| |

Milite Ignoto – Italiens ukendte soldat

Hvis du har været i Rom, har du helt sikkert været på Piazza Venezia og betragtet det enorme Emanuele-monument, som du kan se på billedet herover.

Under statuen af Vittorio Emanuele ligger “Milite Ignoto”, Italiens ukendte soldat. Graven er bevogtet af to soldater og hvert år den 4. november placerer den italienske præsident en krans her til minde. I dette blogindlæg kan du læse historien om den ukendte soldat.

OP I HØJDERNE: SÅDAN OPLEVER DU OPSIGTEN FRA TOPPEN AF EMANUELE-MONUMENTET

Efter første verdenskrig besluttede mange nationer, at de ville begrave en død, omkommet soldat som symbol for alle, der faldt på slagmarkerne.

Tre år efter krigens afslutning i 1921 blev det vedtaget i det italienske parlament, at man ville hædre en ukendt italiensk soldat. Til denne opgave blev nedsat en særlig kommission til at udvælge elleve faldne soldater fra forskellige områder.

Den ukendte soldats grav i Rom
Den ukendte soldats grav i Rom

11 uidentificerede døde soldaters lig blev udvalgt fra forskellige områder ved fronten. Deres kister, der var identiske i form og størrelse, blev herefter transporteret til kirken “Basilica di Aquileia”, syd for Udine i det nord-østlige hjørne af støvlelandet, tæt ved Adriaterhavet.

Den 28. oktober 1921 kl. 11 var alle kister linet op i præstegården. Her var repræsentanter fra det politiske Italien, ofrenes familier og ikke mindst mødre og enker til faldne soldater under første verdenskrig.

Maria Bergamas

Det blev Maria Bergamas fra Gradisca d’Isonzo’s opgave at vælge hvilken kiste, der skulle fragtes til Rom. I 1914 deserterede hendes søn Antonio fra den Østrigsk-ungarske hær og gik over til den italienske. Han meldte sig under falsk navn og kom til fronten i 1915. Han faldt den 18. juni 1916 og blev dekoreret med en sølvmedalje for militær tapperhed. Han blev begravet på en kirkegård, som senere blev bombet, hvilket gjorde det umuligt at identificere de døde.

Il Milite Ignoto
Il Milite Ignoto

Den valgte kiste blev anbragt i en særlig kasse sendt af Krigsministeriet. Det var en egetræskiste med metaldekorationer i smedejern, smedet af skyttegravsskjolde og understøttet af håndgranater af  SIPE-typen . På låget var fastgjort en hjelm, en riffel og et trefarvet flag. De andre ti lig forblev i Aquileia for at blive højtideligt begravet den 4. november på basilikaens kirkegård.

29. oktober blev kisten bragt på et specialtog fra stationen i Aquileia. Næsten morgen blev det fragtet til Rom. Toget kørte langsomt gennem Italien, over fire dage, så masser af mennesker på hver station undervejs kunne ære den uidentificerede soldat.

Den 4. november 1921 – treårsdagen for krigens afslutning nåede en procession med kisten til Emanuele-monumentet på Piazza Venezia. Tusindvis af italienere mødte op for at vise deres respekt. Herudover deltog Kong Vittorio Emanuele III samt repræsentanter fra de italienske myndigheder.

Få meget mere Rom og Italien – få mit nyhedsbrev

Tips til din ferie i Rom – køb mine e-bøger her

Print Friendly, PDF & Email

Similar Posts

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.