Basilica San Clemente er dedikeret til Pave Clemens I, der var den tredje pave efter apostlen Peter. Kirken er et besøg værd på grund af dens særpræg. Den er bygget oven på en kirke, der er bygget oven på romerske huse og et tempel fra det 1. århundrede. Her er således en oplagt mulighed for en tidsrejse.

3 grunde til at opleve San Clemente

  • Få et unikt og synligt blik ind i Roms historie i 2000 år.
  • Bygningens 3 unikke niveauer.
  • Pave Clemens I har lagt navn til Aarhus Domkirke, der hedder Skt. Clemens Kirke.

Beliggenhed

Kirken ligger med indgang i Via di San Giovanni in Laterano, ca. 300 meter øst for Colosseum. Nærmeste Metro er “M Colosseo”. Der er heller ikke langt til Laterankirken herfra.

Kirkens facade ud til Piazza San Clemente

Styr på metro og bus? – alt om den offentlige transport i Rom 

Pave Clemens I

Det siges, at Clemens blev overbevist om kristendommens sandhed, da han hørte Barnabas tale. Under kristenforfølgelserne reddede han kun livet, fordi han var i familie med kejseren.

Senere blev han tvunget til at underkaste sig Romerrigets guder, hvilket han nægtede. Han blev derfor sendt til stenbruddene på Krim ved Sortehavet. Her blev han ved med at omvende soldater og det blev for meget for romerne.

Han blev kastet i Sortehavet med et anker om hans hals. Legenden fortæller videre, at hans lig på mirakuløs vis blev fundet og i 869 bragt til Peterskirken og senere til Sankt Clemens kirke.

Kirken

Den treskibede basilica du kommer ind i fra gadeplan, er fra 12. århundrede.  Det flotte kassetteloft stammer fra restaureringen af kirken 1713-19. Manden bag er Carlo Fontana.

I kirkens apsis ses den opstandne Kristus flankeret af Maria og apostlen Johannes. Mosaikken stammer fra 1120.

Tilbage i 1857 begyndte man at udgrave under den nuværende kirke og fandt herunder kirken fra 4. århundrede, men også templet og de romerske huse.

Joseph Mullooly

Manden i spidsen for dette projekt var Joseph Mullooly. Han levede fra 1812 til 1880 og var en irsk dominikansk romersk-katolsk præst og arkæolog. Ved hans død blev han begravet på Campo di Varano-kirkegården, men senere blev han meget passende flyttet til San Clemente, hvor han ligger begravet under altret i den nedre basilica.

LÆS OGSÅ: 5 grunde til at besøge kirken SANTA MARIA MAGGIORE i Rom

Kirken under den nuværende basilica eksisterede indtil 1100-tallet, hvor det blev konstateret, at den var for usikker og måtte opgives – muligvis på grund af andre ødelæggelser i området. Kirken blev derfor fyldt op med murbrokker og jord. Herpå blev den nye kirke bygget. Det giver også et indblik i et helt andet gadeniveau dengang.

I tredje lag ligger Mithras-templet fra det 2. århundrede og nogle romerske huse fra det 1. århundrede. De 2 er forbundet via en smal passage. Hernede kan man høre vandet løbe fra en kilde. Templet er et af de bedst-bevarede templer i Rom. Mithras-kulturen ærede den persiske gud Mithras.

I slutningen af det 4. århundrede blev kristendommen den officielle religion i Romerriget. Sekter, herunder Mithras-kulten blev forbudt.

Ud af byen – guide til oplevelser uden for Rom

Senere udgravninger i 1912-14 viste, at der også er et fjerde lag, der viser en forbindelse mellem basilicaen og Colosseum. Her fandt man levn af bygninger, der blev ødelagt af branden i 64 e.kr.

Alle disse opdagelser er med til, at San Clemente i dag er en af de mest besøgte kirker i den italienske hovedstad.

Kirkens indgang i Via San Giovanni in Laterano

Mere viden

Kirkens officielle hjemmeside: Basilica San Clemente

Der er gratis adgang til den nuværende kirke, mens der er entre til de nedre regioner. Det er ikke tilladt at tage billeder i hele kirken.

Har du oplevet Rom med en åben bus ?

Det er en nem og afslappende måde at se Roms seværdigheder – mens du hviler de trætte ben. Der er flere af den slags busselskaber i Rom.

Her vil jeg anbefale BigBus Rome, der tilbyder 10% rabat, hvis du køber billetten online. Her kan du hoppe af og på bussen, så længe billetten gælder. Hvis du køber billetten via linket til BigBus Rome giver dit køb en lille provision til driften af denne blog. Din billet bliver ikke dyrere (REKLAMELINK).

Styr på hvor i Rom du skal bo ?

Trivago er verdens største søgemaskine, der finder den bedste pris hos flere søgemaskiner. Klik på linket herunder og find dit hotel i Rom. Hvis du køber via linket herunder modtager jeg en mindre provision. Kontakt mig gerne hvis du ønsker hjælp og inspiration til, hvilket område du skal vælge i Rom.

Følg med på bloggen – få mit nyhedsbrev >>

Nye oplevelser i Rom ? – køb mine e-bøger her >>

Har du booket transfer fra lufthavne ?

rom fiumicino og ciampino lufthavnstransfer
Print Friendly, PDF & Email

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.