Giro d'Italia 2023 - Italien rundt

Cykelløbet Giro d’Italia 2023 slutter i Rom

For første gang siden 2018 slutter etapeløbet Giro d’Italia i den italienske hovedstad. Efter Tour de France er det verdens største etapeløb. Løbet skydes i gang den 6. maj.

Etapeløbet slutter i Rom den 28. maj 2023. Det kan være relevant for dig at vide, hvis du opholder dig i Rom på denne dag. Det kommer virkelig til at kunne mærkes.

Det er 106. udgave af cykelløbet “Italien Rundt”. Da løbet sidst sluttede i Rom i 2018 endte det med at blive afkortet, da gaderne inde i Rom ganske enkelt var for ringe til at cykle på.

9 ting du ikke vidste om Italiens største cykelløb Giro d’Italia

  • Det er blot femte gang at “giroen” slutter i Rom. Første gang var 1911, 1950, 2009 og så i 2018. Det bliver dog 49. gang at en etape i Giro d’Italia slutter i den italienske hovedstad.
  • Maglia Rosa – den lyserøde førertrøje blev introduceret i 1931 – af Armando Cougnet, sportsjournalist hos La Gazzetta dello Sport. Den første rytter i trøjen var Learco Guerra.
  • Cougnet og to andre journalister, Tullo Morgagni og Eugenio Camillo Costamagna fik idéen til løbet, der fik sin debut i 1909. Da La Gazzetta dello Sport har hovedsæde i Milano slutter løbet som oftest her. Løbets lyserøde farve er ligeledes identisk med avisens farver.
  • Siden 1999 har vinderen modtaget “Trofeo Senza Fine” som synligt bevis på sejren. Trofæet uden ende består af en afrundet kobberstang, bøjet i en spiral, som rejser sig fra bunden i stadig bredere cirkler, hvorpå alle vindernes navne er indgraverede. Trofæet vejer 9,5 kg.
  • 3 ryttere har vundet “giroen” 5 gange. De er Alfredo Binda (1925 – 1933), Fausto Coppi (1940 – 1953) og Eddy Merckx (1968 – 1974).
  • Rekorden for flest etapesejre. Den italienske supersprinter Mario Cipollini vandt 41 sejre. Det var først i 2003 at Cipollini slog Bindas rekord tilbage fra 1930’erne.
  • Alfredo Binda har dog en anden vanvittig rekord. I 1927-udgaven vandt han hele 12 ud af 15 etaper i løbet.
  • Rekord for danske deltagelser i løbet. Lars Bak har rekorden med 10 løb. Ole Ritter deltog ni gange, mens Jesper Worre og Rolf Sørensen deltog otte gange.
  • Ingen danskere har endnu kørt i den lyserøde-førertrøje. To danskere er sluttet i Top-10 gennem tiderne. Ole Ritter gjorde det to gange – i 1973, hvor han blev nummer 7 og i 1970 blev han nummer 9. Jakon Fuglsang sluttede som nummer 6 i 2020, som dermed er den bedste danske placering til dato.

Sidste etape – Roma – EUR – Roma

Giro d’Italia består af 21 etaper fordelt på 3485 kilometer. Sidste etape på 135 kilometer starter EUR-området i Roms sydlige del. Helt præcist bliver sidste etape skudt i gang foran Palazzo della Civiltà Italiana – også kaldet det firkantede Colosseum. Etapen slutter på Via Fori Imperiali inde i det centrale Rom. Vejen forbinder Colosseum og Piazza Venezia. Undervejs kommer rytterne forbi Ara Pacis, Villa Borghese, Castel Sant’Angelo, Piazza Navona, Piazza del Popolo og flere andre steder i Roms historiske centrum.

Det firkantede Colosseum i EUR i Rom
Det firkantede Colosseum – har starter sidste etape i Giroen 2023

Læs meget mere om årets Italien Rundt på den officielle hjemmeside: Giro d’Italia 2023.

Følg med på bloggen – få mit nyhedsbrev her >>

Skal du til Rom i foråret ?

Jeg har besøgt Rom rigtig mange gange. Det er der kommet 2 e-bøger ud af. Heri ønsker jeg at give dig de bedste fif. Det er mit håb, at de må give dig ekstra spændende inspiration til dit besøg. Du kan læse mere om e-bøgerne herunder. Så snart du har handlet i webshoppen, modtager du e-bøgerne i din mailboks.

Print Friendly, PDF & Email

Similar Posts

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.