|

Mamertinerfængslet i Rom

Mamertinerfængslet er ikke et af de steder, der er på Top 10 over seværdigheder, man bare skal opleve i Rom. Men her er virkelig mulighed for at få en anderledes oplevelse, hvis du er interesseret i historien.

Fængslet er stedet, hvor apostlene Peter og Paulus efter sigende var i fangenskab under deres ophold i Rom. Fængslet der oprindeligt hed Tullianum, ligger under kirken San Giuseppe dei Falegnami.

På vej til fængslet bag Vittorio Emanule monumentet
På vej til fængslet bag Vittorio Emanule monumentet

Roms ældste fængsel

Mamertinerfængslet er formentlig det ældste fængsel i Rom – nogle siger, at det måske er det ældste i verden – bygget mere end 600 år før Kristus. Det var det bedst bevogtede i Romerriget beregnet til dødsdømte fjender.

Roms hjerte – Piazza Venezia

Ifølge traditionen led apostlene Peter og Paulus martyrdøden omkring år 64. Den romerske kejser Nero gav de kristne skylden for branden i Rom, selvom man mente, at han selv var skyld i den. Dermed havde han et påskud for sine forfølgelser af de kristne.

Nedgangen til fængslet
Nedgangen til fængslet

San Giuseppe dei Falegnami

Falegnami betyder tømrere. I 1540 havde en forsamling af tømrere lejet den oprindelige kirke, som hed Chiesa di San Pietro in Carcere. I 1597 påbegyndte man opførelsen af den nuværende kirke – et arbejde der blev afsluttet i 1663. I den forbindelse skiftede kirken navn og blev dedikeret til San Giuseppe.

Kirken blev senere restaureret i 1886 med opførelse af et nyt apsis. Oprindeligt lå kirken i gadeplan, men man har i nyere tid sænket pladsen for at få direkte adgang til Mamertinerfængslet. Det er facaden af kirken, du kan se på det første billede i denne artikel.

Portrætter af apostlene Peter og Paulus
Portrætter af apostlene Peter og Paulus

Apostlene Peter og Paulus

De 2 apostle er herover portrætteret i Mamertinerfængslet. Peter ses til venstre med nøglerne til Himmeriget og til højre Paulus med sværdet der symboliserer, at han blev halshugget. De er portrætteret på samme måde i stor figur foran Peterskirken i Rom.

Apostlen Peter hed oprindeligt Simon, men blev af Jesus givet navn Kefas, “klippesten” – på græsk Petros – på dansk Peter. Og på Italiensk Pietro. Peter er i den katolske tro udlagt som “klippen”, hvorpå kirken er bygget. Det tillægges også stor betydning, at han var den første, der mødte den opstandne Jesus. Han blev af Jesus udstyret med nøglerne til Himmeriget.

Peter var den første biskop i Rom og dermed den første Pave. Og første bindeled mellem Gud og mennesker. Peter blev korsfæstet med hovedet ned af på Vatikanhøjen.

ROM HYLDER SINE HELGENER: Peter og Paulus fejres 29. juni

Paulus hed oprindeligt Saul og var en ivrig modstander af de kristne indtil han blev omvendt, da han mødte Jesus i et syn. Han blev arresteret af romerne i Jerusalem efter uroligheder i år 55 og herefter sendt til Rom som fange. Man mener, at han blev henrettet i år 64-67. Tilbage i 2006 meldte arkæologer fra Vatikanet, at man har fundet Paulus´ grav i Basilica San Paolo fuori le mura – en af Roms 4 pavebasilicaer.

Mindeplade
Mindeplade

Få endnu flere oplevelser – køb min e-bøger om Rom

Sådan finder du Mamertinerfængslet

Fængslet ligger bag ved Vittorio Emanuele monumentet på Piazza Venezia, helt op til Forum Romanum. Du går venstre om monumentet ad Via dei Fori Imperiali i retningen mod Colosseum. Gå herfra til højre ad Via di San Pietro in Carcere og Clivo Argentario.

Der er entré for at komme ned i fængslet.

Fængselsrummet
Fængselsrummet

Følg med på bloggen – få mit nyhedsbrev >>

Har du booket transfer fra lufthavnen ?

rom fiumicino og ciampino lufthavnstransfer

Tips til andre aktiviteter på din tur til Rom

Viator tilbyder et stort udvalg af aktiviteter på din ferie i Rom. De tilbyder guidede ture til Vatikanmuseerne, Galleria Borghese, sejlture på Tiberen og meget andet.

Klik på linket og se, om du kan finde inspiration hos Viator.  Hvis du køber en aktivitet via mit link, giver dit køb en lille provision til driften af denne blog. Dit køb bliver ikke dyrere.

Print Friendly, PDF & Email

Similar Posts

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.