| | | | |

Ny italiensk regering på plads

Palazzo Chigi (herover) på Piazza Colonna er hjemsted for den italienske regering og ministerpræsident.

Italien har endnu engang fået ny regering. Det er en centrum-venstre regering bestående af det demokratiske parti, Partito Democratico og femstjernebevægelsen, Movimento 5 Stelle.

Begge partier har tidligere har været hinandens modstandere. De er dog enige om én ting. Det er at holde højrefløjspartiet Lega Nord med Matteo Salvini i spidsen uden for indflydelse.

55-årige Giuseppe Conte fortsætter som ministerpræsident i den nye regering.

Femstjernebevægelsens leder Luigi di Maio er ny udenrigsminister. Med sine blot 33 år er hans den yngste udenrigsminister i Italiens historie.

Den nye regering blev til efter, at der opstod regeringskrise mellem Femstjernebevægelsen og Lega Nord, der tidligere sad i regering sammen i 14 måneder.

Herunder er et overblik over perioden, der førte frem til den nye regeringskonstellation.

Tidslinie – fra kaos til ny regering

Tirsdag den 10. september 2019 godkendte senatet den nye regering med 169 stemmer for og 133 imod. Dermed er regeringen “Conte II” klar til at trække i arbejdstøjet. Senatet har 315 medlemmer.

9. september blev den nye regering godkendt i en tillidsafstemning i Underhuset, Deputeretkammereret. 343 stemte ja, mens 263 stemte nej. Regeringen skal have mindst 316 ja-stemmer, fordi der er 630 medlemmer af dette kammer.

5. september var den nye regering hos præsident Mattarella for at aflægge den traditionelle ed. Regeringen består af 21 ministre (heraf syv kvinder), fordelt med ti til 5 Stelle, ni til Partito Democratioco, en til LeU og en til en minister uden for partierne.

3. september stemte femstjernebevægelsens medlemmer et markant ja til at indgå i regering med det demokratiske parti. 79,3% stemte ja via bevægelsens hjemmeside, på IT-platformen Rousseau, hvor der er afstemninger og politiske debatter.

28. august sagde Det Demokratiske Parti og Femstjernebevægelsen officielt ja til hinanden om at indgå i regering. Begge parter er enige om, at Giuseppe Conte skal fortsætte som premierminister. Conte skal dog først formelt set godkendes af den italienske præsident Sergio Mattarella.

20. august indgav premierminister Conte sin afskedsbegæring. Mange iagttagere mente, at Matteo Salvini fremskabte regeringskrisen for at få et nyvalg, der ville gavne hans jagt på magten i støvlelandet.

Efterfølgende går præsident Sergio Mattarella igang med at tale med partilederne med henblik på at danne en ny regering.

Det bliver spændende at se hvor lang levetid den nye regering får i støvlelandet.

Print Friendly, PDF & Email

Similar Posts

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.