De mest hyggelige gader i det charmerende Rom

Tag på rundtur i Monti-området i Rom

Indrømmet. Monti er mit klare favoritområde i Rom. Der er noget autentisk over det, jeg forbinder med det ægte og oprindelige Rom. Det er som om livet leves lidt langsommere her. Her finder du de små caféer, værksteder og små specialforretninger. Det er her, jeg foretrækker at bo, når jeg er i Rom og også derfor jeg anbefaler det til andre.

Monti – første og ældste rione

Monti er den første og dermed ældste rione i Rom. Bydelen dækker de fem høje Quirinale, Esquirinale, Celio, Oppio og Viminale.

Geografisk er Monti afgrænset af Via del Quirinale mod nord, Basilica Santa Maria Maggiore i det nordøstlige hjørne, mod syd af Via Merulana til Basilica San Giovanni in Laterano og Basilica Santo Stefano Rotondo. Herfra af Via di San Giovanni in Laterano forbi Basilica di San Clemente og Colosseum. Videre af Via Fori Imperiali til Piazza Venezia.

Det er således et ret stort område. Det hyggeligste område med de små gader er klart mellem Via Nazionale og Via Cavour.

Billedet herunder finder du overalt i området. Og naturligvis alle steder i den italienske hovedstad, så du altid ved hvilken af Roms rione du befinder dig i.

Monti – rione I

Der er lidt landsby atmosfære over Monti, hvor jeg bare elsker at slentre rundt. Monti er sin helt egen verden. Og alligevel tæt på Roms store seværdigheder. Lidt det samme som Trastevere, men Monti er bare ældre.

Som navnet angiver, er der et bakket og kuperet terræn med snoede veje, der både stejle og smalle. Prøv at gå rundt i området om dagen og igen om aftenen – det er to forskellige oplevelser og stemninger.

De hyggeligste gader i Monti

Suburra-området var kernen i det der senere blev til Monti. Piazza della Suburra ligger centralt mellem Via Urbana og Via Leonina, hvor der er placeret en metrostation. Herfra er det derfor nemt at komme rundt i Rom. Her er du lige i hjertet af det hyggelige Monti-kvarter. Et af de klart mest romantiske områder i den italienske hovedstad.

I 900-tallet var der fyldt med bordeller i gaderne Via Cimarra, Via dei Capocci og Via degli Zingari (sigøjnerne). Piazza degli Zingari – sigøjnerpladsen er et populært tilholdssted om aftenen.

De mest hyggelige gader i det charmerende Rom
Via dei Serpenti med Colosseum for enden og Vicolo dei Serpenti til højre

Le Tavernelle

Centralt i det hyggeligste Monti finder vi Via Panisperna, hvor en af mine faste restauranter ligger, Le Tavernelle i nummer 48. Den stammer fra 1870. Lige over for ligger en hyggelig bar/pub med navnet Ai Tre Scalini.

Jeg vil også gerne anbefale restauranten TEMA der ligger i Via Panisperna 96/98 – her er specialiteten fisk.

Vecchia Roma

Nu vi er ved restauranterne vil jeg også bestemt anbefale Vecchia Roma i Via Leonina 10 – her er det en klar fordel at bestille bord på forhånd, hvilket generelt er en god ide i Rom, hvis du skal være sikker på et bord.

Hyggelige Rione Monti med Santa Maria Maggiore i Rom
Via Panisperna med Basilica Santa Maria Maggiore

Via Panisperna er skøn gade med sit bølgende landskab. Her er virkelig tale om højdeforskelle. Den er tydelig lang man står langt mod vest i gaden og skuer Basilica Santa Maria Maggiore i det fjerne. Der er flere tolkninger af gadens navn – Panisperna. En af dem fortæller, at navnet kommer af panis og perna, altså brød og skinke, som blev uddelt fra kirken San Lorenzo in Panisperna på helgenes fødselsdag.

I Via del Pozzuolo 65 findes en dedikation til fodboldspilleren Francesco Totti, der gennem hele sin karriere spillede for AS Roma. Dedikationen blev lavet i 2001, hvor klubben vandt mesterskabet. Muren er blevet vandaliseret flere gange og herunder kan du se hvordan den så ud i august 2020. Prøv at Google Francesco Totti + gadenavnet for at se hvordan det så ud – ganske flot.

Triumfbuen “Arco dei Pantano” ligger forenden af Via Baccina helt ned mod Augustus’ forum. Det er et smukt syn når man kommer fra nord af Via Tor de’ Conti og går ned mod buen.

