Basilica San Giovanni in Laterano i byens sydøstlige hjørne er bestemt et besøg værd, selvom den ligger uden for Roms historiske centrum. Jeg er især imponeret over de 12 enorme statuer af apostlene inde i kirken.

Kirken er dedikeret til både Johannes Døberen og apostlen Johannes.

1700 års jubilæum i 2024

Frem mod basilicaens jubilæum i november 2024 vil jubilæet blive markeret med forskellige begivenheder. Kirken er den ældste af Roms fire to basilicaer. Kirken tilhører Vatikanstaten, men ligger “uden for” i Rom.

Domkirke og pilgrimskirke

Laterankirken er samtidig Roms domkirke og en af byens 7 pilgrimskirker. Hermed er den det officielle sæde for Roms biskop, paven.

Samlet set findes her Laterankomplekset med kirken, palads og kloster samt Scala Santa, trappen som ifølge legenden er betrådt af Jesus Kristus foran kejser Augustus inden sin død.

Baptisteriet til ære for Johannes Døberen ligger også her. Indtil det 14. århundrede boede paven i komplekset.

Basilicaens imponerende facade
Basilicaens imponerende facade

Kejser Konstantin, der gik over til den kristne tro på sit dødsleje, byggede San Giovanni in Laterano. Basilicaen blev indviet i 324 efter Kristus. Han skænkede sin efterfølger Pave Peter ( den første Pave) det tilhørende Lateran-palads.

Den nuværende kirke, der er ændret flere gange, er 130 meter lang og 65 meter bred. Den afgørende ændring af kirken skete op til Jubelåret i 1650, hvor Pave Innocens X ændrede basilicaen fra en 5-skibet kirke til en barokkirke. Arbejdet blev udført med Francesco Borromini i spidsen.

Kirkens imponerende facade med sine femten hvide statuer er tilføjet 1733-1736 under Alessandro Galilei.

Porta Santa, den hellige dør

Kirkens hellige dør, Porta Santa ligger helt til højre for indgangen. Døren er kun åben i Jubelårene, som senest var i 2016. Forhallens midterste dør er antik og stammer oprindeligt fra Curien på Forum Romanum.

Kirkens indre
Kirkens indre

De 12 fantastiske apostelstatuer

Inde i kirken er de 12 imponerende apostelstatuer, der er sat op i perioden 1703-1719. De er fremstillet af Berninis elever og er blevet til gennem donationer – øverst i kirken står statuerne af de 2 vigtigste apostle, Peter og Paulus.

Kirkens gulv med mosaikkerne stammer fra 1200-tallet mens loftet er dekoreret af Daniele da Volterra, som var en af Michelangelos elever.

Statuen af Paulus
Statuen af Paulus

Pavealtret

Pavealtret er en anden vigtig seværdighed – det meget smukke arbejde er udført af Giovanni di Stefano 1367-1370. Det er kun den siddende pave, der må holde messen herfra. Paven er også biskop for Rom. I den øverste del af altret står 2 buster af Peter og Paulus.

Helt oppe i Apsis står Roms bispestol. Når den nye Pave er valgt går hans første tur uden for Vatikanet altid hertil for at tage kirken i sin besiddelse.

PETER OG PAULUS I FÆNGSEL: Læs om Mamertinerfængslet her

Pavealtret
Pavealtret

Lateranpaladset

Lateranpaladset var pavernes første palads. Oprindeligt tilhørte det patricierfamilien Lateranus, hvorefter det blev kejserslot for derefter at blive paveresidens indtil de overflyttedes til Avignon. Paladset tilhører fortsat Vatikanstaten, selvom det ligger uden for dets grænse. Foran paladset ser du Roms højeste og ældste obelisk – den er 47 meter høj.

Lateranpaladset
Lateranpaladset

Scala Santa

Scala Santa ligger på din højre hånd, når du står foran hovedindgangen til San Giovanni in Laterano. Her finder du trappen med de 28 hvide marmortrin, der ifølge legenden stammer fra Pontius Pilatus’ palads og skulle være betrådt af Jesus Kristus inden hans død. Den siges at være bragt til Rom af Den Hellige Helena, Konstantins mor.

SANTA CROCE IN GERUSALEMME: Læs hvad Den Hellige Helena har leveret til denne kirke

Marmortrinene er beklædt med træ for ikke at slides og må kun passeres på knæene til minde om Kristi lidelser. I træbeklædningen er indsat nogle glasruder, som siges at dække over Kristi blodsdråber.

Den Hellige Trappe - Scala Santa
Den Hellige Trappe – Scala Santa

I den sydlige del af Laterankomplekset ligger Baptisterium San Giovanni in Fonte. Dåbskapellet er opført af kejser Konstantin og er skabt til ære for Johannes Døberen. Den otte-kantede bygning præsenterer både Konstantins og Johannes Døberens liv.

Laterankirken ligger uden for Roms historiske centrum.

LYST TIL FLERE KIRKER I ROM: Klik og læs min guide til en lang række kirker i Rom

Få endnu mere om Rom – få mit nyhedsbrev >>

Få flere oplevelser i Rom – køb mine e-bøger >>

Tips til andre aktiviteter på din tur til Rom

Viator tilbyder et stort udvalg af aktiviteter på din ferie i Rom. De tilbyder guidede ture til Vatikanmuseerne, Galleria Borghese, sejlture på Tiberen og meget andet.

Klik på linket og se, om du kan finde inspiration hos Viator.  Hvis du køber en aktivitet via mit link, giver dit køb en lille provision til driften af denne blog. Dit køb bliver ikke dyrere.

 
Print Friendly, PDF & Email