| |

Mausoleo Fosse Ardeatine i Rom

24. marts – en dag der fortsat markeres hvert år i Rom.

Det er en barsk historie, der fortælles i Mausoleo Fosse Ardeatine i det sydlige Rom. Historien går tilbage til anden verdenskrig og tager sit udgangspunkt i en gade inde i Rom. To særdeles dramatiske dage i 1944.

23. marts 1944 Attentatet i Via Rasella

Om eftermiddagen den 23. marts udløste italienske partisaner (modstandsfolk) en bombe i samme øjeblik som en flok tyske SS-officerer marcherede forbi i Via Rasella. 33 tyskere døde under aktionen. Hitler blev rasende og beordrede straks hævn. For hver død tysker skulle der henrettes 10 italienere. Som sagt så gjort, allerede dagen efter.

Skudhullerne ses i dag fortsat meget tydeligt

Via Rasella ligger mellem Via del Tritone og Quirinale-haverne i det centrale Rom. Skudhullerne ses fortsat meget tydeligt på bygningerne herover.

VIA RASELLA: Læs mere om attentatet her

24. marts 1944 Hævnen i Fosse Ardeatine

Under ledelse af SS-oberst Herbert Kappler blev 335 fanger ført til Fosse Ardeatine, hvor de blev skudt inde i hulerne. Fangerne blev primært hentet fra det tyske Gestapo-politis fængsel i Via Tasso og fra statsfængslet Regina Coeli.

Skulpturen af Francesco Coccia “The three ages of man”

Mausoleo Fosse Ardeatine

Med historien i baghovedet er det en speciel oplevelse, der venter her hvis du vælger at besøge stedet under din ferie i Rom. Omkranset af skov er det et yderst stille og fredfyldt område.

I OMRÅDET: Læs om Roms katakombere

Et besøg her giver også en stærk påmindelse om, at fred ikke er noget vi skal tage for givet.

De 336 grave under den enorme gravsten

Der er 336 grave her. En grav er dedikeret til italienere, der faldt i krigen. Alle gravene er nummeret fra 1-335 efter hvornår de døde blev fundet. En enorm gravsten af cement dækker hele området over de 336 grave.

Stedet blev indviet 24. marts 1949 – nøjagtig fem år efter hændelsen. Stedet er opført med udgangspunkt i de huler, hvor massakren fandt sted.

Statuen til venstre for indgangen er seks meter høj og fremstillet i travertinersten. Den er skabt af kunstneren Francesco Coccia og kaldes “The three ages of man”.

Den enorme gravsten af cement

Mausoleo Fosse Ardeatine – læs mere på den officielle hjemmeside her.

Via Ardeatina 174

Åben alle dage

Gratis adgang

Få mit nyhedsbrev – følg med på bloggen og få endnu mere Rom >>

Nyt læsestof om Rom ? – køb mine e-bøger >>

Print Friendly, PDF & Email

Similar Posts

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.