Husket transfer fra lufthavnen – book online og spar >>

rom fiumicino og ciampino lufthavnstransfer
Francesco Totti i Via del Pozzuolo i Rom
Ikke just det kønneste motiv af AS Romas gamle capitano (august 2020)

OPLEVELSER I RIONE MONTI

Her får du nogle af oplevelses-højdepunkterne i Monti. Og det er altså bare enkelte i et område fyldt med muligheder.

Palazzo delle Esposizione

Her ved Via Nazionale i den nordlige del af Monti findes en imponerende bygning, der er designet af Pio Piacentini og åbnede i 1883. Museet kaldes også for Palaexpo. Bygningen med den fine triumfbue i midten er et kulturhus med museum og udstillinger. Her er også en biograf.

I Via Nazionale findes også Palazzo Koch, der huser den italienske nationalbank, Banca d´Italia. Her kan man besøge møntmuseet “Il museo della Moneta”.

Teatro dell’Opera

Roms teater fra 1880 er forholdsvis nyt hvis vi sammenligner med La Scala i Milano og San Carlo i Napoli.

Santa Maria Maggiore

Basilicaen på Esquiliner-højen er en af Roms fire hovedkirker. Kirken er den første af Roms omkring 75 kirker, der er viet til Jomfru Maria. Jeg har skrevet meget mere om Santa Maria Maggiore her.

Santa Prassede

Kirken ligger alt for godt gemt ikke mange skridt fra Santa Maria Maggiore. Kirken er en af de ældste i Rom og nok mest kendt for San Zenon-kapellet. Klik her og læs mere om kirken.

Piazza della Madonna dei Monti

Brændpunktet for pladsen er fontænen bygget i 1587 af Giacomo della Porta, som også har designet den nærliggende Madonna dei Monti kirke. Springvandet fungerer som et populært mødested, især om aftenen, hvor folk nyder en drink på marmortrappen. Som nævnt er både kirken og fontænen tegnet af Giacomo della Porta – et navn der går igen og igen i Roms arkitektur – han var en af Michelangelos elever.

Det var med udgangspunkt i denne plads at filminstruktøren Woody Allen i sommeren 2011 lavede optagelser til filmen “To Rome with love”.

Ud for bygningen i Via Madonna dei Monti 82 skal du kigge ned på brostenene – 20 af dem er udskiftet med en mindebrosten for 20 familiemedlemmer (jøder), der blev dræbt af tyskerne under anden verdenskrig. En del af dem blev ført til Auschwitz. 6 af personerne blev dræbt under massakren den 24. marts 1944 i Fosse Ardeatine, syd for Rom. Læs også om attentatet på hjørnet af Via del Boccaccio og Via Rasella den 23. marts 1994.

Mercato Monti Urban Market

Der er en god stemning i det hippe og trendy marked, der hver weekend fra 10 – 20 åbner for en god handel i Via Leonina 46/48. Indendørsmarkedet har eksisteret siden 2009 og er bestemt et besøg værd.

Her tilbydes et stort udvalg af håndtilpassede modeartikler af unge uafhængige designere samt skræddersyet tilbehør, vintage-tøj, kunstværker og samleobjekter. 

Mercato Monti Urban Market

San Pietro in Vincoli

La scalinata der via trappen med Salita dei Borgia fører op til kirken fra Via Cavour. Det er en smuk også lidt fysisk krævende tur inden du lander på Piazza San Pietro in Vincoli.

Colosseum

Colosseum kan vi naturligvis ikke komme uden om. Roms vartegn og et af hele italiens største og mest besøgte attraktioner. Her har jeg skrevet meget mere.

Italiens tidligere præsident (2006 – 2015) Giorgio Napolitano bor i Monti-området. Da han i juni 2015 blev 90 år markerede Monti-distriktet det ved at holde en fest for en af dens mest kendte beboere. Tidligere samme år, i januar vendte han og fru Clio “hjem” til Monti for at bo i den lille gade, Vicolo dei Serpenti.

Få mit nyhedsbrev – følg med på bloggen

Lyst til at læse mere ? – køb mine e-bøger om Rom >>

Tips til andre aktiviteter på din tur til Rom

Viator tilbyder et stort udvalg af aktiviteter på din ferie i Rom. De tilbyder guidede ture til Vatikanmuseerne, Galleria Borghese, sejlture på Tiberen og meget andet.

Klik på linket og se, om du kan finde inspiration hos Viator.  Hvis du køber en aktivitet via mit link, giver dit køb en lille provision til driften af denne blog. Dit køb bliver ikke dyrere.

Print Friendly, PDF & Email

Similar Posts

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.