|

Italien fejrer 160 års fødselsdag

(Foto herover: Italiens landsfader Vittorio Emanuele II grav i Pantheon i Rom)

17. marts 1861 er en historisk dag i støvlandet. Det er nemlig dagen for samlingen af Italien.

17. marts 2021 er også en historisk dag, da Italien jo er ramt af coronavirus, hvorfor alle festligheder naturligvis er aflyst. Det samme var tilfældet i 2020.

Torino blev italiens første hovedstad. Siden fik Firenze titlen i 1865. Efter pavestatens og Roms overgivelse til det nye Italien i 1870, blev Rom hovedstad fra den 20. september 1870.

I Rom fejres dagen almindeligvis med fly på himlen udspyende farverne i det italienske flag, rød, hvid og grøn. Desuden er en af traditionerne, at den italienske præsident Sergio Mattarella og den siddende ministerpræsident lægger en krans på den ukendte soldats grav på Vittorio Emanuele monumentet på Piazza Venezia.

Efter samlingen blev Italien kongerige under Vittorio Emanuele II, hvilket altså er 160 år siden den 17. marts. Vittorio var i forvejen konge i Kongedømmet Sardinien. Han forblev konge for det samlede Italien indtil sin død den 9. januar 1878.

Perioden frem til samlingen benævnes ofte “risorgimento”. Ordet betyder egentlig opblomstring, genopstandelse. Perioden siges at være fra omkring 1815 og indtil den endelige samling med Rom den 20. september 1871. Vigtige personer i perioden er Giuseppe Mazzini, Giuseppe Garibaldi, Camillo Benso Cavour og Vittorio Emanule II.

Den 23. marts 1861 blev Camillo Benso Cavour den første statsminister i det samlede Italien. Hans periode blev dog meget kort, da han døde den 6. juni 1861. Da Cavour huskes som en af de vigtige personer bag tanken om et forenet Italien, er hans navn naturligt ofte brugt på pladser og gader – i Rom finder du fx. Piazza Cavour, hvor du også kan se en statue af ham.

Giuseppe Mazzini (1805-1872) var politiker, filosof og manden bag organisationen “La Giovine Italia”, som arbejdede for en samling af Italien. Den blev stiftet i 1831.

Giuseppe Maria Garibaldi (1807-1882) var nationalist og nævnes ofte som frontfiguren i italiens samling. I Rom finder du en statue af Garibaldi til hest på Piazzale Giuseppe Garibaldi på Gianicolo-højen.

Kongeriget i det forende Italien varede indtil 1946, hvor Italien efter en folkeafstemning blev republik, som landet er den dag i dag.

Følg med på bloggen – få mit nyhedsbrev

Print Friendly, PDF & Email

Similar Posts

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.