Piazza della Rotonda er en yderst populær plads i det centrale Rom.

Det skyldes i høj grad en af byens vigtigste seværdigheder, monstret Pantheon. Den nuværende kirke er en af de absolut ældste og bedst bevarede bygninger i Rom.

Bestemt et must at besøge på din tur til den italienske hovedstad – også set med danske øjne.

Læs mere herunder.

Den enorme bygningsværk
Det enorme bygningsværk

Historien

Den enorme bygning blev bygget i årene 25 – 27 før Kristus af kejser Augustus’ søn Agrippa. Bygningen blev opført som et tempel for alle guder. Hans navn fremgår øverst oppe over søjlerne i indgangsportalen. Se billedet herover.

I år 125 blev Pantheon ombygget til sin nuværende form under kejser Hadrian.

Først i 608 blev Pantheon til en kristen basilica. Her fik bygningen navnet Santa Maria della Rotonda/Santa Maria ad Martyres. Det er den eneste bygning fra det antikke Rom, der fortsat er intakt.

Oplev mere i Rom

Piazza della Rotonda

Der er noget helt specielt ved denne gamle plads fra 1500-tallet. Den stemning skal du bare opleve. Oplev Pantheon fra en af pladsens caféer. Forestil dig, hvordan det er lykkedes at sætte sådan en bygning op.

Pladsens navn stammer fra Pantheon, hvis navn også er Santa Maria Rotonda.

Midt på pladsen står den gamle egyptiske obelisk fra 1711. Den blev placereret her under Pave Clement. Fontænens navn er Fontana del Pantheon. Den er bygget af Giacomo Della Porta under Pave Gregor i 1575.

Pladsen er et populært sted at sidde og hvile benene på en café. Men også en plads, hvor der ofte er rigtig mange mennesker. Tidligere i historien blev pladsen anvendt til markedsplads.

Fontæne og obelisk med Pantheon i baggrunden
Fontæne og obelisk med Pantheon i baggrunden

Inden for i Pantheon

Indgangsportalen er fantastisk. Betragt søjlerne. Kig op. 16 søjler i granit, der alle er 13 meter høje. De bærer den trekantede portal med indskriften med Agrippa.

Rummet er ganske imponerende. Det er yderst inspirerende, at gå en runde i det gamle monument. Du vil opleve, at du på en eller anden måde nemt kommer til at føle dig meget lille. Bygningens højde indvendig svarer til diameteren, helt præcis 43,3 meter.

9 ting du måske ikke vidste om Pantheon

Kig op i loftet og se hullet i midten af kuplen – det er hele 9 meter i diameter. Åbningen er aldrig tildækket. Regnvandet løber væk gennem små huller i marmorgulvet og ud i Tiberen.

Hvælvingen op mod kuplen er støbt i beton, vel at mærke i uforstærket beton. Det gør kuplen til den største af sin art, der nogensinde er bygget sådan. Den anses stadig som et af de arkitektonisk største mesterværker, taget i betragtning af hvor længe siden, den blev bygget.

Den imponerende kuppel
Den imponerende kuppel

Bertel Thorvaldsen

Siden italiens samling i 1870 blev Pantheon gravplads for Italiens konger.

Til højre for indgangen hviler Vittorio Emanuele II og i venstre side hans søn Umberto I. Herudover findes gravmæle for kunstneren Rafael, markeret med Lorenzettos skulptur “Madonna del Sasso”.

Den danske kunstner Bertel Thorvaldsen har skabt relieffet på mindestenen over kardinal Consalvis grav (1824).

Læs min artikel om Thorvaldsens København

Hvert år besøger op mod 7 millioner den antikke bygning.

Entre for at besøge Pantheon

2. juli 2023 var en historisk dag. Det var sidste dag, hvor det var gratis at besøge at besøge Pantheon. Fra den 3. juli skal der betales entre.

2 historiske kaffebarer i området

Hvis du skulle få lyst til en kop kaffe efter besøget i Pantheon, kan jeg anbefale to gode steder. Tazza D’Oro ligger nordøst for pladsen på Via degli Orfani samt Caffé Sant’Eustachio, der ligger på Piazza Eustachio, sydvest for Piazza della Rotonda.

Gravsted for Konge Umberto I af Italien
Gravsted for Konge Umberto I af Italien

PÅ UDKIG EFTER ANDRE PLADSER I ROM ?: Få mere inspiration på min liste her

Følg med og få endnu mere Rom – få mit nyhedsbrev

Mere inspiration til din ferie i Rom – køb mine e-bøger >>

Søger du guidede ture på din tur til Rom ?

Viator tilbyder et enormt udvalg af oplevelser til din ferie i Rom. De tilbyder guidede ture til fx. Vatikanmuseerne, Galleria Borghese, sejlture på Tiberen og meget andet.

Klik på linket og se, om du kan finde gode ideer hos Viator.  Hvis du køber via mit link, giver dit køb en lille provision til driften af denne blog. Dit køb bliver ikke dyrere.

Print Friendly, PDF & Email