Aktuelt i Rom | Historie | Italienske historier | Kultur

Festa della Liberazione den 25. april

25. april er en national helligdag i den Italienske republik, som markeres hvert år. På frihedsdagen “Festa della Liberazione” fejres landets befrielse fra nazisternes besættelse samt afslutningen af 2. verdenskrig i 1945. Den satte desuden punktum for 20 års fascistisk diktatur i Støvlelandet.

Hændelserne førte efterfølgende til folkeafstemning den 2. juni 1946, hvor Italienerne stemte om, hvorvidt landet fremover skulle være monarki (som i Danmark) eller republik. Her stemte flertallet på republik, hvilket Italien således har været siden.

Benito Amilcare Andrea Mussolini stod i spidsen for det fascistiske styre i Italien fra 1922 til 1943. Hans overordnede tanke var, at genoprette det romerske rige og give Italien sin storhed tilbage.

Har du prøvet en sightseeing-bus i Rom ? Klik her og læs mere om at se Rom mens du hviler benene. 

I 1935-36 erobrede han Abessinien, det nuværende Etiopien. Landet blev slået sammen med Somalia og Eritrea til Italiensk Østafrika.  Sammen med Hitler støttede Mussolini Spaniens general Franco, som fik magten i 1936 efter en borgerkrig, hvor nationalister og fascister kæmpede mod venstreorienterede. Det første til Berlin-Rom aksen mellem Italien og Tyskland, der til sidste gjorde, at Italien gik ind i 2. verdenskrig i 1940 på tysk side. Herfra gik det dog ned ad bakke for diktatoren, der senere blev tvunget til at gå af.

Den 10. juli 1943 blev Sicilien invaderet af 150.000 amerikanere og englændere, der trængte op gennem den Italienske halvø. Den 8. september 1943 indgik Italien våbentilstand med de allierede. Italien der på det tidspunkt var blevet besat af tyskerne, overgav sig først i 1945.

I dag er alle offentlige skoler og kontorer er lukkede den 25. april, ligesom mange butikker. Begivenheden bliver markeret over hele landet med events, koncerter, demonstrationer, parader mv. Det gør der normalt, dog ikke i 2020 pga. coronavirus.

Traditionen tro ligger Italiens præsident en laurbærkrans på den ukendte soldats grav på Vittorio Emanuele monumentet på Piazza Venezia i  Rom.

Pladsen foran Stazione Ostiense i Rom hed iøvrigt oprindeligt Piazzale A. Hitler. Det blev den døbt i anledningen af hans besøg i byen. Efter krigen blev den omdøbt og fik navnet Piazzale dei Partigiani til minde om de over 200.000 Italienske soldater, der kæmpede mod tyskerne og deres fascistiske allierede fra 1943 – 45.

Print Friendly, PDF & Email

Similar Posts

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.