Rejsedagbog fra Rom i corona-tid
I dette blogindlæg kan du læse vores rejsedagbog fra en uges ferie i Rom i midten af august 2020. Læs om vores overvejelser inden, under og efter turen til Den Evige Stad. Du får også et indtryk af vores oplevelser – derfor er det blevet et langt blogindlæg.
Input til din ferie i Rom – køb mine e-bøger her
-
E-bog: Oplev 29 kirker i Rom95,00 kr.
-
E-bog: 50 unikke oplevelser i Rom95,00 kr.
Skal vi tage afsted eller ej ?
Det helt store spørgsmål som længe var oppe at vende.
For det første var det ok at rejse ifølge Udenrigsministeriets rejsevejledning. Hvis de havde anbefalet det modsatte, var vi aldrig taget afsted.
De seneste måneder har jeg løbende fulgt med og skrevet om situationen i både Rom og det øvrige Italien her på bloggen. På tidspunktet for vores tur var smittetrykket væsentlig lavere i Lazio (regionen hvor Rom ligger) end i Danmark.
Dernæst har jeg bekendte i Rom, der anbefalede os at komme, fordi der ikke var mange mennesker i byen. Dernæst talte jeg også med Angelo fra Hotel Grifo, hvor vi havde booket overnatning.
Endelig satte vi os rigtig godt ind i reglerne i Rom. Afstand og hygiejne er det samme som i Danmark. Den store forskel er mundbind der længe har været anvendt alle steder, når man er inden for med andre mennesker, fx. i supermarkeder, hoteller, museer og i den offentlige trafik.
Vi valgte på forhånd ikke at booke til seværdigheder for at holde øje med situationen.
Summa summarum var det disse punkter der gjorde, at vi valgte at tage afsted.
Vi tilmeldte os Danskerlisten og downloadede appen “Rejseklar” for hurtigt at få besked om ændringer.
Herunder kan du dag for dag læse om vore oplevelser i Rom set med corona-briller. Vi har besøgt byen masser af gange, men denne tur bliver klart den der kommer til at skille sig ud.
Lørdag den 8. august
Afgang. Allerede ved ankomsten til lufthavnen i Billund oplevede vi, at det ikke er som normalt. Det er vist først gang vi kunne parkere i afsnit P1. Ved indgangen til lufthavnen var det så tid til at påføre os mundbind. Vi havde tjekket ind online hjemmefra. Security gik fint og det er i det hele taget meget nemt at holde afstand i lufthavnen, så det føltes meget sikkert.
Lige inden vores afgang var der et fly til Vilnius og efter os et fly til London – det var alt denne lørdag aften. Ombord på flyet kunne jeg maksimalt tælle 40 passagerer, så det var let at holde fin afstand – nogle flyttede rundt af samme årsag.
Efter ankomsten i Ciampino-lufthavnen stod der to personer klar med pandescanner for at måle temperatur, men da vi sagde, at vi kom fra Billund, vinkede de os bare videre. Vi fik hurtigt en taxa og efter en halv time var vi fremme ved vores base den kommende uge, Hotel Grifo i det skønne Monti-kvarter. Her blev vi modtaget af Angelo (med mundbind), der bød os velkommen og gav os nøglen til værelset. I receptionen var der håndsprit.
Indrømmet. Det var rart at få mundbindet af, da vi var landet på værelset – vi havde dog skiftet det en enkelt gang undervejs, siden vi tog det på ved indgangen i Billund.
Søndag den 9. august
Vi fordrev mange timer af søndagen i Villa Borghese, Roms næst-største park. På vejen dertil gik vi via Piazza del Quirinale med præsidentpaladset, Piazza di Trevi med den enorme fontæne og Piazza di Spagna med Den Spanske Trappe. Normalt er alle tre store turistmagneter, men denne dag var det meget stille og roligt.
Piazza di Trevi er normalt en plads hvor man skal kæmpe sig igennem de store menneskemængder, men det var slet intet problem denne søndag. På toppen af Den Spanske Trappe var vi en tur inde i Trinitatiskirken. Her var trafikken ensrettet, besøget foregik med mundbind og der var håndsprit inde i kirken. Det var sådan ca. rutinen i alle de kirker, vi besøgte i Rom under besøget.
På det sidste stykke vej inden Villa Borghese kom vi forbi Kuglespringvandet foran Villa Medici, der huser Det Franske Kunstakademi.
