Federico Fellini og Palazzina Fellini
| | |

På rundtur i Federico Fellinis Rom

Federico Fellini er en af de mest berømte italienske filminstruktører gennem tiderne. Fellini blev født den 20. januar 1920 i Rimini og døde den 31. oktober 1993. I denne artikel tager vi rundt til steder i Fellinis Rom.

Trevifontænen

Fellini vil for altid blive forbundet med Roms største fontæne, Fontana di Trevi. I filmen “La Dolce Vita” fra 1960 foregår den mest berømte scene her. Den svenske skuespiller Anita Ekberg (Sylvia) går rundt ude i fontænen og lokker Marcello Mastroianni (Marcello) ud til hende i vandet.

Da Mastroianni døde i december 1996 markerede byen det med at stoppe vandet i springvandet for en tid og lyset på monumentet blev slukket. Da Ekberg døde i 2015 blev det markeret med et stort banner på Trevifontænen med teksten “Ciao Anita”.

En fyldt Piazza di Trevi

Via Veneto

I 1950’erne var Rom svaret på Hollywood. I den periode var Via Veneto stedet for de mange udenlandske skuespillere og andre kendisser. Gaden der snor sig rundt fra Piazza Barberini og op mod Villa Borghese tiltrak horder af berømtheder og dermed også paparazzi’er på jagt efter historier. I filmen “Le notti di Cabiria” fra 1957 bruger Fellini netop gaden som udgangspunkt i filmen om den prostituerede pige Cabirias jagt på den ægte kærlighed.

Mindeplade i Via Veneto

Colosseum

Fellini var kendt for at fodre vilde katte ved Colosseum under optagelserne til Den hvide sheik – “Lo Sceicco Bianco” fra 1952 er en romantisk komedie med den folkekære skuespiller Alberto Sordi i hovedrollen. Amfiteatret fungerede også som kulisse under filmen “Roma” fra 1972.

Romerrigets største amfiteater – Colosseum

Den Spanske Trappe

Den berømte trappe ved Trinità dei Monti er også med i filmen “Lo Sceicco Bianco”.

Den Spanske Trappe

EUR

Forstaden i Roms sydlige del indgår i “La Dolce Vita” fra 1960, Le Tentazioni del Dottor Antonio fra 1962 og Boccaccio 70, også fra 1962. EUR står for Esposizione Universale Roma og er præget af fascistisk byggekultur op mod anden verdenskrig. Planen var at området skulle have været brugt til Verdensudstillingen i 1942, men det kom der en krig i vejen for.

Palazzo della Civilta del Lavore i EUR i Rom
Palazzo della Civilta del Lavore i EUR

Peterskirken

La Dolce Vita åbner med at Marcello flyver hen over den enorme kirke i en helikopter. Senere i filmen klatrer han mod toppen af kuplen sammen med Anita Ekberg.

Peterskirken i Vatikanet

Via Margutta

Fellini boede i Via Margutta, hvor man i dag kan se en plade på muren uden for nummer 110. Han gik regelmæssigt til Canova-caféen, der ligger på Piazza del Popolo.

Termini

Roms hovedbanegård er en populær lokation i Fellinis film. Den indgår i mange af hans film, bl.a. Lo Sceicco Bianco, I Vitelloni fra 1953, Le notti di Cabiria, Roma og i Ginger e Fred fra 1986 med Marcello Mastroianni og Giulietta Masina.

Roms hovedbanegård

Cinnecittà

Filmstudierne i det sydlige Rom var stedet hvor Fellini skød de fleste af hans film. Her i filmbyen er meget passende et museum til ære for den store filminstruktør. Jeg har tidligere besøgt studierne og museet – du kan læse mere ved at klikke her.

Federico Fellini og Palazzina Fellini
Motiv fra museet i Cinnecittà

Fellinis sidste hvilested

Federico Fellini fik en statslig begravelse i november 1993 ud fra Basilica Santa Maria degli Angeli e I Martiri ved Piazza Repubblica, tæt ved Roms hovedbanegård. Omkring 30.000 mennesker havde tidligere på dagen samlet sig i Cinnecittà mens tusinder ventede uden for kirken for at på et glimt af kisten. Fellini blev efterfølgende begravet i sin fødeby Rimini.

Følg med på bloggen – få mit nyhedsbrev

Mangler du læsestof om Rom ? – køb mine e-bøger her >>

rom fiumicino og ciampino lufthavnstransfer

Print Friendly, PDF & Email

Similar Posts

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.