| |

Attentatet på hjørnet af Via del Boccaccio og Via Rasella

Mellem Piazza Quirinale og Piazza Barberini udspillede sig et større drama i foråret 1944. 33 tyske ss-officerer blev dræbt af en eksplosion og efterfølgende skyderier fra en gruppe italienske modstandsfolk.

Attentatet i Via Rasella

Attentatet fandt sted den 23. marts 1944 i Via Rasella, der forbinder de to veje Via del Traforo og Via delle Quattro Fontane.

Fascistpartiet  fejrede sin 25 års fødselsdag og i den forbindelse kom en gruppe ss-officerer marcherende gennem Via Rasella. Ud for Palazzo Titoni nr. 16 havde en gruppe italienske frihedskæmpere placeret en bombe i en affaldscontainer. Den detonerede da officererne gik forbi. Samtidig begyndte gruppen af italienske modstandsfolk at skyde på officererne. 33 døde og mere end 30 blev såret.

Angrebet var en hilsen til Mussolini, der havde boet i gaden i 1920’erne.

Den dag i dag er der fortsat meget tydelige spor efter angrebet. Faktisk er hullerne i murene meget større end jeg på forhånd havde tror og der er rigtig mange af dem.

Skudhullerne er meget tydelige

Hitlers hævn

Hitler blev rasende, da han hørte om angrebet. Han ville have hævn og forlangte, at der for hver dræbt tysker skulle henrettes 50 italienere. Det endte dog med, at “kun” 10 italienere for hver tysker skulle skydes.

Fangerne blev hentet fra det tyske Gestapo-politis fængsel i Via Tasso og fra statsfængslet Regina Coeli.

Allerede den 24. marts om eftermiddagen blev 335 italienere kørt ud til Fosse Ardeatine ved Via Appia Antica, ikke langt fra San Sebastiano-katakomberne. Her blev de skudt og kastet i en udgravning. Ofrene var helt tilfældigt udvalgt.

Mausoleo Fosse Ardeatine

Efter krigens afslutning indrettede man en mindelund i Fosse Ardeatine. Den blev indviet den 24. marts 1949 – på 5-årsdagen for massakren.

I 1950 blev der rejst en 6 meter høj statue af travertin ved hovedindgangen. Den er produceret af Francesco Coccia og forestiller 3 bagbundne fanger. Dens navn er “The three ages of a man”.

Mausoleo Fosse Ardeatine ligger på Via Ardeatina 176 tæt ved Via Appia Antica.

Der er åbent alle ugens dage fra kl. 8.15 – 15.00/16.00. Der er lukkedage i løbet af året. Gratis adgang.

Bus 118 og 218 kører inde fra byen. Der er parkeringsmuligheder hvis du kommer i bil.

Læs mere på stedet officielle hjemmeside: Mausoleo Fosse Ardeatine.

Tips til aktiviteter på din tur til Rom

Viator tilbyder et stort udvalg af aktiviteter på din ferie i Rom. De tilbyder guidede ture til Vatikanmuseerne, Galleria Borghese, sejlture på Tiberen og meget andet. Klik på linket og se, om du kan finde inspiration hos Viator.  Hvis du køber en aktivitet via mit link, giver dit køb en lille provision til driften af denne blog. Dit køb bliver ikke dyrere (REKLAMELINK).

Følg med på bloggen – få mit nyhedsbrev

50 tips til din ferie i Rom – køb min e-bog her

Print Friendly, PDF & Email

Similar Posts

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.