Jubelåret 2025 – alt du skal vide
Paven indvier Jubelåret i den katolske kirke den 24. december 2024 kl. 19.00 i Peterskirken i Vatikanstaten i Rom. Det sker ved, at han åbner den hellige dør, Porta Santa, der kun er åben i jubelårene. Efterfølgende fejres den traditionelle julemesse i Peterskirken.
Jubelåret slutter den 6. januar 2026, Hellig Tre Kongers dag, dagen hvor italienerne fejrer La Befana. Dermed strækker jubilæet sig ind over 3 år.
Som almindelig turist i Rom betyder det, at der vil være ekstra mange turister, pilgrimme fra hele verden i Rom dette år. Der forventes mere end 35 millioner gæster i løbet af året.
Skal vi blive hjemme i 2025 ?
Jeg besøgte Rom under det ekstraordinære jubelår i 2015-2016. Selvfølgelig kunne jeg godt mærke, at der nogle steder var flere mennesker end ellers. Jeg vil dog personligt ikke fravælge et besøg i Den Evige Stad et helt år på grund af jubilæet. Skal jeg så også vælge at blive hjemme i efteråret 2024, hvor der er gang i utrolig mange projekter på bygninger, pladser og veje. Undgå dog højtiderne og måske dagene omkring.
Der er selvfølgelig flere overvejelser. Naturligvis vil der være ekstra med mennesker ved byens største seværdigheder. Har du besøgt Rom 10 gange eller mere, er det måske ikke der, du bruger tiden mest – måske du tager på ture ud af byen til de spændende områder der. Så det kommer meget an på hvem du er, og hvad du ønsker at bruge tiden på i Rom.
Vatikanets officielle hjemmeside for jubilæet: Jubilæum2025
Rom forbereder sig til jubilæet
I Rom bliver jubilæet virkelig brugt som en anledning til at rette op og forbedre både bygninger og infrastrukturen. Jeg læste et sted, at der bruges op på 30 milliarder danske kroner på forbedringer. Det vil du naturligvis opleve, hvis du besøger byen op til jubilæet.
Jubelåret – hvad er det?
Det var pave Bonifatius VIII der markerede det første jubelår i 1300. Det blev besluttet at fejre hvert 100. år. Allerede i 1343 besluttede Pave Clemens VI at ændre det til hvert 50. år. I 1470 blev til så ændre til hvert 25. år som vi kender det i dag – det skete under Pave Paul II.
Paven kan udråbe et ekstraordinært jubelår – det skete sidst i 2015 – 2016, hvor han proklamerede barmhjertighedsåret.
Jubelåret 2025 er det 31. jubelår siden 1430.
Læs min guide – alt det vigtigste om Vatikanet og Peterskirken
GetYourGuide har et stort udvalg af oplevelser i Vatikanet og Vatikanmuseerne
Hvis du køber en oplevelse via linket herunder, modtager jeg en mindre provision. Dit køb bliver ikke dyrere – du får bare ekstra god oplevelse ud af din tur til Rom.
Porta Santa – den hellige dør åbnes
Den hellige dør i Peterskirken er kun åben i jubelåret. Ellers er den muret til og nøglen, der skal åbne døren er ligeledes muret inde. Paven skubber symbolsk døre op ved en ceremoni i forbindelse med åbningen af jubelåret. Fra dette øjeblik er døren åben for alle. Denne tradition går tilbage til 1500.
Fire kirker, de pavelige basilicaer, i Rom har en hellig dør. Udover Peterskirken, er det San Giovanni in Laterano, Santa Maria Maggiore og San Paolo fuori le Mura.
Paven åbner en hellig dør i Roms Rebibbia-fængsel den 26. december. Dernæst åbnes den hellige dør i San Giovanni in Laterano den 29. december.
Peterskirken hellige dør strammer fra jubilæet i 1950. Her blev der afholdt en konkurrence om udformningen af døren. Den blev vundet af billedhuggeren Vico Consorti, som færdiggjorde værket på 11 måneder, så det var klar til indvielse juleaftensdag 1949.
Døren fortæller menneskehedens historie i 16 paneler fra “synden og uddrivelsen fra det jordiske paradis”, til den opstandne Kristi tilsynekomst for Thomas og til de forsamlede apostle. Billedet af Kristus som frelsens dør er vist på det sidste panel.
