Piazza Venezia er Roms hjerte. Et knudepunkt i den Italienske hovedstad hvor pulsen slår døgnet rundt. Herfra udgår centrale veje til resten af byen og så er det her, der passerer mest trafik i døgnet i Rom. Det kan nemt føles som et hektisk område.

I denne artikel giver jeg dig et overblik over de vigtigste punkter på denne enorme plads, som du typisk vil komme forbi flere gange under dit ophold i den italienske hovedstad.

(Udsnit fra Google af Piazza Venezia)

Vejene omkring Piazza Venezia

Via Quattro Novembre

Gaden rammer Piazza Venezia ved det nordøstlige hjørne. Via Quattro Novembre er forbundet med Via Nazionale, der ender tæt ved Termini – hovedbanegården . En klassisk strækning, hvis du tager bussen fra Termini til Peterskirken.

Via del Corso

Stik mod nord er Via del Corso. Gaden der i antikken hed Via Lata, betragtes af mange som Roms hovedgade. Den er i dag en pulserende hovedåre med masser af butikker. Gaden er 1½ kilometer lang og ender ved Piazza del Popolo. På den anden side ligger Via Flaminio, der er en hovedfærdselsåre ud af byen mod nord.

Via del Plebiscito

Gaden rammer Piazza Venezia ved det nordvestlige hjørne. Gaden er forbundet med Corso Vittorio Emanule II, der ender tæt ved Castel Sant’ Angelo og Peterskirken i den vestlige bydel.

Via del Teatro di Marcello

I det sydvestlige hjørne af Piazza Venezia fører del Teatro dig i retningen af området Testaccio og videre ud forbi Basilica San Paolo fuori le mura.

Via dei Fori Imperiali

Den store allé i det sydøstlige hjørne er anlagt af Mussolini og det fascistiske styre for at vise storhed samt gøre plads til parader. Vejen fører dig direkte hen til Colosseum og i sydvestlig retning af byen mod Via Appia Nuova.

Piazza Venezia set fra toppen af Emanule-monumentet

Det skal du se ved Piazza Venezia

Palazzo Venezia

Palazzo Venezia var det første renæssancepalads i Rom. Det er bygget for pave Paul II omkring 1455. I 1564 blev det skænket til den venezianske stat – derfra dens navn.

Indtil 1797 var det sæde for den norditalienske søfartsnations ambassadør ved pavehoffet. Fra 1797 var det under østrigsk kejserdømme, der brugte det som ambassade efter sejren over Venezia.

1. verdenskrig gjorde Italien og Østrig-Ungarn til fjender og med de allieredes sejr over de 2 lande i 1916, kom Palazzo Venezia igen på Italienske hænder. I 1922 rykkede diktator Mussolini ind i paladset og det blev symbolet på det fascistiske Italiens officielle residens. Således fungerede det indtil 1943. På facaden ud mod pladsen kan man se den lille balkon, hvor Mussolini holdt sine berømte taler til nationen.

Paladset er i dag åben for offentligheden med udstillinger samt Museo di Palazzo Venezia.

Paladset ligger mellem Via del Plebiscito og Piazza di San Marco på vestsiden af Piazza Venezia.

TIP 1: Se Rom fra toppen af en bus

Palazzo Generali

Modsat Palazzo Venezia er Palazzo Generali. Det er bygget mere end 300 år senere, men er alligevel meget lig hinanden, hvis du kigger godt på de to paladser.

Basilica San Marco

Kirken er gundlagt under Sankt Markus i 336 til ære for hans navnefælle, evangelisten af samme navn. Foran kirken på Piazza di San Marco ses en vandkunst i form af en pinjekogle.

Emanuele-monumentet

Emanuele Monumentet

Over for den lille plads er Capitolhøjen med det enorme Emanuele-monument. Det stod færdig i 1911 i 50-året for grundlæggelsen af det italienske kongerige og til minde om det samlede Italiens første konge, Vittorio Emanule. Monumentet er opført i marmor fra Brescia.

Foran monumentet ser du kongen selv på den 12 meter høje rytterstatue af guldbronze, der vejer 50 tons.

REJSETIP 2: Se pladsen og byen fra toppen af Emanuele Monumentet

Kært barn har mange navne. Monumentet kaldes skrivemaskinen, bryllupskagen eller gipsgebisset.

Politimand styrer trafikken på Piazza Venezia
Politimand styrer trafikken på Piazza Venezia

Udover selve monumentet findes her Fædrelandets Alter og Den Ukendte Soldats grav, der bevogtes døgnet rundt. Øverst er den 72 meter lange søjlegang, der bliver båret af 16 søjler.

Fra toppen af monumentet er der en fantastisk udsigt.

MERE OM PLADSER: Klik og se endnu flere beskrivelser af skønne pladser i Rom

Følg med på bloggen – få mit nyhedsbrev

Få mere ud af turen til Rom – køb mine e-bøger her

Tips til andre aktiviteter på din tur til Rom

Viator tilbyder et stort udvalg af aktiviteter på din ferie i Rom. De tilbyder guidede ture til Vatikanmuseerne, Galleria Borghese, sejlture på Tiberen og meget andet.

Klik på linket og se, om du kan finde inspiration hos Viator.  Hvis du køber en aktivitet via mit link, giver dit køb en lille provision til driften af denne blog. Dit køb bliver ikke dyrere.

 
Print Friendly, PDF & Email