San Lorenzo fuori le Mura er en yderst spændende kirke at besøge i Roms San Lorenzo-område, lige uden for bymuren. Ikke mindst fordi den faktisk består af hele to kirker i en. Desuden er kirken en af Roms 7 pilgrimskirker.

Indgangen til kirken på Piazzale San Lorenzo

Sankt Laurentius

Den oprindelige kirke er opført af Konstantin i 330. Den er opført som minde for martyren, den katolske helgen Skt. Laurentius, der blev født i Spanien. Han var diakon og under kristenforfølgelserne blev han beordret til at udlevere kirkens værdier.

Ifølge legenden samlede han byens syge og fattige og fordelte kirkens skatte mellem dem. Det blev kejser Valerian for meget og Laurentius led martyrdøden ved først at blive pisket og derefter stegt på en rist.

Hans festdag er den 10. august.

Sankt Laurentii Kirke i Kerteminde er til minde om Skt. Laurentius. Også flere andre steder i Danmark er der kalkmalerier mv. om martyren Laurentius. Lunds domkirke i Sverige er også dedikeret til San Lorenzo.

Honoriusbasilicaen er den første del

Basilicaen

Udefra ses de seks søjler ved forhallen fra 1220. Klokketårnet på otte etager er fra 1100-tallet.

I kirken findes en smuk bispetrone, der kun benyttes af paven. Den stammer fra det 13. århundrede.

San Lorenzos jordiske rester ligger efter signende under højaltret.

Kirken er egentlig en sammenbygning af to kirker. Konstantins kirke blev fuldstændig ombygget af Pave Pelagius i det 6. århundrede. I det 5. århundrede var her også en Mariakirke, der stødte op til den oprindelige kirke.

I det 13. århundrede lod Pave Honorius III muren mellem de to kirker bryde ned. Triumfbuen inde i kirken markerer grænsen mellem de 2. Det er den nyeste del, man træder ind i fra hovedindgangen.

Pelagiusbasilicaen er den anden del

Ødelagt under 2. verdenskrig

Forhallen og kirkens facade blev næsten helt ødelagt i 1943 under 2. verdenskrig. Genopbygningen skete i anden halvdel af 1940’erne.

Alcide de Gasperi

Alcide de Gasperi ligger begravet i kirken. Han grundlagde De Kristelige Demokrater i Italien og stod i spidsen for otte koalitionsregeringer fra 1945 til 1953. Han anses som en af bagmændene for den italienske republik samt for grundlæggelsen af Den Europæiske Union.

Gravmonumentet findes i søjlehallens venstre side og er skabt af Giacomo Manzu.

Udover Gasperi ligger også 5 paver begravet i basilicaen.

KIRKESAFAFI i ROM: Se miniguides til en lang række kirker i Rom

Her finder du kirken

Du finder San Lorenzo fuori le Mura i Roms San Lorenzo-kvarter, på Piazzale San Lorenzo 3.  Det er øst for hovedbanegården Termini. Tæt ved Roms Universitet uden for det typiske turistområde i den evige stad. Sporvogn 3 og 19.

Cimitero di Campo Verano

Lige ved basilicaen finder du den enorme romerske kirkegård Verano, der fortsat er i brug. Det er den vigtigste kirkegård i den italienske hovedstad. Den åbnede i 1812 og fylder et areal på 83 hektar.

Hvor skal du bo i Rom ?

Jeg har lavet en affialiate-aftale med Booking.com, der gør at jeg får en provision, hvis du foretager et køb hos Booking.com via linket her. Denne indtægt er med til at dække mine udgifter til bloggen samt for fortsat, at give dig den bedste service i form af gode råd til din rejse. Din rejse bliver ikke dyrere, hvis du køber via linket

Følg med på bloggen – få mit nyhredsbrev

50 unikke oplevelser i Rom – køb min e-bog her

Print Friendly, PDF & Email