| | | | |

Ny podcast om Rom og Italien

Indrømmet. Jeg var solgt fra starten, da jeg første gang hørte kendingsmelodien til William Schous nye podcast med titlen “Colosseum”. Introen herunder gjorde bare, at jeg var helt klar til at høre mere.

Colosseum er en podcast om Italien på godt og ondt. En arena, hvor vi vender alt fra politik til pasta, mode til Machiavelli, og ikke mindst prøver at blive lidt klogere på, hvorfor den vidunderlige rodebutik støvlelandet er – lige siden Romerrigets storhedstid har draget folk og fæ. Hvad er det med landet, der gør det så svært at regere og endnu sværere at modstå?

Værten William Schou har naturligvis Italien som favoritland og kalder produktet en kærlighedspodcast til støvlelandet. Som 4-årig flyttede han til Rom med sine forældre. Indtil han blev 12 år boede familien mellem Danmark og Italien. William har dermed været en del af det italienske skolesystem. Han har også arbejdet i Italien. Endvidere har han læst italiensk på Københavns Universitet samt på universitetet i Bologna.

Der ligger allerede seks afsnit af podcasten tilgængelig – med følgende titler:

  • Rom brænder
  • Italien og Corona-krisen
  • Italien efter Corona
  • Velfærdsmafia i en krisetid
  • Filmmesteren Fellini
  • Hvad skal vi med litteratur?

Jeg har stillet William Schou 3 uddybende spørgsmål som du får svar på lige her:

Navnet på podcasten – hvorfor lige Colosseum ?

Jeg valgte at podcasten skulle hedde Colosseum, fordi jeg gerne ville have et navn, der placerede folk midt i Italien med det samme. Derudover er min drøm med podcasten, at den i lighed med Colosseum, kan blive en arena, der indeholder alt fra kunst til mad, politik, sport, histore, økonomi og alt der i mellem.

Romerrigets Colosseum var et sted, hvor alt fra den fattigste slave til den mest ophøjede kejser kunne mødes – hvis min podcast kan favne lige så bredt, så har det været en succes og jeg vil føle, at jeg har bygget det rigtigt op.

Hvad er dit favoritsted i Rom ?

Det er et helt urimeligt spørgsmål. For mig er Rom en by fyldt med favoritsteder. Men der er to steder som popper op helt automatisk. Det ene er Laghettoen i Villa Borghese, der kan man leje en robåd og sejle rundt og føle sig som en ægte aristokrat fra en svunden tid – min forældre tog mig altid derhen som lille og jeg lærte at ro på den lille sø. I dag tager jeg mine egne børn med og fortsætter den skønne tradition.

Mit andet sted er Bar San Calisto i Trastevere. Der er jeg også kommet så længe som jeg kan huske og jeg er på fornavn med steders ejer og hjerte, Marcellino. Jeg har en evig stjerne i hans bog, fordi jeg tilbage i halvfemserne spillede fodbold i Testaccio med han søn. Stedet er et miskmask af bumser, ludere og lommetyve, kunstnere, unge mennesker og gamle storrygende nonna’ere – og så er det det eneste sted i Rom hvor man både kan være Roma fan og Lazio fan, da den anden ejer, Fabrizio er inkarneret Laziale, men derudover en gennemført venlig mand. Det er en bar man kan komme forbi tre-fire gange på en dag og føle at den lige havde det man trængte til, hver gang.

Hvad foretrækker du på en italiensk restaurant ?

Her kan man virkelig komme i problemer, men for mig er det Vitello Tonnato, historierne om denne finurlige ret med både kød og fisk er mange – men den version jeg hælder til er, at partisanerne under Anden verdenskrig gemte sig i de piemontesiske bjerge, og der havde de ikke andet end kalve, der græssede og konserveres tun på dåse og lidt kapers, og vupti! – jeg kan så forstå på nogle, at retten går helt tilbage til 1700-tallet og måske er fransk, men der er lidt mere swung i min version, så den holder jeg mig til.

Jeg håber at denne appetizer har givet dig lyst til at lytte til William Schous podcast, som du kan lytte til, der hvor du lytter til podcast. Søg på Colosseum.

Ikke mindst i sådan en coronatid hvor os fans af støvlelandet hungrer efter at hoppe på det første fly sydpå, er denne podcast et godt skud vitaminer, ikke mindst fordi den også kommer bag om den facade vi mest kender som turister.

God lyttelyst !

Har du læst ?

Bag om Rom – læs min anmeldelse af bogen “ROMA” af Simen Ekern

Følg med på bloggen – få mit nyhedsbrev

Similar Posts

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.