Aldo Moro italiensk politiker og premierminister
| |

Aldo Moro – 55 dramatiske dage i Rom i 1978

Den 15. marts 1978 blev Aldo Moro bortført af De Røde Brigader i Via Mario Fani. 55 dage senere – den 9. maj 1978 blev den kristendemokratiske leder fundet dræbt og efterladt i bagagerummet på en Renault i Via Michelangelo Caetani.

Kidnapningen

Torsdag morgen den 15. marts 1978 var Aldo Moro på vej til det italienske parlament. I en mørkeblå FIAT 130. En ny regering under Giulio Andreotti skulle godkendes – for første gang med kommunisternes stemmer. Et historisk samarbejde mellem venstre og højre.

Klokken 9.02 i Trionfale-området i det nordvestlige Rom. I krydset hvor Via Mario Fani møder Via Stresi. Moros bil og hans eskorte må bremse op for ikke at køre ind i en hvid stationcar. Bagfra kører en anden Fiat op. Fra siden kommer fire Alitalia-piloter. De er klædt i flyselskabets frakker og pilotkasketter. I hænderne har de maskinpistoler. Tre minutter efter er de væk igen. Aldo Moro var bortført, og de fem vagter, der havde fulgt ham, lå døde tilbage.

Fra og til Roms lufthavne – læs mit blogindlæg om mulighederne her

Tiden i fangenskab

Efterfølgende fandt man ud af, at Aldo Moro blev holdt fanget i en lejlighed 7-8 kilometer uden for Roms centrum i Portuense kvarteret i byens sydlige del. I stueetagen i et lejlighedskompleks i Via Camillo Montalcini 8. Her blev han skjult og holdt fanget i en specialbygget kasse uden vinduer bag en bogreol.

Fra sit fangenskab fik Aldo Moro lov til at skrive breve, der blev leveret til nogle avisredaktioner, der trykte dem. De blev leveret sammen med skrivelser fra De Røde Brigader. Brevene og skrivelserne blev gemt på skjulte steder i byen, hvorefter den valgte redaktion blev kontaktet og fortalt, hvor de kunne finde dem. Han fik også lov til at læse reaktionerne. Han kunne også læse, at politiet ledte i blinde. Han fandt endvidere ud af, at Kristendemokraterne ikke ville forhandle med terroristerne. De anså Moros breve for at være dikteret af De Røde Brigader.

Som tiden gik følte Aldo Moro sig mere og mere alene og forrådt. Han opfattede det som om, at han egne dømte ham til døden.

De Røde Brigader

De Røde Brigader er en af de mest markante grupperinger på den yderste venstrefløj. Den havde rødder i Norditalien. I 1977 kom de til Rom med det formål at ramme staten i dens hjerte.

Via Michelangelo Caetani

Hvis du besøger gaden er der et mindesmærke for den kristendemokratiske leder. Der er desuden en tekst: “Fireoghalvtres dage efter den barbariske kidnapning blev Aldo Moro fundet på dette sted om morgenen den 9. maj 1978 med kroppen gennemhullet af kugler”.

Aldo Moro leder af Kristendemokraterne
Gaden hvor Aldo Moro blev fundet dræbt

Fatal konsekvens for Moro

Det politiske apparat ville ikke underkaste sig og anerkende De Røde Brigader som en politisk aktør. Set fra deres syn var konsekvensen derfor, at Aldo Moro måtte dø.

9. maj blev Moro som nævnt fundet død i en bil i Via Michelangelo Caetani, vest for Piazza Venezia Hvert år på denne dag nedlægges en krans ved mindesmærket. 1970’erne var et sort årti i Italien. Næsten 400 mennesker mistede livet som følge af terrorangreb og attentater.

Piazza Venezia – Roms hjerte – læs mere her

Aldo Moro og De Røde Brigader

Bogen “Roma”

Du kan læse mere om sagen med Aldo Moro i bogen “Roma”, der er oversat til dansk. Bogen kommer også bag om andre historier om Rom. Den har en helt anderledes vinkel på Rom. Den var med til at give mig lysten til at komme forbi og se mindesmærket i gaden, hvor Aldo Moro blev fundet.

Læs min boganmeldelse af “Roma”.

Husket transfer fra lufthavnen? køb online og spar >>

rom fiumicino og ciampino lufthavnstransfer

Tips til andre aktiviteter på din tur til Rom

Viator tilbyder et stort udvalg af aktiviteter på din ferie i Rom. De tilbyder guidede ture til Vatikanmuseerne, Galleria Borghese, sejlture på Tiberen og meget andet.

Klik på linket og se, om du kan finde inspiration hos Viator.  Hvis du køber en aktivitet via mit link, giver dit køb en lille provision til driften af denne blog. Dit køb bliver ikke dyrere.

Følg med på bloggen – få mit nyhedsbrev >>

Få endnu flere oplevelser i Rom – køb mine e-bøger >>

Print Friendly, PDF & Email

Similar Posts

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.