I august havde jeg fornøjelsen af at besøge verdensudstillingen EXPO 2015 i Milano. Temaet for årets EXPO er “Feeding the planet – Energy for life”. Udstillingen er åben fra den 1. maj til den 31. oktober, alle dage fra 10-23. Det var min debut på EXPO, og det var en kæmpe oplevelse.

Billet til Verdensudstillingen EXPO 2015 i Milano
Billet til EXPO 2015

Formålet med årets EXPO er, at de deltagende lande viser det bedste fra deres køkken, teknologi og innovation ud fra et miljøvenligt perspektiv. Det handler om at garantere sundhed og høj kvalitet af mad uden at gå på kompromis med planeten.

Vi købte billetten i “EXPO Gate” ved Castello Sforzesco i Milano. Området her var epicenter i Milanos afholdelse af EXPO i 1906. Vi betalte 34 Euro pr. person for 1 dag på EXPO og det synes jeg bestemt, er pengene værd. Metro linie 1 (den røde) går næsten til indgangen via stationen Rho Fiera. Her skal man igennem security tjek, som vi kender det fra lufthavnene, inden der er adgang til alle herlighederne.

Indgangen ved EXPO 2015 i Milano
Indgangen til EXPO

Decumano og Cardo
EXPO-området er opbygget efter inspiration fra opbygningen af gamle romerske byer. Hovedstrøget hedder “Decumano” der går fra øst mod vest og er 1,5 kilometer lang. “Cardoen” også kaldet forum/den centrale plads går på tværs nord/syd af Decumano. I dette skæringspunkt ligger Piazza Italia, hvor du også finder Italiens pavillon “Palazzo Italia” og Livets træ. Ud over dette skæringspunkt er der 32 avenuer, der krydser Decumano over det 1,5 kilometer lange og brede strøg.

New Holland landbrugsmaskiner på EXPO 2015 i Milano
New Holland viser de nye modeller frem – partner på EXPO

Deltagerne på EXPO i Milano
52 lande har deres egen selvstændige pavillon, som landet selv har stået for opførelsen af. Det er det højeste antal nogensinde på Verdensudstillingen.  Alene den Italienske pavillon med navnet “Palazzo Italia” fylder et areal på omkring 4000 kvadratmeter.

9 klynger med deltagere fra mere end 70 lande. Hver klynge indeholder lande, der producerer ris, kakao/chokolade, kaffe, frugt/grønt, krydderier, produkter fra Middelhavslandene, mad fra øer, korn og tørre zoner. I en del af disse klynger har du mulighed for at købe mad, lavet ud fra det enkelte lands traditioner.

HVAD SKAL DU SE I MILANO ? Læs guiden og bliv inspireret

5 temaområder. Pavillon Zero fortæller om temaer og sprog på EXPO, Slowfood, en park for børn, distrikt for fremtidens mad og kunst & mad. Sidstnævnte udstilling er inde i Milano.

Hertil kommer en række EXPO-partnere, fx. Fiat, Trenitalia, flyselskabet Alitalia-Etihad, ølproducenten Birra Moretti, Ferrero og Samsung.

Totalt set er der mere end 140 deltagende nationer, svarende til 94% af jordens befolkning. Danmark deltager ikke på årets EXPO.

Livets træ "Albero della vita" på EXPO 2015
Livets træ

Maskotten
Foody er den officielle maskot for dette års udstilling. Maskotten er på det første billede i denne artikel. Logoet er skabt af Disney i Italien. Foody er skabt af 11 unikke maskotter (frugt/grønt), som kan stå alene, men som samlet set udgør ansigtet for EXPO. Alle de 11 unikke maskotter har navne, foreslået af Italienske børn i en konkurrence. Fx. hedder bananen Josefine.

Ølproducenten Birra Moretti pavillon på EXPO 2015
Birra Moretti – Italiensk ølproducent – partner på EXPO

Lidt om historiens EXPO
Første EXPO blev afviklet i 1851 i Hyde Park i London fra 1. – 15. maj med 42 deltagende lande ialt. Eiffeltårnet (1889) og Seattles Space Needle (1962) er eksempler på byggerier i forbindelse med EXPO udstillinger. Som tidligere nævnt havde Milano begivenheden i 1906. Genova var hjemby i 1992.

Nutella concept bar på EXPO 2015
Nutella concept bar på EXPO

Mere om EXPO
Udstillingsområdet på EXPO er 1,1 mio kvadratmeter. Mere end 3000 folk har deltaget i opførelsen af hele området og mere end 15.000 personer har arbejdsfunktioner i udstillingsperioden. Samlet set forventes mere end 20 mio. gæster i perioden.

Hovedgaden Decumano på EXPO 2015
Den 1,5 km lange Decumano (hovedstrøget)

På EXPO findes der en Open Air scene med plads til 12.000 tilskuere, hvor der afholdes koncerter og andre forestillinger. Hvert lands pavillon holder en national dag under EXPO. Her får de mulighed for at vise kulturen og festlige indslag fra landet.

Gratis vand vandkiosker på EXPO 2015
Lækkert med vandkiosker i det varme vejr

Welcome to the water kiosk
Vand er et nøgletema på dette års EXPO. Det oplever man meget konkret. Flere steder er der vandkiosker, hvor man ganske gratis kan fylde sin drikkedunk. Rundt om hele udstillingsområdet er der vand i form af søer o. lign. med fontæner. Der er over 12.000 træer, heraf 2000 frugttræer, 85.300 buske, mere end 107.600 vandplanter, 151.700 urteplanter, som samlet set udgør mere end 200.000 kvadratmeter. Det er det største konstruerede landskab i Europa. Den grønne ring rundt om EXPO fylder et areal mere end 80.000 kvadratmeter. EXPO-området tæller 8 haver med siddepladser og afslapning for EXPO-gæsterne, et areal på mere end 27.000 kvadratmeter. 3 hovedpladser (piazzaer) og 25 mindre pladser.

Vand rundt om EXPO 2015
EXPO 2015 er omkrandset af vand

Vi brugte 10 timer på EXPO og det var en dag fyldt med nye indtryk. Hvis man skal opleve alle pavilloner og se det hele skal der afsættes flere dage. Vi valgte en dag uden for meget kø og så de pavilloner med nem adgang og fik så måske ikke set de meste populære. Det gør dog ikke noget for helhedsindtrykket, for du kan sagtens få en stor oplevelse alligevel.

Galleri med nogle af pavillonerne på EXPO

Har du været på EXPO ? Hvad var din bedste oplevelse ?

Print Friendly, PDF & Email