Alle veje fører til Rom

 

Vi kender alle udtrykket “Alle veje fører til Rom” – på Italiensk ” Tutte le strade portano a Roma” I dette blogindlæg ser jeg nærmere på udtrykket.

En tysk forskergruppe (Moovel Lab) i Stuttgart har regnet på, om der i virkeligheden er hold i udtrykket. Noget er der om det – ihvertfald viser deres beregninger, at der er hele 486.713 veje, der fører til den Italienske hovedstad fra forskellige destinationer i Europa.

Grundlæggende fortæller udtrykket, at der er flere veje, man kan bruge for at nå til Rom.

Udtrykket stammer oprindeligt fra tiden, hvor Rom var hovedstad i imperiet Romerriget. Det strakte sig over et stort område i Europa, Nordafrika og Mellemøsten. Herfra ønskede man naturligvis at skabe mange veje til rigets hovedstad.

Det var også fra den tid, Rom kaldtes det latinske Caput Mundi – verdens hovedstad.

De 8 hovedveje

Vejsystemet fra dengang er i høj grad det system af vejnet som fortsat anvendes i dag. Omkring den italienske hovedstad taler man om 8 stats/hovedveje:

Når du kigger på et kort, er vejene nævnt som SS (Strada Statale) og derefter vejens nummer.

Via Aurelia (1) SS1. Vejen fører nordpå mod Frankring langs det Tyrrhenske  og Ligurske Hav. Vejen er 697 kilometer.

Via Cassia (2), SS2. Vejen forbinder Rom via Lucca med Firenze i Toscana mod nord. Vejen er 282 kilometer.

Via Flaminia (3),  SS3. Vejen går i nordgående retning med endestation i Fano i regionen Marche. Vejen er 289 kilometer.

PÅ ROADTRIP I ITALIEN: Læs om en tur i det centrale Italien


Via Salaria
(4), SS4. Vejen går i nord/vestlig retning med endestation ved San Benedetto del Tronto i Marche, helt ud til Adriaterhavet. Vejen er 225 kilometer.

Via Tiburtina Valeria (5), SS5. Vejen går via Tivoli til Pescara i regionen Abruzzo. Vejen er 210 kilometer.

Via Casilina (6), SS6. Vejen går i sydlig retning mod Napoli og regionen Campania. Den er 210 kilometer.

Via Appia (7), SS7. Vejen ender i Brindisi i regionen Puglia. Den daværende Via Appia Antica var en vigtig handelsvej mellem Rom og Adriaterhavet under Romerriget. En del af den antikke vej findes fortsat, også i Rom. Vejen er 585 kilometer.

Via Ostiense (8), SS8. Vejen forbinder Rom med Ostia, der ligger ud til det Tyrrhenske Hav vest for Rom. Det er den korteste af de 8 veje med sine 24 kilometer. Det er den korteste vej til stranden, hvis du har lyst til det, under dit ophold i Rom.

Læs også disse spændende artikler:

MYTEN OM ROMS GRUNDLÆGGELSE: Legenden om Remus og Romulus
MERE OM ROMS BYPLANLÆGNING: De syv høje
HAR DU LAGT MÆRKE TIL DETTE ? Læs om S.P.Q.R

Har du booket din ferie i Rom eller Italien ?

Booking.com tilbyder et stort udvalg af hoteller i Rom og over hele Italien. Jeg benytter som regel denne side, når jeg skal på ferie. Der et et godt overblik på siden og synes den giver mig tryghed omkring min reservation.

Hvis du booker din ferie hos Booking.com via et af disse links, får jeg en lille provision. Denne provision giver mig mulighed for at drive denne blog og give dig tips og ideer til din ferie i støvlelandet.

Print Friendly, PDF & Email

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.