|

Palazzo Venezia lige midt i Roms hjerte

Palazzo Venezia på hjørnet af Via del Plebiscito og Piazza Venezia i Roms hjerte gemmer på en lang historie tilbage fra middelalderen. Her har været både pave- kardinalbolig, ambassader og så var det også herfra, at Benito Mussolini styrede sine tropper under fascismen. I dag er paladset museum og muligt at besøge.

Paladsets historie

Oprindeligt var her et middelalderhus. Senere blev det bopæl for kardinaler med tilknytning til kirken San Marco, der ligger i direkte forbindelse med paladset.

Opførelsen af paladset startede i 1455 og sluttede 1467 på opfordring af den venetianske kardinal Pietro Barbo. Et par år senere blev han valgt som pave under navnet Paul II.

I 1469 blev paladset til pavebolig og brugt som sådan i mange år. I 1564 forærede pave Pius IV en del af paladset til Republikken Venezia, der brugte paladset som ambassade. Deraf paladsets navn.

Fra 1797 var paladset Østrigs ambassade til Vatikanet, da Venezia var indlemmet der efter den franske invasion.

Først i 1916 blev Palazzo Venezia vundet tilbage til det italienske kongerige og gennemgik derefter en stor restaurering.

Under fascismen fra 1920’erne til 1943 brugte Benito Mussolini paladset til kontorer.

Inde i paladset

Ikke mange turister finder vej inden for murene i det markante palads, der ligger på en af de mest befærdede pladser i den italienske hovedstad. Salene er enorme og tomme men dekorerede på lofte og vægge.

La Sala del Mappamondo

“Verdenskort-salen” har dette navn fordi det tidligere havde et geografisk kort malet på canvas. Kortet gik tabt i det 17. århundrede. Det var bestilt af pave Paul II. Det blev færdiggjort under hans nevø, kardinal Marco Marco og af kardinal Lorenzo Cybo. Rummets pejs daterer sig tilbage til 1469. Den falske portico over de korintiske søjler blev malet på væggene omkring 1491.

Rummet er forbundet med fascismen og dets fald. Det var her Benito Mussolini havde sit kontor fra 1929. Det var herfra han brugte balkonen ud mod Piazza Venezia til at holde sine taler. Bl.a. erklæringen om krig mod Frankrig og England den 10. juni 1940. Det var også herfra, at deklarationen om regimets fald blev offentliggjort den 25. juli 1943.

Sala del Mappamondo. Benito Mussolinis kontor under fascismen

La Sala delle Battaglie

Denne sal er den anden af de store monumentale rum i Palazzo Venezia.

Indretningen blev bestilt af pave Paul II. Gennem det 16. århundrede var her college for kardinaler. Senere har her været danse- og musikevents. I 1770 var der en koncert med en 14 år gammel Wolfgang Amadeus Mozart.

Rummet er dedikeret til Italiens vundne slag under 1. verdenskrig.

Sala delle Battaglie

La Sala Regia

Dette er det tredje og største af de tre rum. Det blev som de to andre også bestilt af pave Paul II.

Rummet blev primært skabt for at modtage royale gæster, der kom ind i paladset ved indgangen i Via Papalis, i dag Via del Plebiscito.

Donato Bramante er manden bag rummets layout, der stammer fra det tidlige 16. århundrede.

Sala Regia

Polo Museale Romano, Museo Nazionale

Museet rummer en stor samling af kunst. Her er alverdens skulpturer, keramik, orientalsk porcelæn og meget andet. Samlingen er spredt ud over 28 rum.

Herunder er en buste af pave Paul II, der stammer fra 1464-1470.

Buste af pave Paul II Barbo, Museo Nazionale del Palazzo di Venezia

La Scala Nova

Trappeopgangen stammer fra den store restaurering i 1920’erne, hvor Mussolini tog den i brug. Den er bygget mellem 1924-1930 og tegnet af arkitekten Luigi Marangoni. Den erstattede et tidligere arbejde fra 1911. Derfor fik den navnet – den nye trappe. Den består af 127 trin, der er bygget af Tivoli travertin.

Scala Nova

Det praktiske

Der er indgang fra Piazza Venezia 3. Udgangen er til Via del Plebiscito.

Nogle trapper fører dig op til billetkontoret, hvor der også er en bogbutik. Indgangsbilletten koster 10 euro (2018). Du behøver ikke at købe billet på forhånd.

Her er åben tirsdag – søndag kl. 8.30 – 19.30. Mandag er lukkedag.

Har du oplevet Rom med en åben bus ?

Det er en nem og afslappende måde at se Roms seværdigheder – mens du hviler de trætte ben. Der er flere af den slags busselskaber i Rom.

Her vil jeg anbefale BigBus Rome, der tilbyder 10% rabat, hvis du køber billetten online. Her kan du hoppe af og på bussen, så længe billetten gælder. Hvis du køber billetten via linket til BigBus Rome sparer du 10 % – samtidig giver dit køb en lille provision til driften af denne blog. Din billet bliver ikke dyrere (REKLAMELINK).

Følg med på bloggen – få mit nyhedsbrev

Har du husket transfer fra lufthavnen ? køb online og spar >>

rom fiumicino og ciampino lufthavnstransfer
Print Friendly, PDF & Email

Similar Posts

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.