Der er meget at kigge på i den store Borghese-park. Her vil jeg blot nævne nogle af de steder vi kom forbi. Det charmerende Casa del Cinema, Diana “kogletemplet”, Goethe-monumentet, det smukke museum Galleria Borghese i den nordøstlige del af parken. I den aller nordligste del af parken ligger Bioparco, Roms zoologiske have. I udkanten af parkens vestlige del ligger Nationalmuseet for moderne kunst. Tæt herved ligger den skønne sø med templet for Asclepius – her var der både ænder og robåde på vandet.
Meget passende sluttede vi turen i Villa Borghese med at gå forbi det gamle vandur på Pincio-højen og helt til sidst få det smukkeste skue over Piazza del Popolo. Herfra gik vi ned af trapperne til Popolo og det var tid til en drink på den gamle café Canova, hvor der almindeligvis er fyldt med mennesker, men det var let at få et bord. Herfra slentrede vi ned af Corsoen med små afstikkere til de mere hyggelige sidegader.
Aftensmaden blev indtaget hos Tavernelle i Via Panisperna, lige ved vores hotel. En restaurant hvor vi er kommet i mange år. Vi nød aftensmaden uden for.
Mandag den 10. august
Formiddagen blev brugt på at besøge to kirker ved Piazza Repubblica. Hvis man skal på kirkesafari i Rom er det vigtigst at være opmærksom på, at mange kirker holder siesta-lukkede. De har typisk åben 9-12 og 15-18 med forskellige variationer og i august kan der igen være ændrede tider på grund af sommerferie.
Først gik vi til Piazza Bernardo for at besøge Santa Maria della Vittoria. Lige over for kirken ligger en imponerende fontæne, Fontana dell´Acqua Felice. Moses er figuren i midten og under ligger 4 egyptiske løver.
Vittoria-kirken er primært kendt for 2 ting – en scene i Dan Browns film Engle og Dæmoner, hvor en mand bliver brændt over et bål. Herudover må man ikke gå glip af Gian Lorenzo Berninis mesterværk “Den hellige Santa Teresas ekstase”.
Ud til Piazza del Repubblica ligger kirken Santa Maria degli Angeli e dei Martiri. Enormt kirkerum og som at træde lige ind i Pantheon, når du kommer inden for. I kirken er det interessant se se medianen, der måler tid. Udført af Pave Clemens i 1702.
Ude på pladsen igen er det svært at undgå Najadernes Fontæne. Vi havde planlagt at spise frokost på Streetfood på Termini, men der var ferielukket. I stedet blev det hos “Non Ce trippa per Gatti” i Via Urbana.
Eftermiddagen blev brugt på en lokal bar i Monti-området i selskab med en romersk bekendt. Aftensmaden blev indtaget hos La Famiglia i Via Gaeta, ikke langt fra Termini. Her har jeg spist mindst en gang hver gang jeg har været i Rom de sidste godt tyve år.
Tirsdag den 11. august
Vi var tidligt oppe for at komme i Peterskirken og kuplen inden det blev for varmt og inden der var for mange mennesker. Angelos mor på hotellet havde lavet en meget fin lille morgenmadspakke, som vi fik med.
Vi tog bus 64 fra Via Nazionale – bussen stopper lige ved Peterskirken, så det er nemt. På bussen havde vi naturligvis mundbind på og det var nemt at holde afstand i bussen. Vi så iøvrigt ingen fyldte busser på denne tur og vi plejer aldrig at se andet, så meget er forandret.
På Peterspladsen var der nærmest ingen mennesker. Inden adgang fik vi først målt vores temperatur på panden og dernæst gennem security. Så gik turen mod kuplen til højre for kirken. Først købte vi billetter til det først stykke med elevator. 10 euro pr. person. Der er 550 skridt, hvis man går hele vejen. Her er prisen 8 euro. Der er 320 skridt fra det sted, hvor elevatoren ender. Spar de skridt og betal de 2 euro ekstra – du får rigeligt brug for energien på de 320 skridt der snor sig op ad i smalle gange, inden du når toppen. Det er en tur der giver sved på panden for de fleste. Til gengæld er belønningen enorm – en mageløs udsigt over den evige stad.
Nede ingen landede vi lige i Peterskirken, hvor der var pænt med mennesker, men slet ikke som normalt.
Efter en rundtur i kirken var det ud i solen igen. Vi fulgte vejen Via dei Corridori Borgo Sant’Angelo – de 800 meters passage som paven brugte til at flygte fra Peterskirken til Engelsborgen. Vi gik over Ponte Umberto I og ned til Piazza Navona, hvor vi satte os ved en af caféerne og fik noget koldt at drikke. Yderst velfortjent efter strabadserne i cupola. Da benene var klar igen fortsatte vi mod Pantheon – undervejs købte jeg en pose gul kaffe hos Café Sant’Eustachio. Vi droppede rundtur i Pantheon, da der var ret lang kø – i stedet gik vi en rundtur på Campoen, hvor der slet ikke var de boder, der plejer at være der.