Symbolikken med den hellige dør refererer til Johannes Evangeliet i Bibelen, kapitel 10 “Jeg er døren – hvis nogen går ind gennem mig skal han blive frelst….
Pavens hær – læs om Schweizergarden her
Hvad foregår der?
Gør som en pilgrim. Pilgrimsturen rundt til “de 7 kirker” i Rom blev udtænkt af St. Philip Neri tilbage i 6. århundrede. Det er en af de ældste romerske traditioner. Det involverer en gåtur på omkring 25 km., som snor sig gennem hele byen, når ud til det romerske landskab, katakomberne og med stop ved nogle af Roms storslåede basilikaer.
De 7 pilgrimskirker i Rom – se min guide her
Jubilæumslogoet
Logoet øverst i dette blogindlæg viser fire figurer i fire forskellige farver – blå, grøn, gul og råd. De repræsenterer hele menneskeheden, der kommer fra jordens fire hjørner. De omfavner hinanden for at vise den solidaritet og det broderskab, som bør forene alle folk. Den røde figuren forrest holder fast i korset.
Logoet er ikke kun symbol på troen, men også på håbet, som aldrig kan opgives, fordi vi altid har brug for håb, især i vore øjeblikke med størst nød.
Bemærk de barske bølger under figurerne, der symboliserer det faktum, at livets pilgrimsfærd ikke altid går gnidningsfrit i stille vand. Ofte kræver omstændighederne i det daglige liv og begivenheder i verden en større opfordring til håb.
Derfor skal vi være særligt opmærksomme på den nederste del af korset, som er blevet forlænget og forvandlet til form som et anker, der slippes ned i bølgerne. Ankeret er velkendt som et symbol på håb.
I bunden af logoet er mottoet for jubelåret 2025: “Pilgrimme med håb”, repræsenteret med grønne bogstaver.
Til tops i Peterskirken – læs min guide til Peterskirkens cupola
Læs om oplevelser, guidede ture i Peterskirken og Vatikanmuseerne:
Jubilæer siden 1900
Hvert 25. år er der Jubelår i den katolske kirke. Tre gange siden 1900 har der været et ekstraordinært Jubilæum, bestemt af den siddende pave. Herunder kan du se oversigten siden 1900 og hvem der var pave.
- 2015 Pave Frans (ekstraordinært jubilæum)
- 2000 Pave Johannes Paul II
- 1983 Pave Johannes Paul II
- 1975 Pave Paul VI
- 1950 Pave Pius XII
- 1933 Pave Pius XI
- 1925 Pave Pius XI
- 1900 Pave Leo XIII
Har du besøgt den tyske kirkegård i Vatikanet? – læs min guide her
Pilgrimscenter – Info Point
I Via della Conciliazione 7 er der oprettet et informationscenter. Her kan pilgrimme og turister få mere information om jubelåret, der starter den 24. december 2024. Centret har åben tirsdag til søndag fra 10 – 17.
Via delle Conciliazione (forsoningsgaden) er den brede allé der fører frem til mod Peterspladsen foran Peterskirken. Her vil det som dansker være oplagt med et besøg i kirken Santa Maria in Traspontina. Her findes et kapel til ære for Knud den Hellige. Herudover har Kong Christian X besøgt kirken – klik på linket og læs mere om kirken.
Endnu mere Rom – få mit nyhedsbrev her >>
E-bøger med ekstra oplevelser til din ferie i Rom
Kender du historien fra Via Rasella ? Hvad med en tur i Akvæduktparken ? Kender du madmekkaet Eataly ? Det er den slags oplevelser, jeg har fokus på i min bog med 50 unikke oplevelser i Rom.
“Oplev 29 kirker i Rom” og “50 unikke oplevelser i Rom”. 95 kr. pr. stk. Begge e-bøger er over 100 A4-sider.
Jeg har skrevet begge e-bøger på baggrund af mine mange oplevelser i Rom, gennem mange år. Læs mere om e-bøgerne herunder. Så snart du har betalt, har du adgang til e-bøgerne.
Hvor skal du bo i Rom?
Herunder kan du let søge hos Booking. Du finder alle former for overnatning her. Hvis du booker via mit link herunder, modtager jeg en mindre provision. Den bruger jeg til at holde bloggen ajour og hjælpe dig bedst muligt som læser her på bloggen.
Er du i tvivl om, hvor du skal bo ? Læs min guide her – få overblik over, hvad du skal tage med i din beslutning.