Piazza del Popolo er en enorm plads. Den ovale plads folder sig ud for enden af Via del Corso i Rom.

Det var Giuseppe Valadier der i 1816 fik til opgave at omlægge pladsen. Mod øst og vest anlagde han to halvcirkler.

Mariakirkerne

Som en introduktion til pladsen, står de to Mariakirker. På din venstre side Santa Maria del Miracoli (opført 1675-1679) og Santa Maria in Montesanto (opført 1662-1675) til højre. I antikken var her to pyramider. Kirkerne der ofte kaldes tvillingekirkerne blev bygget for at give besøgende det bedste indtryk, når de kom til byen fra Nord.

Begge kirker er tegnet af Carlo Rainaldi. Han er også arkitekten af andre byggerier i Rom. Umiddelbart er kirkerne ret ens, men alligevel er de forskellige. S. M. in Miracoli har et cirkelformet grundplan, mens S. M. in Montesanto er elipseformet.

Obelisken

Midt på pladsen står en af Roms 13 antikke obelisker. Den er 24 meter høj. Med soklen måler den 36,5 meter. Den vejer 235 tons. Kejser Augustus lod den transportere til Rom i år 10 før Kristus. Her blev den placeret på Circus Maximus. Den menes at stamme helt tilbage fra 1300 – 1200 år før Kristus. I 1589 blev den rejst på Piazza del Popolo.

I begyndelse af det 19. århundrede da Giuseppe Valadier fik til opgave at omlægge pladsen, blev de fire vandspyende løver tilføjet ved obeliskens fod.

Skal du have ny kuffert inden turen til Rom ?

Rejsegear.dk har et stort udvalg af kufferter og rejsegear i god kvalitet til din ferie.

(Reklamelink – hvis du klikker på linket og handler hos Rejsegear.dk, får jeg en lille provision, der er med til at videreudvikle bloggen. Dit køb bliver ikke dyrere.)

Halvcirklernes fontæner

I den vestlige halvcirkel ses fontænen, Fontana del Nuttuno, der blev etableret 1822-23. Der forestiller Neptun og de to tritoner.

Mod øst ses en krigerisk kvinde med hjelm og en lanse i hånden. Det er Roma. Ved hendes fødder ses den romerske ulvinde med de diende tvillinger Remus og Romulus. På hver side ligger to mænd der symboliserer Tiberen og dens biflod Aniene.

Lige bag fontænen ligger Monte Pincio, som er et glimrende sted at betragte pladsen fra. Et sti herfra fører ned til kirken Santa Maria del Popolo, der har givet navn til pladsen.

Begge fontæner i de to halvcirkler er skabt af Giovanni Ceccarini.

Porta del Popolo

På pladsens nordlige side har vi Porta del Popolo, der var en del af den gamle Aurelianske bymur. Den gamle indfaldsvej til byen fra nord. Den hed tidligere Porta Flaminia.

Porta del Popolo i Rom - set fra Piazzale Flaminio
Porta del Popolo set fra Piazzale Flaminio

Facaden ind mod pladsen er udført af Bernini i 1655 i anledningen af den svenske dronning Christinas indtog i byen samt hendes omvendelse til den katolske tro.

Porta del Popolo fra Piazza del Popolo

Pladsens tredje Mariakirke med Caravaggios værker

Lige til højre for Porta del Popolo står Santa Maria del Popolo. Den flotte renæssancekirke, Folkets Mariakirke, er opført af pave Sixtus fra 1471-1484.

I kapellet til højre for hovedaltret ses to af den italienske kunstner Caravaggios hovedværker. Det er Paulus’ omvendelse og Peters Korsfæstelse, begge fra 1601-1602.

Chigi-kapellet, det andet fra neden i kirkens venstre side. Indrettet til Chigi-familien af Rafael i perioden 1516-1520. Kapellet er med i Dan Browns bog og film, “Engle og Dæmoner”.

Lige bag Santa Maria del Popolo lå det kloster, hvor Luther boede, da han kom til Rom i 1510.

Piazza del Popolo var en af de foretrukne henrettelsespladser i det pavestyrede Rom. Den sidste henrettelse fandt sted den 15. marts 1826.

I Via di Ripetta der støder op til pladsen fra syd, ligger den legendariske Café Rosati.

Oplev mere i Rom

(Reklamelink – hvis du klikker på linket herover og køber din billet her, får jeg en lille provision, der er med til at videreudvikle bloggen – billetten bliver ikke dyrere for dig.)

Følg med på bloggen – få mit nyhedsbrev >>

Spar på turen fra og til Roms lufthavne – køb billetten online her >>

rom fiumicino og ciampino lufthavnstransfer

Har du læst mine andre artikler om Rom >>

Roms vigtigste pladser/piazzaer

Peterskirken og Vatikanet

Alt om den offentlige trafik i Rom

Oplev endnu mere i Rom – køb mine e-bøger

Print Friendly, PDF & Email