Det er en imponerende oplevelse der venter, hvis du vælger at besøge San Paolo fuori le Mura, Paulus-kirken uden for murene. Kirken er Roms næststørste kirke samt en af byens 7 pilgrimskirker. Den er dedikeret til apostlen Paulus.

Paulus hed oprindelig Saul, en ivrig modstander af de kristne indtil han blev omvendt, da han mødte Jesus i et syn. Han blev arresteret af romerne i Jerusalem efter uroligheder i år 55 og herefter sendt til Rom som fange. Man mener, at han blev henrettet i år 64-67.

I 2006 meldte arkæologer fra Vatikanet, at man havde fundet Paulus´ grav i Basilica San Paolo fuori le Mura, der samtidig er en af Roms 4 pavebasilicaer.

Historien

Oprindeligt stod der her en lille kirke, der stod færdig i 324 på Konstantins tid over apostlen Paulus’ grav. Sidenhen blev den i det 4. århundrede erstattet med en 5-skibet basilica.

Indtil bygningen af Peterskirken, var kirken den største kristne kirke i verden.

I det 13. århundrede stod den smukke klostergård færdig. Den eksisterer stadig.

Benediktinermunkene har vogtet Paulus’ grav siden 8. århundrede og det gør de stadig.

Kirken udbrændte nærmest natten mellem den 15. og 16. juli 1823. Genopbygningen startede i 1826 og var færdig i 1854 hvor pave Pius IX kunne indvie kirken.

 

 

Kirken

Kirkens facade er yderst smuk. Øverst ses Kristus med apostlene Peter og Paulus på sin side.

Kirken har også sin Porta Santa, den hellige dør, der kun er åben i Jubelåret.

Den flotte atriumgård der er omringet af overdækkede søjlehaller foran kirkens facade med en statue af Paulus er opført 1892-1928 af Guglielmo Calderini. Manden bag statuen er Giuseppe Obici.

Kirken er berømt for sine flotte mosaikmedaljoner inde i kirkerummet af samtlige paver fra Peter til Frans.

Baldakinen over altret og apostlen Paulus’grav er skabt af Arnolfo di Cambio. Som udgangspunkt er det kun paven der celebrerer messe herfra.

I tilknytning til kirken ligger en smuk korsgang med dekorerede dobbeltsøjler. Den blev bygget af Vassaletti mellem 1205 og 1241. I gangen er der bla. udstillet fragmenter fra den ødelagte basilica.

 

KIRKESAFARI: Se mine guides til en lang række andre kirker i Rom

Har du oplevet Rom med en åben bus ?

Det er en nem og afslappende måde at se Roms seværdigheder – mens du hviler de trætte ben. Der er flere af den slags busselskaber i Rom.

Her vil jeg anbefale BigBus Rome, der tilbyder 10% rabat, hvis du køber billetten online. Her kan du hoppe af og på bussen, så længe billetten gælder. Hvis du køber billetten via linket til BigBus Rome sparer du 10 % – samtidig giver dit køb en lille provision til driften af denne blog. Din billet bliver ikke dyrere (REKLAMELINK).

 

Print Friendly, PDF & Email