Vi spiste pizza på en restaurant i Largo Chiavari og forsatte ad Via Giubbonari, der har mange butikker. Herfra over Via Arenula og ind i ghettoen. Målet var Santa Maria in Cosmedin, der desværre var lukket denne dag. Vi måtte nøjes med at tage et billede af Sandhedens Mund gennem gitteret.
Som aftenens restaurant valgte vi Ristorante Tema, som vi fik anbefalet af Angelo. De har fisk som deres specialitet, men har hele det romerske køkken på menukortet, der iøvrigt skulle hentes til mobilen via Q-code. Skøn og herlig betjening af de to ejere af restauranten i Via Panisperna.
Onsdag den 12. august
Efter morgenmaden tog vi metroen fra vores nærliggende Cavour-station. Det er blevet så nemt nu, hvor du kan bruge dit VISA-kort med tap & go konceptet. Så behøver du ikke bruge tid på automaterne. Systemet regner selv eventuel rabat ud, hvis du bruger metroen flere gange inden for et bestemt tidsrum. Vi tog metroen til Ottaviana-stationen – fin afstand i toget og opdelt trafikåre på stationerne. Mundbind i metroen er obligatorisk og skal anvendes fra du går ned til du er på gaden igen.
RUNDT I ROM : LÆS MIN GUIDE TIL AT KOMME RUNDT I DEN EVIGE STAD
Fra stationen gik vi til Prati-områdets shoppegade nummer 1, Via Cola di Rienzo. Lang gade med masser af butikker. Fx. Pompi, Franchi, Castroni og Asole E Bottoni, hvor jeg købte et bælte i de italienske farver. Forenden af den lange allé rammer du ind i Piazza del Popolo. Her var vi inde i Santa Maria del Popolo for at se Caravaggios værker i kapellet til venstre for altret samt Capella Chigi, der er kendt fra Dan Browns film Engle & Dæmoner.
Efter frokost havde vi booket besøg på Ara Pacis. Vi bookede billetten aftenen før, hvor vi også skulle booke tid. Billetter skal generelt bookes på forhånd for at undgå for meget kø. Ved ankomsten kl. 13.30 viste vi billetten på mobilen. Herefter blev vores temperatur målt via en ansigtsscanner.
Fredsaltret Ara Pacis blev skabt efter at kejser Augustus i år 9 før Kristus havde skabt fred i området. Overdækningen der stod færdig i 2006 er tegnet af arkitekten Richard Meyer. Ara Pacis ligger på Piazza Augusto Imperatore, hvor du også finder Augustus’ mausoleum. Pladsen er i øjeblikket under stor restauration.
Vi fortsatte ned af Corsoen, hvor vi fik en drink i en af sidegaderne. Vi var også inde i julebutikken i nummer 416 og så måtte jeg også ind i AS Roma-shoppen og købe en spillertrøje med hjem. Til sidst endte vi på Piazza Venezia, hvor det igen var tid til noget at drikke i varmen. Herfra gik turen til hotellet. Aftensmaden blev indtaget hos Osteria al 16 i Via del Boschetto, tæt på vores hotel.
Torsdag den 13. august
Onsdag aften besluttede vi os at tage til filmbyen Cinnecitta torsdag og bookede derfor billet til fremmøde kl. 11. Vi tog metroen til stationen Cinnecitta, der ligger lige ved filmbyen i den sydlige bydel.
Vi brugte først halvanden time på egen hånd hvor vi gik rundt og så udstillingerne. Der er en yderst interessant udstilling om filminstruktøren Federico Fellini. Kl. 12.30 var der så en guidet tur, hvor vi var rundt og se nogle studier og en lang række kulisser fra gamle film. Den tur tog omkring fem kvarter og var en fin oplevelse, også selvom det var med italiensk guide. Om lørdagen er der tur med engelsk guide.
Retur i midtbyen var det tid til frokost og det klarede vi hos “da Trani” i Via Genova. Herefter tog vi en længere gåtur til Palazzo del Freddo, en enorm stor isbar i Via Principe Eugenio, der leder ens tanker hen på en ventesal på en banegård. Ret meget uden for alfavej og ikke det hyggeligste område, men isen er altså god og jeg har efterhånden været forbi mange gange. Aftensmaden blev for anden gang på denne tur henlagt til Tavernelle, hvor vi igen sad ude på gaden i de skønne omgivelser.
