| | | |

Panettone – den berømte italienske julekage

Panettone. Den italienske julekage har en lang og traditionsrig historie, der rækker flere århundrede tilbage i tiden. Historien er dybt forankret i den italienske kultur og juletraditioner.

I starten af december var jeg forbi Il Café på Åboulevarden i Aarhus for at købe årets julekage. Butiksejer Pippo har den i flere varianter. I år købte jeg den med chokolade og må sige, at den var et hit til julefrokosten i familien. Kig gerne forbi hos Pippo og se de forskellige varianter.

Smagsoplevelsen gav mig lyst til at dykke ned i historien om den legendariske italienske julekage. Så læs med her hvis du er lige så nysgerrig som mig.

Det skulle være rimelig sikkert, at Panettone har sin oprindelse i Milano. Derfra er der flere varianter af historien.

Her kan du læse 3 af dem.

Juletraditioner samt julemesse fra Peterskirken i Rom juleaften

Køkkendrengen Toni fra Milano

Første variant stammer fra 1495 – det er den, man regner som den mest sandfærdige. Sforza-familien herskede over Milano i omkring 100 år. Juleaften var hoffet samlet om det store julebord. Køkkenet summer af travlhed med at tilberede de mange retter.

Køkkenchefen beder den unge køkkendreng, Toni, om at tilberede desserten. Toni falder dog i søvn og får ikke lavet desserten. Han er naturligvis bange for køkkenchefens reaktion. Heldet vil at Toni havde forberedt en dessert til sig selv og hans venner. En brøddej tilsat æg, smør, kandiseret frugt og rosiner.

Køkkenchefen blev overbevist og hoffet fik Tonis kage til dessert. Hoffet kunne lide kagen, der fik tilnavnet “el pan de Toni”, milanesisk dialekt til ære for dens skaber. Som årene gik og opskriften spredte sig ud over hele Italien ændrede navnet sig til “pan de Toni” som blev til Panettone.

Smagsfuld italiensk citrontærte – se opskriften her

Ughetto fik bagerens datter

Den anden legende eller variant handler om Ughetto der var blevet ansat i bagerbutikken efter have forelsket sig i bagerens datter. For at berige salget i bagerforretningen berigede han brødet med smør, æg, sukker og kandiseret citron. Det blev en kæmpe succes. Naturligvis blev de to gift og levede lykkeligt til deres dages ende.

Nonnen Ughetta

Den tredje historie er knyttet nonnen Ughetta. For at muntre sine søstres jul op, besluttede hun at tilføje sukker, æg, smør og kandiseret citron til brøddejen. Navnet på de to karakterer i de sidste to legender er ikke en tilfældighed, faktisk betyder “ughet” på milanesisk rosiner.

Den historiske oprindelse

Hvis vi ser bort fra legenderne, findes de første skriftlige vidnesbyrd om Panettone i 1606, hvor den første milanesisk-italienske ordbog bruger udtrykket “Panaton”. Panettone forklares som et stort brød, der brydes og deles.

Uanset om Panettone er opfundet af Toni, Ughetto eller Ughetta er det ikke til at tage fejl af udviklingen. Italienerne er ikke på vej til at opgive det store brød. En Doxa-undersøgelse fortæller, at 60% køber mere end et brød. De fleste foretrækker fortsat den klassiske version med kandiserede frugter, der ikke må mangle på julebordet. Der er efterhånden flere versioner. 35% siger, at det er den perfekte gave at tage med til familie og venner.

Kilde: Gamberorosso.it

Italiensk mad – se alle mine opskrifter her

Hvor finder jeg Panettone i Danmark ?

Den italienske julekage kan købes i Danmark i de mange italienske butikker der findes, primært i de større byer.

I år købte jeg for andet år i træk min Panettone hos Pippo i Il Caffé, Åboulevarden 84. Her har Pippo en virkelig hyggelig café samt en butik med skønne italienske varer. Herunder kan du se den variant som jeg købte i år – Panettone med chokolade – og smagen er rigtig god.

Endnu mere italiensk mad – følg med på bloggen

Similar Posts

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.