San Marcello kirken Via del Corso i Rom
|

San Marcello, kirken som paven besøgte under coronapandemien

Chiesa San Marcello al Corso blev pludselig en populær kirke i Rom. Det skyldes, at Pave Frans tog hertil om eftermiddagen den 15. marts 2020.

På det tidspunkt havde coronapandemien godt fat i Italien. Paven tog hertil for at bede om ophør af pandemien.

Kirken ligger ud til Via del Corso. Gaden er normalt et meget travlt og befærdet strøg. Hvis man skal tale om et hovedstrøg i Rom, må det være “Corsoen” her mellem Piazza Venezia og Piazza del Popolo.

Input til indkøb – 8 shoppegader i Rom

Der er billeder, hvor paven sammen med sine vagter, bevæger sig af den mennesketomme “Corso” og ind i kirken. Den ligger på din højre side, når du bevæger dig mod Piazza del Popolo, lige efter sidegaden Via dei Santi Apostoli.

Inde i kirken bad paven ved krucifiks-kapellet i kirkens højre side.

Vigtigere datoer i kirkens historie

Første dokumenterede bevis for en kirke med navnet “Marcello” stammer fra et brev, dateret 29. december 418. De næste mange århundreder er kirken restaureret mange gange.

I 1369 blev kirken givet til ordenen af Jomfru Marias tjenere. L’Ordine dei Servi di Maria blev stiftet i Firenze omkring 1230. Ordenen har administreret kirken siden da.

En brand i kirken om natten den 22. maj 1519 ødelagde kirken totalt. Det eneste der overlevede, var trækrucifikset. Af den grund fik korset stor betydning fremover. Det var et mirakel, at det ikke gik til.

Rekonstruktionen af kirken trak ud. Først kom Sacco di Roma i 1527. Derefter Tiberens oversvømmelse i 1530. Kirkens indre var derfor først færdig i 1592, mens kirkens facade stod færdig i 1686. Facaden er senest renoveret i 1995. Manden bag den er Carlo Fontana.

Kirker på Via del Corso i Rom
Kirkens hovedalter

Kirkerummet

Kirkerummet er rektangulært med fire kapeller i hver side. Ti store vinduer – fem i hver side bringer dagslyset ind i kirken. Træloftet er i farverne rød, blå og gylden med symboler adresseret til Jomfru Maria. I 1613 færdiggjorde Giovanni Battista 15 malerier, der fortæller historien om Jesu død og opstandelse.

Battista er også manden bag malerierne i hovedkapellet. De er designet af Annibale Lippi i 1569.

San Marcello pave Frans under corona

Mirakel-krucifikset

Krucifiks-kapellet er det fjerde i kirkens højre side. Som nævnt betegnedes det som et mirakel, da det overlevede branden i 1519.

Da Rom blev ramt af pesten i 1522 blev korset bragt i procession. Pesten varede i 16 dage. Derfor var symbolikken også stor, da Pave Frans tog hertil for at bede om corona-pandemiens ophør.

Har du læst nogle af mine andre artikler ?

Kirker i Rom – beskrivelser af andre kirker i byen

Læs om Roms katakombere

Vatikanet – en stat i Rom

Få endnu flere oplevelser i Rom – køb mine e-bøger her >>

Booket transfer fra lufthavnen? book online og spar >>

rom fiumicino og ciampino lufthavnstransfer

Tips til andre aktiviteter på din tur til Rom

Viator tilbyder et stort udvalg af aktiviteter på din ferie i Rom. De tilbyder guidede ture til Vatikanmuseerne, Galleria Borghese, sejlture på Tiberen og meget andet.

Klik på linket og se, om du kan finde inspiration hos Viator.  Hvis du køber en aktivitet via mit link, giver dit køb en lille provision til driften af denne blog. Dit køb bliver ikke dyrere.

Print Friendly, PDF & Email

Similar Posts

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.