Roms vartegn ligger på Piazza del Colosseo 1. Colosseum. Her står besøgende længe i kø for at se det imponerende byggeri indefra. Og jeg forstår dem.

Colosseum er bare et must på din ferie i Rom. Først når du ser det med egne øjne forstår du hvorfor, at Colosseum i 2007 blev valgt som et af verdens 7 underværker. OG er Italiens mest besøgte seværdighed !

Piazza del Colosseo i Rom
Piazza del Colosseum – her ligger Colosseum

Colosseums oprindelse

Opførelsen af Colosseum startede i år 70 e. Kristus under kejser Vesparian, der var kommet til magten i år 69. Han nåede ikke at se det færdige resultat inden sin død i 79. Det blev i stedet hans søn Titus, der i 80 indviede det enorme byggeri med forestillinger, der varede i 100 dage. Her siges det, at 5-10.000 dyr måtte lade livet alene i den periode.

Oprindeligt hed Colosseum “Anfiteatro Flavio” efter bygherre kejser Vesparian og hans sønner Titus og Domitian, der var af den flaviske slægt. I middelalderen fik det navnet Colosseum efter en enorm statue af Nero, der stod på pladsen foran amfiteatret. Colosseum var Romerrigets største amfiteater og blev opført af slaver.

Bygningen er lavet af romersk beton. Ydersiden er beklædt med travertinsten fra Tivoli-området, øst for Rom. Mere end 100.000 tons travertinsten er brugt til byggeriet. De indre muroverflader blev beklædt med tufsten, der er en brunlig vulkansk bjergart. Hele Colosseums indre var dækket af marmor.

Øverst oppe var der huller til træmaster, som holdt en kæmpe presenning (velarium), der kunne beskytte tilskuerne for den varme sol.

Romerrigets største amfiteater – Colosseum i Rom.

ROM I CORONAENS SKYGGE: LÆS MIN REJSEDAGBOG FRA AUGUST 2020

Gladiatorerne

Man mener, at de første gladiatorkampe i Rom fandt sted i 264 f. Kristus. De blev arrangeret af Marcus og Decimus til ære for deres far Junius Brutus Pera. De fandt sted på Forum Boarium, kvægmarkedet.

Ordet gladiator kommer af det latinske navn for sværd, gladius. De var typisk krigsfanger, der var blevet solgt til slaveri og købt af en lanista – en ejer af en gladiatorskole. Det var også kriminelle og slaver, dømt til arenaen, som straf for deres forbrydelse. De kristne blev betegnet som kriminelle, da de nægtede at ofre til kejseren. Der var også frivillige blandt gladiatorerne samt i en periode også kvindelige gladiatorer.

Rom havde 4 store gladiatorskoler. Den største, Ludus Magnus lå direkte forbundet med Colosseum. Har var plads til over 2000 gladiatorer. I ruinerne kan du stadig i dagens Rom få et godt indtryk af indretningen af skolen.

SÅDAN KOMMER DU RUNDT I BYEN – læs min guide her

Kampdag

En kampdag blev annonceret for at skabe interesse. Store plakater i hele byen. Nøjagtig på samme måde som vi i dag ser en annonce for fx. en fodboldkamp. Almindeligvis foregik de på én dag, men nogle gange over flere dage. Og primært i marts – juni.

På kampdagene blev dyrene og fangerne holdt i bure under arenaens gulv. Herfra blev de hejst op i arenaen og dukkede så op uden varsel rundt om på arenaens kampplads. Der var både kampe mellem dyr, fx. løve mod tiger samt bevæbnede mænd mod vilde dyr. Men der var også kampe mellem dødsdømte fanger, der blev sendt i arenaen uden våben mod de vilde dyr, uden chance for at overleve den kamp.

Colosseum i Rom by night
Colosseum – populært og flot motiv om aftenen

Underetagen under arenaens gulv, hypogeum, blev piloteret i 10 meters dybde. Det var nødvendigt, da Colosseum er bygget på et vådt område, hvor der tidligere var en kunstig sø. Underetagen er 5-6 meter høj.

Circus Maximus blev også brugt til dyrekampe fra omkring 186 f. Kristus. Stedet er ellers mest kendt for at være brugt til væddekørslerne.

VATIKANSTATEN OG PETERSKIRKEN – min guide her

Kristendommen anerkendes

Kejser Konstantin den Store anerkendte i 313 kristendommen som tro. Fra det tidspunkt begyndte Colosseums nedgang.

I 393 gjorde kejser Theodosius kristendommen til statsreligion og forbød alle hedenske fester. Man mener at de sidste gladiatorkampe fandt sted i Rom i 434-435. I 438 blev gladiatorkampe forbudt.

I 443 blev Rom ramt af et jordskælv, der gik hårdt ud over Colosseum. Efterfølgende blev det brugt til menneskeboliger indtil et nyt jordskælv i 1349 gjorde en ende på det. Herefter blev Colosseum brugt som stenbrud, blandt andet til opførelsen af Peterskirken og Palazzo Farnese.

I nyere tid er Colosseum blevet restaureret via private donationer.

INSIDE Colosseum

Colosseum i tal

52 meter høj.

De ydre mål er 188 x 156 – elipseformet.

Fylder et samlet areal på 3357 kvadratmeter.

Selve arenaens areal er 83 x 48 meter.

80 store piller bærer facaden.

50000 siddepladser og 5000 ståpladser fordelt på 4 etager.

76 offentlige indgange til tilskuerpladserne. 1 til byens magistrat. 1 til kejseren og 2 til de optrædende.

Ny kuffert inden turen til Rom ?

Guidet tur i Colosseum ?

Viator tilbyder guidede ture i Colosseum. Her er også mulighed for at komme ned under arenaen. Klik på linket her til Viator og læs videre.

Hvis du køber din tur via mit link, får jeg en mindre provision, som jeg bruger til at udvikle bloggen. Det gælder også hvis du køber hos Rejsegear.dk.

Følg med på bloggen – få mit nyhedsbrev >>

FÅ endnu mere inspiration med i kufferten til Rom – køb mine e-bøger >>

Styr på transfer fra lufthavnen ? køb online og spar >>

rom fiumicino og ciampino lufthavnstransfer
Print Friendly, PDF & Email