Det er en imponerende oplevelse der venter, hvis du vælger at besøge San Paolo fuori le Mura, Paulus-kirken uden for murene. Kirken er Roms næststørste kirke samt en af byens 7 pilgrimskirker. Den er dedikeret til apostlen Paulus.

Hvor Peter var kirkens første leder, var Paulus kristendommens første missionær.

Paulus hed oprindelig Saul, en ivrig modstander af de kristne indtil han blev omvendt, da han mødte Jesus i et syn. Han blev arresteret af romerne i Jerusalem efter uroligheder i år 55 og herefter sendt til Rom som fange. Man mener, at han blev henrettet under Neros kristenforfølgelser i år 64-67.

I 2006 meldte arkæologer fra Vatikanet, at man havde fundet Paulus´ grav i Basilica San Paolo fuori le Mura, der samtidig er en af Roms 4 pavebasilicaer.

Historien

Oprindeligt stod der her en lille kirke, der stod færdig i 324 på Konstantins tid over apostlen Paulus’ grav. Sidenhen blev den mere og mere populær og blev i det 4. århundrede erstattet med en 5-skibet basilica.

Indtil bygningen af Peterskirken, var kirken den største kristne kirke i verden.

I det 13. århundrede stod den smukke klostergård færdig. Den eksisterer stadig.

Benediktinermunkene har vogtet Paulus’ grav siden 8. århundrede og det gør de stadig.

Kirken udbrændte nærmest natten mellem den 15. og 16. juli 1823. Genopbygningen startede i 1826 og var færdig i 1854 hvor pave Pius IX kunne indvie kirken.

Kirken

Kirkens facade er yderst smuk. Øverst ses Kristus med apostlene Peter og Paulus på sin side. Nederst er den udsmykket med mosaikker fra bibelens gamle testamente.

Kirken har også sin Porta Santa, den hellige dør, der kun er åben i Jubelåret.

Den flotte atriumgård der er omringet af overdækkede søjlehaller foran kirkens facade med en statue af Paulus er opført 1892-1928 af Guglielmo Calderini. Manden bag statuen er Giuseppe Obici.

Kirken er berømt for sine flotte mosaikmedaljoner inde i kirkerummet af samtlige paver fra Peter til Frans.

Baldakinen over altret og apostlen Paulus’grav er skabt af Arnolfo di Cambio. Som udgangspunkt er det kun paven der celebrerer messe herfra.

I tilknytning til kirken ligger en smuk korsgang med dekorerede dobbeltsøjler. Den blev bygget af Vassaletti mellem 1205 og 1241. I gangen er der bla. udstillet fragmenter fra den ødelagte basilica.

KIRKESAFARI: Se mine guides til en lang række andre kirker i Rom

Få mit nyhedsbrev – følg med på bloggen

50 unikke oplevelser i Rom – køb min e-bog >>

Print Friendly, PDF & Email