Basilica di San Clemente

 

 

San Clemente, der er dedikeret til Pave Clemens I, er et besøg værd på grund af dens særpræg. Kirken er bygget oven på en kirke, der er bygget oven på et romersk hus og et tempel fra det 1. århundrede.

3 grunde til at opleve San Clemente

  • Få et synligt blik ind i Roms historie
  • Bygningens 3 unikke niveauer
  • Pave Clemens I har lagt navn til Aarhus Domkirke, der hedder Skt. Clemens Kirke

 

Beliggenhed

Kirken ligger på Via Labicana 95, ca. 300 meter øst for Colosseum. Nærmeste Metro er “M Colosseo”. Der er heller ikke langt til Laterankirken herfra.

 

Basilica di San Clemente Roma 2
Basilicaen set udefra

Pave Clemens I

Det siges, at Clemens blev overbevist om kristendommens sandhed, da han hørte Barnabas tale. Under kristenforfølgelserne reddede han kun livet, fordi han var i familie med kejseren.

Senere blev han tvunget til at underkaste sig Romerrigets guder, hvilket han nægtede. Han blev derfor sendt til stenbruddene på Krim ved Sortehavet. Her blev han ved med at omvende soldater og det blev for meget for romerne.

Han blev kastet i Sortehavet med et anker om hans hals. Legenden fortæller videre at hans lig på mirakuløs vis blev fundet og i 869 bragt til Peterskirken og senere til Sankt Clemens kirke.

 

Kirken

Den treskibede basilica du kommer ind i fra gadeplan, er fra 12. århundrede.  Det flotte kassetteloft stammer fra restaureringen af kirken 1713-19. Manden bag er Carlo Fontana.

Tilbage i 1857 begyndte man at grave under den nuværende kirke og fandt herunder kirken fra 4. århundrede, men også templet og det romerske hus. Manden i spidsen for dette projekt var Joseph Mullooly

LÆS OGSÅ: 5 grunde til at besøge kirken SANTA MARIA MAGGIORE i Rom

Kirken under den nuværende basilica eksisterede indtil 1100-tallet, hvor det blev konstateret, at den var for usikker og måtte opgives – muligvis på grund af andre ødelæggelser i området. Kirken blev derfor fyldt op med murbrokker, og den nye kirke blev bygget ovenpå. Det giver også et indblik i et andet gadeniveau dengang.

I 3. lag ligger Mithras-templet fra det 2. århundrede og nogle romerske huse fra det 1. århundrede. De 2 er forbundet via en smal passage. Templet er et af de bedst-bevarede templer i Rom.

Senere udgravninger i 1912-14 viste, at der også er et 4. lag, der viser en forbindelse mellem basilicaen og Colosseum. Her fandt man levn af bygninger, der blev ødelagt af branden i 64 e.kr.

Basilica di San Clemente Roma

 

Mere viden

Kirkens officielle hjemmeside: Basilica San Clemente

Der er gratis adgang til den nuværende kirke, mens der er entre til de nedre regioner. Det er ikke tilladt at tage billeder i hele kirken.

Har du oplevet Rom med en åben bus ?

Det er en nem og afslappende måde at se Roms seværdigheder – mens du hviler de trætte ben. Der er flere af den slags busselskaber i Rom.

Her vil jeg anbefale BigBus Rome, der tilbyder 10% rabat, hvis du køber billetten online. Her kan du hoppe af og på bussen, så længe billetten gælder. Hvis du køber billetten via linket til BigBus Rome sparer du 10 % – samtidig giver dit køb en lille provision til driften af denne blog. Din billet bliver ikke dyrere (REKLAMELINK).

Print Friendly, PDF & Email

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.