Tårnbyen San Gimignano er et must på en rundtur i Toscana i en lejet bil. Der er mange højdepunkter i en af Italiens mest populære regioner.

Første by i denne serie af “miniguides” er San Gimignano i Toscana, som var vores “hjemby” under opholdet.

Vi boede på vingården Fattoria di Fugnano, der ligger ca. 4 km. fra middelalderbyen. Du kan se billeder fra San Gimignano og finde relevante links nederst i denne artikel.

Marked i San Gimignano
Marked i San Gimignano

Beliggenhed
San Gimignano, der ligger på en bjergtop 334 meter over havets overflade, ligger ca. 60 km. sydvest for Firenze. Der er ca. 290 km. til Rom.

Byen er på UNESCOs verdensarvsliste på grund af sin enestående middelalderarkitektur. Og det forstår man godt. Bymuren, de små kringlede gader og stemningen leder en ind i en helt anden tid. Omkring byen er det velkendte bølgende Toscana-landskab med masser af vinmarker, olivenlunde og cypresser.

Kendetegn
Tårnene. Hvis jeg skal beskrive San Gimignano med 1 ord, må dét være ordet. Byen er kendt for sin skyline med 14 tårne, der ses på tydelig afstand, når du nærmer dig byen. Oprindeligt var der 72 tårne i byen. De var statussymboler og et tegn på magt for familierne i byen i middelalderen. Jo højere, jo bedre. Og des mere magt til familien.

Facts om byen
Der er ca. 2000 indbyggere inden for bymuren i en af Italiens bedst bevarede middelalderbyer. Bymuren er ca. 2 km. lang.

Inden for muren er byen bilfri, med mindre man har en specialtilladelse til at køre derinde, men det er heller ikke nemt i de smalle gader. Tværtimod er der så rigtig mange turister i den hyggelige by.

Det skal opleves i San Gimignano


Via San Giovanni er byens hovedstrøg. Den begynder i den sydlige del ved Porta San Giovanni. Porten, der er en af indgangene til byen stammer fra midten af 1300-tallet. I den smalle og lange gade finder du et stort udvalg af små specialbutikker.

Efter du er gået under Becci-porten ender gaden på Piazza della Cisterna, som er den flotteste plads i byen.  På den hyggelige plads ligger restauranter og den synlige brønd. Det var her byens borgere for mange år siden hentede deres vand.

På pladsen finder du også 2 isbutikker. Gelateria dell’Olmo ligger lige på højre hjørne, når du kommer ind på pladsen. Gelateria Dondoli ligger på din venstre hånd, når du kommer ind på pladsen. Begge isbutikker, der har vundet flere priser, laver lækker is for meget rimelige penge.

Duomo og Communale

Fra Piazza della Cisterna kommer du over på Piazza Duomo, hvor byens domkirke Basilica di Santa Maria Assunta er meget synlig i gadebilledet. Der er entré for at komme ind i kirken – billetten købes i gården til venstre for kirken.

Byens rådhus, Palazzo Communale, ligger i bygningen til venstre for kirken. Her finder du også det højeste af byens tårne Torre Grossa. Det er 54 meter højt og stammer helt tilbage fra 1311.

Herfra er der en fremragende udsigt over byens tage samt ikke mindst det fantastiske landskab rundt om byen. Du køber billet til tårnet inde på rådhuset – udsigten er alle pengene værd. Turistkontoret findes også i rådhusbygningen.

Torsdag formiddag er der marked i byen, specielt omkring Piazza Duomo og Piazza della Cisterna. Et klassisk marked med alt fra frugt/grønt til tøj.

Ossobuco hos La Magiatoia

Vi spiste aftensmad hos Ristorante La Mangiatoia, Via Mainardi 5. Gaden er en sidegade til Via San Matteo, som er hovedstrøget efter Piazza Duomo. Vi spiste en virkelig lækker ossobuco alla Toscana. Hertil små løg marineret med den lokale hvidvin vernaccia.

Hvis du har brug for at foretage indkøb under dit ophold ligger der et supermarked “Coop Centro” i Via Baccanella. Du finder vejen ved rundkørslen, på vej til P1, som du kan læse om herunder.

Vi handlede også i et endnu større supermarked “PAM Panorama”, der ligger i Poggibonsi, ca. 12 km. fra San Gimignano. Her er der et endnu større udvalg.


Parkering i byen
Parkering foregår uden for murerne. Der er god skiltning til “P” rundt om byen, når du følger vejen. Vi parkerede på P1 Giubileo der ligger tæt på Porta San Giovanni, og derfor naturligt hurtigt bliver fyldt.

En anden dag parkerede vi på P2 Montemaggio, som ligger lidt længere væk, men hvor der er god plads og samtidig billigere. Systemet er at du trækker en billet når du kører ind, betaler den i automaten, når du kører derfra, og afleverer den i automaten, når du kører derfra, så porten åbner sig.

Du kan se P-pladserne ved at klikke på bykortet herunder. Der er også P3 og P4 i den nordlige del af byen.

Links til mere information om San Gimignano

San Gimignano Turistinformation
Kommunens hjemmeside
Domkirkens hjemmeside
Bykort over San Gimignano

Følg med på bloggen og få endnu mere Italien – få mit nyhedsbrev her >>

Print Friendly, PDF & Email

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.