Den sicilianske hovedby Palermo
| | |

Giovanni Falcone og Paolo Borsellino – dommerne fra Sicilien

I 2022 markerer Italien 30-året for mordene på dommerne Giovanni Falcone og Paolo Borsellino. De to mord skete den 23. maj og 19. juli 1992.

Falcone og Borsellino brugte det meste af deres professionelle karriere som dommere på at vælte den sicilianske mafias magt. De var ikke blot professionelle sammen – de var også tætte venner fra de var små, hvor de voksede op i det samme kvarter i Palermo på den nordvestlige side af Sicilien.

30-års markeringen sker bl.a. med en ny 2 euro mønt med et fotografi af de to. Mønten er designet af Valerio De Seta, der har ladet sig inspirere af Tony Gentiles berømte fotografi af de to dommere og nære venner.

Herunder kan du læse hvad der skete på de to skælsættende dage i støvlelandet.

23. maj 1992

Giovanni Falcone blev myrdet af den italienske mafia i et bombeattentat på motorvej A29 nær den lille by Capaci nordvest for Palermo på Sicilien.

Falcones kone Francesca Morvillo og de tre politibetjente Vito Schifani, Rocco Dicillo og Antonio Montinaro mistede også livet i eksplosionen. 4 andre betjente overlevede angrebet.

Bomberne var placeret i tunneller under motorvejen og blev detoneret, da bilerne passerede stedet. Bagmændene sad og holdt øje med Falcones FIAT på vejen fra Rom til Palermo. De var løbende i telefonisk kontakt, så eksplosionen skete præcist, da Falcones procession passerede.

De omkring 400 kilo sprængstoffer gav en voldsom eksplosion. Det beskrives, at den første bil blev ramt med fuld kraft og smidt fra vejoverfladen og ind i en have med oliventræer mere end 20 meter fra vejen. I bilen sad de tre politibetjente, nævnt herover. I den anden bil sad Falcone og hans kone. Det beskrives, at de bragede mod betonvæggen, der gjorde at begge røg ud gennem forruden.

Monumentet “Monumento strage di Capaci” minder i dag om hændelsen den dag i maj 1992. Monumentet står lige på stedet for attentatet.

Falcones begravelse fandt sted ud fra Kirken San Domenico i det centrale Palermo, hvor tusindvis af mennesker var mødt frem. Falcone blev født den 18. maj 1939 i Palermo.

19. juli 1992

Blot 57 dage senere blev Paolo Borsellino dræbt af en bilbombe i gaden Via d´Amelio i Palermo sammen med fem medlemmer af hans politieskorte. Det skete helt præcist kl. 16.58 den 19. juli.

Inden attentatet havde Borsellino opholdt sig i sit sommerhus uden for Palermo fra kl. 13.30 til kl. 16.00, hvor turen gik mod den sicilianske hovedby for at besøge sin mor i Via d’Amelio.

Bomben var placeret i en FIAT 126, der holdt parkeret i det område, hvor hvor Borsellino parkerede. Der var 100 kg. sprængstof i den parkerede bil.

Borsellino var kendt for hans “agenda rossa”, en rød notesbog, hvori han plejede at skrive detaljer ned om hans undersøgelser – den havde han altid på sig. Den var forsvundet, da han blev fundet efter eksplosionen.

Om natten efter eksplosionen belejrede demonstranter rådhuset i Palermo i protest mod drabene på de to dommere. Til Borsellinos begravelse var der voldsomme protester fra mængden. Efterfølgende blev mere end 7000 soldater sendt til Sicilien for at patrulje på vejene for at undgå ny mulige angreb.

I Via d´Amelio er der et mindesmærke på det sted, hvor Falcone blev dræbt.

Falcone blev født den 19. januar 1940 i Palermo.

Musikfestivalen i Sanremo 2022 hylder ofrene

Italiens største musikfestival i Sanremo, der strækker sig over flere dage, valgte også at markere 30-året for mordene. Det skete bl.a. ved et besøg af forfatteren Roberto Saviano, der har levet under politibeskyttelse siden 2006, hvor han udgav bogen “Gomorra”. Den handler om den napolitanske mafia “Camorra”.

Musikfestivalens ankermand Amadeus nævnte navnene på alle ofrene, hvorefter der var stående klapsalver fra publikum i salen af respekt.

Mattarella udtaler sig på 28-års dagen for mordene i 2020

Den italienske præsident Sergio Mattarella, der selv gik ind i politik, fordi hans bror blev dræbt af mafiaen, udtalte på 28-års dagen for mordere i 2020:

“Mafiaen har altid næret sig ved at skabe frygt. Falcone og Borsellinos skikkelser samt andre statsborgere, der faldt i kampen mod organiseret kriminalitet, har fået pligtfølelsen til at vokse for at bekæmpe den og kaste lys over dens mørke”.

Mattarella understregede videre “at mafiaen ved planlægningen af de to mord ikke forudså et afgørende aspekt – hvad de gjorde ved samfundet. Nemlig at læren fra Falcone og Borsellino har været med til at skabe endnu større håb om frihed fra kriminalitet”.

Offentlig anerkendelse

Som anerkendelse for deres enorme indsats og opofrelse under anti-mafia-processerne, blev de begge tildelt den italienske guldmedalje for civil tapperhed “medaglia d’oro al valore civile”.

I anledningen af 30-året i 2022 blev resterne af Giovanni Falcones FIAT Croma-bil udstillet på Piazza San Silvestro i Rom. Den knuste bil blev udstillet bag glasmontre. Den er også blevet udstillet i andre byer i støvlelandet.

Følg med på bloggen – få mit nyhedsbrev

Print Friendly, PDF & Email

Similar Posts

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.