Legenden om Romulus og Remus – Rom grundlægges

Her kan du læse legenden om Roms grundlæggelse. Om tvillingerne Romulus og Remus, der blev reddet af ulvinden. Senere dræbte Romulus Remus og grundlagde Rom den 21. april 753 f. Kr., som således er Roms fødselsdag.

Ulvinden med Romulus og Remus
Den capitolinske ulvinde med Romulus og Remus

Tvillingerne blev født af vestalinden Rhea Silva, efter hun var blevet forført af krigsguden Mars. Hun blev straks dømt til døden ved deres fødsel. Vestalinderne skulle nemlig leve deres liv som jomfruer og hvis de ikke overholdt dette, risikerede de at blive begravet levende som straf.

Vestalinderne var unge piger, typisk fra rige familier. Deres opgave var at våge over den evige ild der brændte på altret i Vestatemplet på Forum Romanum.

Rhea Silva satte tvillingerne i en kurv ved bredden af floden Tiberen, der løber gennem Rom.

Kurven endte på Palatinerhøjen, hvor de 2 spædbørn blev reddet af en den capitolinske ulvinde. Senere voksede tvillingerne op hos fårehyrden Faustulus og hans hustru Laurenzia.

En del år senere besluttede brødrene at grundlægge en by, på det sted hvor de var blevet reddet. De kom dog op at skændes over stedet, og var uenige om hvor det var. Remus mente det var på Aventinerhøjen, mens Romulus mente Palatinerhøjen. Det endte med at Romulus dræbte sin bror, og derefter gik igang med at bygge sin by.

Læs også: Miniguide til Siena med billeder. 

Efter drabet flygtede Remus’ sønner Senius og Acius nordpå til Toscana, og grundlagde Siena. Legenden fortæller også, at ulvinden flygtede med sønnerne til Siena. Det skal forklare motiverne rundt i Siena med Ulvinden og brødrene.

Motiv fra rådhuset i Siena
Motiv fra rådhuset i Siena

Det fortælles, at de første mennesker på Palatinerhøjen var primitive hyrde- og bondefolk. De boede i små runde stråhytter og passede dyrene, der græssede i sænkningerne mellem højene. På de andre høje boede andre stammer, men de ophørte med at eksistere som selvstændige stammer for at danne et samlet Rom.

Print Friendly, PDF & Email

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.