Piazza della Rotonda er en populær plads i det centrale Rom. Det skyldes i høj grad en af byens vigtigste seværdigheder, monstret Pantheon – en af de absolut ældste og bedst bevarede bygninger i Rom. Og et must at besøge på din tur til den Italienske hovedstad – også set med danske øjne. Gratis entré.

Den enorme bygningsværk
Den enorme bygningsværk

Historien

Den enorme bygning blev grundlagt i år 25- 27 før Kristus af kejser Augustus’ søn Agrippa. Det blev opført som et tempel for alle guder. Hans navn fremgår øverst oppe over søjlerne i indgangsportalen.

I 125 blev Pantheon ombygget til sin nuværende form under kejser Hadrian.

Først i 608 blev Pantheon til en kristen basilica og fik navnet Santa Maria della Rotonda/Santa Maria ad Martyres. Det er den eneste bygning fra det antikke Rom, der stadig er intakt.

Piazza della Rotonda

Der er noget helt specielt ved denne plads fra 1500-tallet, en meget speciel stemning hvor du fra en af pladsens caféer kan sidde og betragte oldtidsbygningen samt fontænen og obelisken foran Pantheon.

Pladsens navn stammer fra Pantheon, hvis navn også er Santa Maria Rotonda.

Midt på pladsen står en gammel egyptisk obelisk fra 1711, placereret her under Pave Clement samt en fontæne hvis navn er Fontana del Pantheon. Den er bygget af Giacomo Della Porta under Pave Gregor i 1575.

Pladsen er et populært sted at sidde og hvile benene på en café. Men også en plads, hvor der ofte er rigtig mange mennesker. Tidligere i historien blev pladsen anvendt til markedsplads.

Fontæne og obelisk med Pantheon i baggrunden
Fontæne og obelisk med Pantheon i baggrunden

Inden for i Pantheon

Indgangsportalen er fantastisk – 16 søjler i granit, der alle er 13 meter høje. De bærer den trekantede portal med indskriften med Agrippa.

Rummet er ganske imponerende og det er yderst interessant at gå en runde i det gamle monument, hvor man på en eller anden måde nemt kommer til at føle sig meget lille. Bygningens højde indvendig svarer til diameteren, helt præcis 43.3 meter.

9 ting du måske ikke vidste om Pantheon

Kig op i loftet og se hullet i midten af kuplen – det er hele 9 meter i diameter. Åbningen er aldrig tildækket. Regnvandet løber væk gennem små huller i marmorgulvet og ud i Tiberen.

Hvælvingen op mod kuplen er støbt i beton, vel at mærke i uforstærket beton, der gør det til den største kuppel, der nogensinde er bygget på den måde. Den anses stadig som et af de arkitektonisk største mesterværker, taget i betragtning af hvor længe siden, den blev bygget.

Den imponerende kuppel
Den imponerende kuppel

Thorvaldsen

Siden Italiens samling i 1870 blev Pantheon gravplads for Italiens konger. Til højre for indgangen hviler Vittorio Emanuele II og i venstre side hans søn Umberto I. Herudover findes også gravmæle for kunstneren Rafael, markeret med Lorenzettos skulptur “Madonna del Sasso”. Den danske kunstner Bertel Thorvaldsen har skabt relieffet på mindestenen over kardinal Consalvis grav (1824).

Gratis adgang

Der er gratis adgang til Pantheon, der er en af de mest besøgte seværdigheder i Rom og hele Italien – hvert år besøger op mod 7 millioner den antikke bygning.

2 historiske kaffebarer i området

Hvis du skulle få lyst til en kop kaffe efter besøget her kan jeg anbefale 2 steder lige ved Pantheon – Tazza D’Oro ligger nordøst for pladsen på Via degli Orfani samt Caffé Sant’Eustachio, der ligger på Piazza Eustachio sydvest for Piazza della Rotonda.

Gravsted for Konge Umberto I af Italien
Gravsted for Konge Umberto I af Italien

PÅ UDKIG EFTER ANDRE PLADSER I ROM ?: Få mere inspiration på min liste her

Følg med på bloggen – få mit nyhedsbrev

Input til din ferie i Rom – køb mine e-bøger her

Tips til andre aktiviteter på din tur til Rom

Viator tilbyder et stort udvalg af aktiviteter på din ferie i Rom. De tilbyder guidede ture til Vatikanmuseerne, Galleria Borghese, sejlture på Tiberen og meget andet.

Klik på linket og se, om du kan finde inspiration hos Viator.  Hvis du køber en aktivitet via mit link, giver dit køb en lille provision til driften af denne blog. Dit køb bliver ikke dyrere.

Print Friendly, PDF & Email