siden 1820 været på Louvre i Paris.

Længere henne af Viale della Casina di Raffaella er det også værd at lægge mærke til La Casina di Raffaello. Her er i dag et offentligt legerum.

Tempietto di Diana

Videre ad Viale del Pupazzi kommer vi til fontænen Fontana dei Pupazzi med granitpassinet, hvorfra der er en rigtig fin udsigt over Piazza di Siena. Her på pladsen er der lang tid tilbage afholdt hestevæddeløb. I dag er der hvert år i maj en international hestekonkurrence.

Fra den skønne udsigt fortsætter vi ad Viale Alberto Sordi og kommer til det enorme Monumento a Re Umberto I – konge af Italien 1878-1900. Monumentet er designet og påbegyndt af billedhuggeren Davide Calandra. Efter hans død blev det lavet færdig af Edoardo Rubino og indviet i 1926.

Herfra går vi tilbage til Viale dei Pupazzi og kommer til fontænen Fontana dei Cavalli Marini, der ligger på Piazzale dei Cavalli Marini. Den er bygget af billedhuggeren Vincenzo Pacetti.

Museo e Galleria Borghese

Galleria Borghese

Et af højdepunkterne på turen rundt i parken er uden tvivl Museo Galleria Borghese, der var Borghese-familiens bolig. Designerne af den yderst smukke bolig var Flaminio Ponzio og Giovanni Vasanzio. Den blev åbnet for offentligheden den 7. januar 1902. Her er der samlinger af gamle og moderne skulpturer samt et meget rigt og værdifuldt billedgalleri.

Bioparco

Her fra det nord-østlige hjørne af parken bevæger vi os endnu mere mod nord og kommer til Bioparco – Roms Zoologiske Have. Parken blev designet af Karl Hagenbeck og blev indviet i januar 1911.

TRANSPORT RUNDT I ROM – læs min guide her

Galleria Nazionale Arte Moderna

Vi fortsætter ad Viale del Giardino Zoologico og kommer til pladsen foran Galleria Nazionale Arte Moderna. Galleriet rummer malerier og skulpturer fra det 19. og 20. århundrede, hovedsageligt af italienske kunstnere. Vest for museet findes Piazza Thorvaldsen – en plads til ære for den danske kunstner Bertel Thorvaldsen, der boede og arbejdede 40 år i Rom.

Nationalmuseet for moderne kunst

Herfra går turen til mit favoritsted i Villa Borghese. Det er søen med Tempio di Esculapio der er beliggende midt på den kunstige ø på søen. Templet blev bygget af Antonio Asprucci mellem 1785 og 1792 og er dedikeret til lægens gud. Her ses ofte robåde på vandet og mange mennesker hygger sig i området.

Fonte Gaia ligger tæt ved søen herover. Fontænen blev bygget mellem 1927-28 af billedhuggeren Giovanni Nicolini. I midten af fontænen ses to satyrer der understøttet en lille satyr.

Tempio di Esculapio ved søen

Tempio di Esculapio

Lidt vest for søen på Piazzale del Fiocco ligger fontænen Fontana di Esculapio – den kaldes også Fontana del Fiocco. Fontænen blev bygget omkring 1830-34 af arkitekten Luigi Canina. Springvandet suppleres med et bassin med klippeelementer med en klassisk bue, der indeholder en statue af Esculapio, der blev beskadiget og ødelagt i 2006.

Hermed er vores rundtur i Villa Borghese afsluttet og vi bevæger os mod Pincio-højen. På vejen hertil kommer vi forbi Orologio ad acqua del Pincio. Uret er designet og bygget af Giovanni Battista Embriaco i 1867.

Til og fra lufthavnen

rom fiumicino og ciampino lufthavnstransfer

Pincio-højen

Vi slutter turen på Pincio-terassen, hvor der denne søndag er mega varmt. Men udsigten over Piazza del Popolo og det øvrige Rom fejler intet. Den udsigt skal bare opleves!

Den smukke udsigt fra terassen på Pincio-højen

Følg med på bloggen – få mit nyhedsbrev

Endnu mere inspiration til din ferie – køb mine e-bøger om Rom >>

Tips til andre aktiviteter på din tur til Rom

Viator tilbyder et stort udvalg af aktiviteter på din ferie i Rom. De tilbyder guidede ture til Vatikanmuseerne, Galleria Borghese, sejlture på Tiberen og meget andet.

Klik på linket og se, om du kan finde inspiration hos Viator.  Hvis du køber en aktivitet via mit link, giver dit køb en lille provision til driften af denne blog. Dit køb bliver ikke dyrere.

Print Friendly, PDF & Email

Similar Posts

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.