Godt ti minutters gang syd for Colosseum ad Via Claudio på Celio-højen finder du en af de ældste rundkirker i Italien.

Kirkens form som rundkirke, er med til at skabe en anderledes stemning end i andre af Roms mange kirker. Santa Stefano Rotondo al Celio er derfor en særlig kirke at besøge.

Basilica Santo Stefano Rotondo i Rom
Ikke meget rundkirke man kan se ude fra vejen

Kirken der er viet til ære for Den Hellige Stefan, er bygget på en grund, hvor der oprindelig var en antik romersk kaserne. Det har efterfølgende udgravninger vist.

Kirken er formentlig bestilt af pave Leo I mellem 440 – 461. Rundkirken blev indviet under pave Simplicius mellem 468-483.

Den tyske kirkegård i Vatikanet – læs om den her

Under pave Innocent i årene 1139 – 1143 blev kirken restaureret efter års forfald. Der kom blandt andet nyt tag på kirken og den yderste søjlegang blev lukket ned med murstensvægge.

Form af et græsk kors

1420 blev basilicaen beskrevet som ødelagt. Pave Niccolo V overdrog derfor opgaven om at genoprette kirken til billedhuggeren og arkitekten Bernardo Rossellino. Han genopbyggede gulve og tage. Han placerede desuden et marmoralter centralt i kirkebygningen. Af de oprindelige fire arme af formen som det græske kors, var der nu kun en tilbage.

Oprindeligt var kirken meget større end i dag. Den blev konstrueret som tre cirkler inden i hinanden og med to runde søjlegange og en ydre søjlegang. Hertil fire sidebygninger. Kirken fik dermed form af et græsk kors.

Det centrale rum havde en diameter på 22 meter. Rummet var afgrænset af 22 søjler. Midterste cirkel havde en diameter på 42 meter og den yderste på 66 meter. Fra otte små døre havde man adgang til kirken.

Gravkirken

Bygningens struktur har mange ligheder med Gravkirken i Jerusalem, hvor Jesus Kristus siges at være blevet begravet.

Rundkirken Santo Stefano Rotondo al Celio i Rom
Kirkens indgang – stadig ikke meget syn af rundkirke

I kirken er en stol der tilskrives pave Gregor Den Store, som menes af have holdt prædiken i kirken.

De syv populære – se oversigt over Roms pilgrimskirker

1582 fik pave Gregor XIII kirken udsmykket med 34 fresker rundt i det runde rum. De lyser meget op i det grå kirkerum. Freskerne er barske skildringer af kristne martyrer, der henrettes den ene efter den anden. Motiverne skulle advare om, hvad der skete med de mennesker der gik fra den katolske tro til kristendommen.

I kirken findes et kapel til ære for de to brødre og martyrer Primo og Feliciano, som led døden under kejser Diokletian i slutningen af tredje århundrede. Begge ses i apsis på hver sin side af korset. De er klædt i kapper på baggrunden af guld.

Rundkirker i Rom
Kirkens indre

Under udgravninger under kirken og i området har man blandt andet fundet et Mithra-tempel fra det 2. århundrede.

Kirkeoversigt – se oversigten over alle de kirker, jeg har skrevet om

Følg med på bloggen – få mit nyhedsbrev

Mangler du læsestof om Rom? – køb mine e-bøger >>

rom fiumicino og ciampino lufthavnstransfer
Print Friendly, PDF & Email