Denne imponerende kirke ligger på Piazza della Repubblica for enden af Via Nazionale, tæt ved Roms hovedbanegård Termini.

Direkte oversat til dansk er kirkens navn, Englenes og Martyrernes hellige Maria. Michelangelo stod i spidsen for byggeriet af klosteret og kirken.

Den beskedne facade med de to store bronzedøre fra 2006

Kirkens historie

I 1541 så præsten Antonio Lo Duca fra Cefalù på Sicilien et syn. I et lys hvidere end sne så han syv martyrer stige op fra Diokletians bade. De syv var Saturnino, Ciriaco, Largo, Smaragdo, Sisinnio, Trasone og Pave Marcellino.

Fra det tidspunkt var han overbevist om, at der skulle bygges et tempel til ære for de syv ærkeengle på området ved termerne. Han markerede en kolonne i termernes Frigidarium (den kolde badstue) med navnene på de syv engle. De var Michael, Raphael, Gabriel, Jeudiel, Salatiel, Baraquiel og Uriel.

Den daværende Pave Paul III afviste idéen. Den næste pave, Pave Giulio III var heller ikke begejstret for tanken, fordi hans nevø gik på jagt og red i området. Den tredje pave i rækken, Pave Marcello sad blot 22 dage og derefter Pave Paul IV. Herefter kom Pave Pius IV som endelig, den 27. juli 1561, førte Antonios drøm ud i virkeligheden. Han beordrede en kirke bygget på området med de gamle termer.

Kirkerummet

Pius IV hentede Michelangelo Buonarroti, som på det tidspunkt arbejdede i Peterskirken til at transformere de termiske bade til en kirke. Han påbegyndte arbejdet med det samme i 1563. Han besluttede, at badene ikke skulle rives ned, men integreres i den nye kirke. Han designede en kirke med form som et græsk kors med lige lange arme.

Kirken er opført i den del, der var Frigidarium – den kolde badstue, mens kirkens indgangsparti ligger i Tepidarium (det varme bad).

Da Michelangelo døde i 1564 overtog Jacopo arbejdet. Han var elev hos Michelangelo og nevø af Antonio. I midten af det 18. århundrede stod kirken færdig.

Kirkens venstre bronzedør med Kristus

Kirkens indre

Kirkens facade er yderst beskeden. Tidligere var her 2 trædøre. Den 28. februar 2006 blev de udskiftet med 2 bronzedøre, designet af den polske kunstner Igor Mitoraj. På den højre dør kan man se englen tale ned til Jomfru Maria. På den venstre kan man se den opstandne Kristus formet ud fra et kors.

Pantheon ?

Forbered dig på en overraskelse, når du træder inden for i vestibulen. Her får du straks en fornemmelse af at være i en anden kirke i Rom, nemlig Pantheon. Oprindeligt var der faktisk hul i toppen som i Pantheon, men det er lukket med en konstruktion af metal og glas. Den er 25 meter oppe over gulvet.

Rigtig meget af kirkens enorme tværskib er bevaret fra badenes tid. Rummet har de samme mål som det antikke Frigidarium. Kolonnerne er 17,14 meter høje, omkredsen er 5,10 meter og diameteren er 1,62 meter. Bemærk også de 8 enorme malerier, som tidligere havde plads i Peterskirken.

Meridianen

Soluret

Tværs over gulvet fra det 18. århundrede mod højre skib kan du se soluret Linea Clementina – en meridian på 45 meter, der blev brugt til tidsmåling. Den er nedfældet i bronze i marmorgulvet og afmærket med stjernetegn og særlige datoer fra astronomien og kalenderåret. Omkring 20 meter oppe på væggen hænger et paveligt våbenskjold af træ. Herfra skinner solens stråler gennem et hul ved middagstid og rammer medianen.

Pave Clemens XI fik medianen lavet af astronomen Francesco Bianchini. Den var færdig til Jubelåret i 1700. Frem til 1846 blev det regnet for den mest præcise tidsmåler i byen, som byens kirkeure blev sat efter. Herefter blev den erstattet af kanonen på Gianicolo-højen.

I kirkens kor modsat indgangen er der centralt i apsis et maleri med titlen “Madonna og englene”. Det forestiller jomfruen med barnet ved hendes bryst. De bliver kronet af ærkeenglene Michael til venstre og Gabriel til højre. Under dem er de øvrige 5 ærkeengle.

Kirkens orgel er i venstre side af tværskibet. Det er bygget i 1990’erne og blev indviet i Jubelåret 2000. Det er bygget af Barthélémy Formentelli. Det er udstyret med 5400 håndlavede tin piber.

Læs flere af mine kirkebeskrivelser i Rom – klik her

Piazza della Repubblica

Den store plads der tidligere hed Piazza Esedra, domineres af den imponerende fontæne midt i rundkørslen. Lige uden for Santa Maria degli Angeli e dei Martiri er der fodgængerfelt over til fontænen – det er ellers næsten umuligt at komme derover på grund af trafikken.

Najadernes fontæne er rejst i 1888. I 1901 tilføjede Mario Rutelli de fire bronzenajader der symboliserer havene, floderne, søerne og det underjordiske vand.

LÆS MERE OM PIZZA REPUBBLICA HER

Museo delle Terme di Diocleziano

Diokletians Termer var de største i Rom. De blev opført mellem 298 – 306. Her var plads til op mod 3000 badende på én gang. Der er indgang til museet fra Viale Enrico Nicola. Det store anlæg er en del af Museo Nazionale Romano.

Fra og til Roms lufthavne – læs min guide her

Følg med her på bloggen – få mit nyhedsbrev

Endnu mere input til din ferie i Rom – køb mine e-bøger herunder

Print Friendly, PDF & Email