Fredag den 14. august
Torsdag aften besluttede vi os til at besøge Musei Villa Torlonia og bookede derfor online til et besøg kl. 11. Det var en ny oplevelse og vi blev bestemt ikke skuffede.
Vi tog metroen fra stationen ved Cavour til Policlinico og gik derfra i 10-15 minutter til parken. Det er en skøn park med flere oplevelser. Først om fremmest Casino Nobile og Casina delle Civette, som billetterne gælder til.
Benito Mussolini boede i Casino Nobile i perioden 1925 – 1943. Der er også en bunker i parken, som han benyttede. Ved indgangen til Casino Nobile blev vi ansigtsscannet for at måle vores temperatur, mens de ved adgangen til Casina delle Civette benyttede pandescanner. Sidstnævnte er et yderst anderledes byggeri, som i dag er glasmuseum og en virkelig interessant oplevelse.
Vi tog metroen ind til Den Spanske Trappe og tilbragte eftermiddagen i de hyggelige gader der omkring. Den sidste aften i Rom tilbragte vi for anden gang på Ristorante Tema i Via Panisperma. Igen en virkelig god kulinarisk oplevelse og dejlig stemning. Her kommer jeg helt sikkert igen. Efter aftensmaden gik vi en tur omkring Colosseum, der er så skønt oplyst efter mørkets frembrud.
Lørdag den 15. august
Sidste dag i Rom og samtidig Ferragosto, der er en helligdag i Italien.
Vi fik tjekket ud på hotellet og havde derefter nogle timer inden afgangen til lufthavnen. Vi startede med en rundtur til 3 kirker i anledning af helligdagen. Først den lille og charmerende kirke, San Lorenzo in Fonte i Via Urbana. Dernæst Santa Pudenziana, der ligger længere oppe i samme gade. Her var de netop klar til at gå igang med gudstjenesten. Sidste kirke på rundturen var Santa Prassede, hvor vi var med de første 10 minutter af gudstjenesten. Prassede ligger to minutter fra Basilica Santa Maria Maggiore, som er en af de største kirker i Rom.
Vi satte os på pladsen med udsigt til Maggiore og nød en kop kaffe og et stykke kage. Omkring kl. 14 var vi retur på hotellet og sagde “arrivederci” til Angelo og hans forældre på hotellet.
Vi havde valgt at tage bussen fra hovedbanegården Termini til lufthavnen i Ciampino. Vi var dog lige ved at fortryde, da det viste sig at bussen var fyldt til sidste plads. Vi havde selvfølgelig mundbind på under hele turen, som alle andre. Det var det eneste tidspunkt på hele turen, hvor vi følte os lidt utrygge med afstanden.
Ciampino er en lille lufthavn som plejer at være overfyldt og svær at finde en siddeplads. Det var dog intet problem denne dag og der var god afstand. Her skal der naturligvis også bruges mundbind. På flyet var der ca. dobbelt så mange passagerer som på turen til Rom – max. 100 mennesker, så også rigtig god plads i flyet. Turen hjem tog 2 timer og 15 minutter.
Efter turen
Ved ankomsten til Billund stillede vi os op i køen til at blive corona-testet – helt som anbefalingen lyder fra myndighederne. Tirsdag den 18. august fik vi begge svar på at begge tests var negative.
I forbindelse med rejse til udlandet anbefales det, at man bliver testet igen 5 dage efter hjemkomsten. Derfor bookede vi tid til test lørdag den 22. august. Allerede søndag aften fik vi svar på, at også denne test var negativ.
Vi følte os fuldstændig sikre på denne tur, altså så sikker som man nu kan være i disse tider. Vi vidste jo heller ikke, at der var så få mennesker i både lufthavne og på flyet.
Vi tog til en by, hvor det har været fuldstændig normalt at bruge mundbind siden marts. Enkelte gange brugte vi også mundbind i Rom uden for, på enkelte tidspunkter hvor der var ret mange mennesker på gaden. Det var ikke unormalt, fordi det gjorde andre også.
Den største overraskelse var helt sikkert, hvor få mennesker der egentlig var i Rom. Det var med til, at det hele bare var meget stille og roligt. Så det var bestemt med til, at gøre det en meget anderledes oplevelse i coronaens skygge.
Du er meget velkommen til at kontakte mig, hvis du har spørgsmål om ferie i Rom. Du kan udfylde formularen i højre side eller sende en mail info@forzaitalia.dk.