Piazza del Risorgimento ligger i den vestlige ende af handelsgaden Via Cola di Rienzo i Rom. I den modsatte ende ligger Piazza del Popolo. Herfra løber en anden handelsgade, “Corsoen”, mod Piazza Venezia.

Risorgimento-pladsen grænser op til Vatikanet med Peterspladsen og den imponerende Peterskirke. Ud fra Piazza Risorgimento udgår mange veje rundt i Roms Prati-område.

Piazza Risorgimento med de meget høje palmer
Piazza Risorgimento med de meget høje palmer

Måske har du været på pladsen uden at have tænkt videre over det – med god grund, fordi du har haft et andet formål. Øjet er naturligt rettet mod områdets helt store attraktion Vatikanet. Derfor er du måske kommet her til Prati-området til metrostationen Ottaviano, gået direkte over pladsen og ind i den katolske højborg.

Du kommer typisk også forbi på pladsen, hvis du skal besøge de Vatikanske Muséer. Følg blot muren (på pladsens sydvestlige del) til højre rundt, så kommer du direkte til indgangen til de fantastiske skatte.

Rytteren på hesten

Rytteren på hesten med hunden under sig har stået på Piazza Risorgimento siden den 18. juni 2003. Rytteren er skabt af billedhuggeren Barbarino Jannucci. Monumentet er et mindesmærke om rytterens indsats for Italien i krig.

Den heltemodige rytter til hest
Den heltemodige rytter til hest

Navnet Risorgimento

Pladsens navn Risorgimento som også kaldes Italiens samling, henleder til processen, der førte til at staterne på den Italienske halvø blev forenet i det Italienske Kongerige.

I 1861 blev det Italienske Kongerige proklameret af Kong Vittorio Emanuele, men først fra 1871 blev Rom endelig hovedstad.

Først i 1929 blev Pavestaten oprettet som selvstændig stat efter Lateranforliget. Hidtil havde paverne haft residens i Quirinale-paladset, der nu fungerer som bolig for den siddende Italienske præsident.

Piazza Cavour der ikke ligger langt fra Piazza del Risorgimento, findes en statue af Camillo Cavour, der var en af arkitekterne bag Italiens samling.

VIL DU SE FLERE PLADSER ? Læs beskrivelse af flere pladser her

Følg med på bloggen – få mit nyhedsbrev >>

Få unikke oplevelser i Rom – køb mine e-bøger >>

Print Friendly, PDF & Email