Filmbyen Cinecittà i Rom
| | |

Kom med i filmbyen Cinecittà

Filmbyen Cinecittá. Opført i den sydøstlige del af Rom under fascismen i 1930’erne. Det førte til en enorm opblomstring af italiensk filmindustri i årene efter krigens afslutning. Det ændrede Rom til datidens Hollywood.

I dag er det muligt at komme på rundvisning på det enorme område. En entrébillet giver adgang til en udstilling på egen hånd samt en guidet tur, hvor du kommer rundt i studier og kulisser.

Ben Hur og Quo Vadis

Historien om Cinecittà

Benito Mussolini åbnede Cinecittà den 28. april 1937. Formålet var at lave propagandafilm, inspireret af tyskerne. Det 600.000 kvadratmeter store anlæg, der huser mere end 70 bygninger og lydstudier, var på opførselstidspunktet de mest moderne studier i Europa.

De allierede bombede filmbyen i juli 1943 og den blev først genopbygget efter krigen. Inden krigen blev der produceret næsten 300 film her.

Storhedstiden var i årene efter krigen hvor Cinecittá tiltrak filmselskaber fra hele verden. Fra 1947 – 1963 indspillede amerikanske filmselskaber hele 27 film i filmbyen. Her kan nævnes Quo Vadis fra 1951, Ben Hur fra 1958 og Cleopatra fra 1963.

Italiensk filmindustri
Studie 5 i Cinecittà

Luchino Viscontis “Bellissima” med Anna Magnani er fra 1951. Komedien “Prinsessen holder fridag” med Audrey Hepburn og Gregory Peck blev indspillet i 1953.

Federico Fellinis “La Dolce Vita” fra 1960 med Anita Ekberg og Marcello Mastroianni. Fellini producerede de fleste af sine film med udgangspunkt i Cinecittá. I 1960’erne instruerede Pier Paolo Passolini film som “Luderkarlen Accatone” og “Mamma Roma”.

Serien “Rome” som genskabte den antikke by på Cæsars tid er en af de nyeste store produkter i Cinecittá. 2 sæsoner fra 2005 – 2007 der blev vist på HBO.

Flere hundrede film er skudt her gennem tiden. Heriblandt flere Oscar-vindere.

Det oplever du

På den anden side af bygningen med billetkontoret venter alle herlighederne. Vi fik udleveret et kort over området ved indgangen. Forrest er en park og forneden ligger bygningerne med udstillingerne. Længst til venstre er en udstilling om Federico Fellini og dernæst følger de tre områder om filmhistorien. Længst til højre findes en café og en butik med souvenirs.

Federico Fellini og Palazzina Fellini

Palazzina Fellini

Det er en herlig udstilling om Federico Fellini. Den store og uden tvivl mest berømte italienske filminstruktør, der døde i 1993.

I denne lille by i Cinecittá har man skabt en verden af Fellini. Her får man virkelig et indtryk af hans liv og inspiration. Det mest centrale rum i udstillingen er tapetseret med posters fra Fellinis film. I rummet står en vintage FIAT 125, med Fellini og Ferretti i voksfigurer.

Dante Ferretti var Fellinis produktionsdesigner, der første filminstruktørens tanker ud i virkeligheden. Dernæst følger “Bordello” – bordellet relateret til filmen La Cittá delle donne med Marcello Mastroianni. Måske bedst kendt fra filmen La Dolce Vita. I sidste rum er en biograf, der skal symbolisere Fellinis barndom i Rimini og starten på hans filmkarriere.

Palazzina Presidenziale

Som nævnt i starten er Palazzina Presidenziale opdelt i tre områder. Den første handler om film, der er optaget i Cinnecittá fra 1937-1990. I anden afdeling kommer man backstage og ser alverdens effekter der er blevet brugt i film. Her er intruktørens rum, manuskripter, lyd, kostumer, fiction og den grønne rum. I tredje og sidste afdeling ligger ubåden S-33 der blev brugt i filmen U-571 af Jonathan Mostow.

Filmstudierne i Rom
Fra udstillingen i Cinecittà

Il caffe di Cinecittà

Efter tredje afdeling lander man meget passende i caféen og ved souvenirbutikken. Her er det let at blive fristet til at købe en souvenir med hjem.

Den guidede tur

Turen med guiden startede lige uden for caféen. Cinecittá har 19 lydstudier indendørs og en række udendørs der ændrer sig fra tid til anden efter hvad der skal optages. På turen kom vi forbi 3 permanente sets. Den første er “Rome”, der blev produceret til HBO i 2005. Den skildrer den romerske republik under Julius Cæsar. Her har man opbygget scener fra Forum Roman inde i Rom.

Den næste er Templet i Jerusalem, der blev brugt i filmen The Young Messiah, der blev optaget i 2016.

Den sidste er Firenze i 1400-tallet. Brugt til filmen “Francesco” af Michele Soavi.

Serien Rome vist på HBO
Kulisser fra serien Rome.

Sådan kommer du dertil

Tag metroen til station Cinecittà, der stopper lige ved filmstudierne.

Cinecittà Si Mostra
Via Tuscolana 1055
00173 Roma

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og følg med på bloggen

Har du læst mine andre spændende artikler ?

Besøgt Garbatella ? – kom med på 4 timers guidet tur

Katakomberne i Rom

8 skønne shoppegader i Rom

Få flere af den slags oplevelser – køb mine e-bøger >>

Print Friendly, PDF & Email

Similar Posts

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.