| |

Merrild Kaffe er blevet italiensk

Et af verdens største kaffebrands, Italienske Lavazza fra Torino købte i efteråret 2015 det danske flagskib Merrild kaffe, der blev grundlagt i Kolding.

Den italienske kaffe-mastodont overtager Merrilds salg af kaffe til de danske supermarkeder fra hollandske D.E. Masterblenders. Et krav fra EU gør, at frasalget skal ske inden det hollandske firma kan indgå i en fusion med amerikanske Mondelez International.

Du er garanteret stødt på navnet Lavazza på din ferie i Italien. Uanset om det har været i supermarkedet, på caféen eller et helt tredje sted.

I dag producerer virksomheden alle former for kaffe, kapsler, kaffemaskiner mv. På grund af den nye relation med Merrild, vil jeg i dette blogindlæg kigge nærmere på de to nye legekammeraters historie.

Italiensk Espresso Mokka Kaffe

Italienske Lavazza

Luigi Lavazza startede virksomheden, da han i 1895 åbnede den første købmandsbutik i Via San Tommaso i Torino. Forud var han under en tur til Brasilien blevet inspireret til at kombinere kaffearter fra forskellige steder i verden.

I 1927 stiftedes aktieselskabet Luigi Lavazza med hovedkontor på adressen Corso Cesare 65 i Torino. Aktiekapitalen var på 1.500.000 lire – ca. 60.000 danske kroner.

I 50’erne er Lavazza blevet førende i Italien og godt på vej til at blive en af de største aktører på det Europæiske marked. Virksomheden bygger nyt kafferisteri ved hovedkontoret, der er flyttet til Corso Novara. Nu kan man håndtere mere end 40.000 kg. kaffe om dagen. I 1965 udvider Lavazza igen og får Europas største kafferisteri i Settimo Torinese.

70’erne var en hård periode for den Italienske økonomi, således også for Lavazza, der oplevede at kaffeforbruget faldt markant. Alligevel var det i denne periode, at virksomheden grundlagde verdens største kaffeskole under navnet “Luigi Lavazza Center for Studier og Forskning i kaffe”, der fortsat eksisterer den dag i dag.

1989 kommer den første espressomaskine, der bruger færdigpakkede kapsler til engangsbrug. I 80’erne og 90’erne stifter man datterselskab i både Frankrig og England for at erobre nye markeder der.

2004 stiftes Lavazza-fonden, der har til formål at forbedre levevilkårene for mennesker i kaffeproducerende lande. Mere end 3000 kaffebønder i 8 lande har nydt godt af støtte fra fonden.

2014 kom Lavazza-kaffe sågar helt ud i rummet, da man leverede espresso til den internationale rumstation.

I 120-året for virksomhedens etablering deltager man ved Verdensudstillingen EXPO 2015 i Milano, hvor man præsenterer den første nedbrydelige Lavazza-kapsel.

Virksomheden er i dag aktive i mere end 90 lande – har mere end 2500 ansatte og har rundet en omsætning på 10 mia. kroner.

Danske Merrild

Historien om Merrild kaffe starter i Kolding i 1960. Her købte Møller Merrild sin første kafferister, som han havde i kælderen under sin købmandsbutik. Han syntes ganske enkelt ikke, at de kaffeprodukter han kunne købe, var gode nok.

1964 åbnede han sin første butik, Merrilds kaffelager. Det blev siden til 20 forretninger i Jylland og på Fyn.

I starten af 70’erne begyndte han også at sælge til supermarkederne.

1979 købte hollandske Douwe Egberts Merrild. Kaffen blev dog fortsat ristet i Kolding. Møller Merrild solgte virksomheden for at sikre dens beståen på sigt.

I løbet af 90’erne kom Merrilds produkter ud over grænsen, idet man begynder at eksportere til de baltiske lande. I starten af 2000 introduceres Senseo på markedet.

Læs flere artikler om kaffe

MØLLER MERRILD: Læs hele historien her
LUIGI LAVAZZA: Læs hele historien her
SÅ ER DER KAFFEPAUSE: 3 kaffebarer til din ferie i Rom
CAFFÈ GAMBRINUS: Kaffebar i Napoli – siden 1860

Print Friendly, PDF & Email

Similar Posts

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.