| | | |

Italien har fået ny præsident

Lørdag fik den Italienske republik ny præsident. Hans navn er Sergio Mattarella. Den 73-årige politiker bliver den første sicilianer til at bestride embedet. Han efterfølger Giorgio Napolitano, som trak sig tidligere i denne måned.

Mattarella fik 665 stemmer i den 4. afstemningsrunde, hvilket var mere end 2/3 del af de afgivne stemmer og dermed nok til at vinde afstemningen. Matterella blev bragt i spil til posten af nuværende ministerpræsident Matteo Renzi. Så også en tiltrængt sejr for ham.

Italiens nye præsident har en interessant historie bag sig. Den 6. januar 1980 dræbte mafia-gruppen Cosa Nostra hans storebror Piersanti, der var politisk aktiv på Sicilien. Den begivenhed var med til at skubbe ham i den politiske retning. Hans mærkesager har været kampen mod korruption og og kriminalitet.

LÆS OGSÅ: Napolitano trækker sig

Mattarella beskrives som meget seriøs, troværdig og en lidt kedelig type. Han er ikke meget kendt i medierne, og har ikke ført sig frem i klassiske Italienske TV-shows.

I 1990 trak han sig som undervisningsminister sammen med andre ministre i protest mod en ændret lovgivning på TV-området, som var med til at give endnu større rum for Silvio Berlusconis TV-imperium. Der var ingen stemmer fra Berlusconi-fløjen i forbindelse med afstemningen lørdag.

Mattarella blev født i Palermo på Sicilien den 23. juli 1941. Er enkemand efter hans kone døde i 2012. 3 børn.

Han er uddannet jurist og senere professor ved universitetet i Palermo. Medlem af parlamentet i 25 år. Har haft poster som Forsvarsminister 1999-2001, vicepremierminister 1998-1999 og undervisningsminister 1989-1990.

Siden 2011 har han fungeret som dommer ved forfatningsdomstolen, som ligger i bygningen til højre for Quirinale-paladset på billedet herover, så det er ikke langt den nye præsident skal flytte 🙂

Tirsdag tages han i ed som Italiens 12. minister i Palazzo Montecitorio. Et embede han bestrider de næste 7 år.

Print Friendly, PDF & Email

Similar Posts

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.